Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte Shape Up Europe pretén millorar els hàbits de salut per prevenir l'obesitat infantil

Escoltar

El projecte Shape Up Europe pretén millorar els hàbits de salut per prevenir l'obesitat infantil

El regidor de Benestar Social i Sanitat, Oriol Batista, ha presentat avui el projecte Shape Up Europe que té per objectiu prevenir l'obesitat infantil i promoure la salut. Al projecte hi participen l'IES Puig i Cadafalch i el CEIP La Llàntia juntament amb 25 ciutats de la comunitat europea. Shape Up Europe és una iniciativa coordinada per P.A.U. Education i el Programa de Recerca en Educació Mediambiental i en Salut de la Danish University of Education i compta amb el suport de la Comissió Europea.

Què és el projecte Shape Up?

Shape Up Europe pretén millorar els hàbits de salut de la població infantil, a partir d'una bona alimentació i de l'activitat física per així prevenir l'obesitat infantil.

La iniciativa vol incidir sobretot en l'escola però amb la participació de l'entorn: la comunitat i la família. El projecte el porta a terme el Grup Promotor Local (GPL), que està format per representants dels centres escolars, Centre d'Atenció Primària Ronda Cerdanya, l'Associació de Veïns de La Llàntia, Club de Futbol de La Llàntia, Institut Municipal d'Educació, Servei de Joventut, Patronat Municipal d'Esports coordinats pel Servei de Salut Pública de l'Ajuntament. El GPL és el que ha d'ajudar a desenvolupar les iniciatives dels alumnes en el context de la comunitat. A més, també hi ha un coordinador local i un formador local.

La novetat d'aquest projecte és que involucra els alumnes en activats ja preestablertes però alhora els fa decidir el tipus d'activitats que volen fer, així són ells mateixos els que escullen els jocs, els esports o altres activitats que se'ls hi facin més atractives a partir dels seus punts de vista respecte a possibles solucions dels factors determinants individuals i socials de l'obesitat infantil.

El projecte s'ha iniciat el curs escolar 2006-2007 i finalitzarà el curs 2007-2008 en el CEIP La Llàntia i l'IES Puig i Cadafalch, i alhora també es porta a terme a 25 ciutats de països de la comunitat europea com Itàlia, Grècia, Bèlgica, Suècia, Regne Unit, Irlanda França, Eslovènia, Àustria, Finlàndia o Lituània.

En el CEIP La Llàntia hi participen els alumnes de tota l'escola, més de 400 alumnes, i de l'IES Puig i Cadafalch els alumnes de 2n d'ESO (13-14 anys) i els dels cicles formatius de grau superior (16 anys), que representen uns 60 alumnes.

Pla d'acció

La fase de preparació del Shape Up va consistir en unes entrevistes amb els estudiats del CEIP La Llàntia i l'IES Puig i Cadafalch sobre salut, menjar i exercici físic, a partir dels resultats s'ha establert la metodologia a seguir i les activitats escolars i comunitàries a desenvolupar.

Així, els alumnes han dissenyat activitats diferents que s'aniran desenvolupant al llarg del curs:

. Promoció del consum de fruita: cada mes és el dia d'una fruita diferent.
. Promoció dels esmorzars més saludables: Graella dels entrepans / Avui per esmorzar. Els alumnes preparen els entrepans i els venen a l'escola.
. Sessions de formació adreçades als pares sobre temes relacionats amb l'alimentació i l'activitat física.
. Promoure accions per realitzar esport en les millors condicions.
. Promoure caminades amb els pares.
. Elaboració de la revista de l'escola "Manduca i moviment", entre d'altres.
. Berenars saludables.
. Pràctica esportiva extraescolar.

Shapeupeurope.net

Atès que és un projecte de caire europeu, s'ha creat un portal per reforçar la cooperació entre tots els participants, així totes les escoles i ciutats involucrades en el projecte tenen l'oportunitat de presentar, compartir, intercanviar i comentar les pràctiques, resultats i experiències que hagin sorgit a través de Shape Up.

El portal, www.shapeupeurope.net, és utilitzat per les escoles, els alumnes, els professors i les famílies.

A més d'aquest projecte en concret sobre alimentació, l'Ajuntament organitza des de fa quatre anys les Jornades de Salut i Alimentació per celebrar el Dia Mundial de l'Alimentació.