Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament coordina tots els efectius i recursos de prevenció i extinció d'incendis forestals

Escoltar

L'Ajuntament coordina tots els efectius i recursos de prevenció i extinció d'incendis forestals

El regidor de Protecció Civil, Ramon Bassas, i el regidor de Serveis i Manteniment, Francesc Melero, han presentat avui l'equip de prevenció, extinció i vigilància d'incendis forestals que opera en el terme municipal així com les mesures preventives que s'han realitzat. Per donar a conèixer part d'aquests efectius i dels recursos, s'ha fet una visita al Parc de Bombers, al nou Parc de Bombers que s'està construint i s'ha fet un recorregut per diferents camins forestals i urbanitzacions per mostrar les franges de protecció perimetrals.

La prevenció, extinció i vigilància d'incendis requereix del treball conjunt de diversos serveis municipals i d'emergències que estan coordinats pel Servei de Protecció Civil de l'Ajuntament, així com dels ADF (Agrupació de Defensa Forestal) Serra de Marina, Bombers de la Generalitat, Policia Local, Mossos d'Esquadra, Creu Roja i Defensa Forestal de la Diputació de Barcelona.

Com l'any passat, s'han sumat a aquests efectius persones que commuten diferents delictes amb programes de treball per a la comunitat. Així, han realitzat aquesta alternativa penal a la denúncia 2 persones que han netejat camins forestals.

Mesures preventives

Atès que la prevenció i la vigilància són els factors més importants per reduir els riscos d'incendis, s'han estat realitzant durant l'hivern i s'estan mantenint al llarg de l'estiu una sèrie d'activitats dirigides a minimitzar les conseqüències dels possibles incendis.

Així, durant el 2007 s'han realitzat les següents activitats preventives:

. Neteges i arranjament de camins per part de les persones que fan mesures penals alternatives, concretades amb l'acord del Servei de Protecció Civil i que han fet tot el camí del Parc Forestal fins al Lari. I amb les persones que fan mesures penals alternatives que estan destinades a la Policia Local es farà durant el mes d'agost vigilància al Turó de Cerdanyola.

. Arranjament de camins de la xarxa bàsica principal per part del Servei de Manteniment municipal.

. Manteniment de les franges de protecció perimetral de les 6 urbanitzacions del municipi. S'han netejat i desbrossat 232.579,5 m2. El Servei de Protecció Civil va demanar una subvenció al Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya que ha concedit 50.000 € als veïns per poder-ho fer.

A més, s'ha signat un conveni entre el propietari dels terrenys del Turó d'Onofre Arnau i la Diputació de Barcelona per poder construir una torre de guaita en aquest punt.

L'Ajuntament i la Diputació de Barcelona han signat un conveni per contractar 2 guaites forestals i 4 auxiliars de bombers i l'Ajuntament n'ha signat un altre amb l'ADF Serra de Marina per import de 2000 € per a la vigilància i seguiment del Pla de prevenció d'incendis forestals.

També s'ha publicat el ban d'alcaldia que indica que del 15 de març al 15 d'octubre es mantenen en vigor les mesures de prevenció d'incendis forestals d'acord a la normativa de la Generalitat.

Uns dels espais més vulnerables pel que fa als incendis forestals són les urbanitzacions, en aquest sentit l'Ajuntament ha enviat als domicilis de les urbanitzacions de la ciutat unes cartes amb recomanacions per evitar els incendis i consells per com s'ha d'actuar si n'hi ha un.

Al terme municipal de Mataró hi ha sis urbanitzacions, en les quals hi ha unes 700 parcel·les i hi resideixen aproximadament unes dues mil persones: La Fornenca, Can Quirze, Cal Marquès, La Cornisa, Les Sureres/Santa Maria i Can Vilardell.

Efectius per a aquest estiu

Per efectuar les tasques de vigilància i extinció, aquesta estiu es compta amb:

. Bombers de la Generalitat més els 4 auxiliars

. ADF Serra de Marina que tenen punts fixes i mòbils

. 2 guaites forestals

. Defensa Forestal de la Diputació de Barcelona

. Policia Local i Mossos d'Esquadra amb persones que realitzen l'alternativa penal a la denúncia

. Creu Roja.