Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament dóna suport al reconeixement a totes les víctimes de bombardejos durant la Guerra Civil

Escoltar

L'Ajuntament dóna suport al reconeixement a totes les víctimes de bombardejos durant la Guerra Civil

El Ple de novembre va aprovar per unanimitat una proposta de resolució presentada per tots els grups municipals en suport al reconeixement a totes les víctimes de bombardejos durant la Guerra Civil.

El text íntegre de la proposta de resolució diu el següent:

"La nit del 3 de desembre de 1938, en plena Guerra Civil, es va produir un bombardeig aeri sobre la ciutat de Mataró.

Com a conseqüència d'aquest atac per part de l'aviació facciosa, i tal com detalla el diari 'Llibertat', n. 735 de 5 de desembre de 1938, es va produir l'ingrés a la Clínica de l'Aliança Mataronina, entre altres persones de Paquita Pla i Bosch 'del carrer Campeny núm. 19, de 19 anys d'edat, apreciant-li fractura del terç superior de l'húmer del propi cantó.... Pronòstic greu, essent precisa més tard l'amputació de la seva cama esquerra....'.

Pocs dies després d'aquests fets, a l'objecte de visitar a l'hospitalitzada Paquita Pla i Bosch, el President del Govern de la República, Dr. Negrín, va personar-se a la Clínica de l'Aliança Mataronina.

Més enllà de les paraules de consol per a la senyora Pla, el Dr. Negrín va costejar l'aparell ortopèdic necessari per a que pogués superar l'operació quirúrgica soferta.

Acabada la guerra, la Sra. Pla va exiliar-se a França, emparada novament per una carta personal del Dr. Negrín. El primer alcalde de la postguerra de la ciutat de Mataró, el Sr. Brufau, va reclamar el retorn de la senyora Pla. Una vegada a Mataró, l'Ajuntament va costejar-li un nou aparell ortopèdic i li va oferir, a través d'una col·lecta popular, un important ajut econòmic.

Treballadora de Can Marfà, la senyora Pla, va aconseguir, amb l'esperit de superació d'una jove de 20 anys, refer la seva vida malgrat les seqüeles irreversibles de les bombes.

Atès que avui, quasi 70 anys després, la Sra. Pla, amb una salut fràgil per l'edat, segueix sent un testimoni viu del patiment, passat i present, de tantes persones per culpa de les guerres.

Atès també que s'està treballant en la publicació de la seva història, que ha suscitat un gran interès històric, informatiu i humà.

Atès que diferents persones, familiars i entitats ciutadanes han donat mostres de la seva voluntat de promoure un acte d'homenatge a la totalitat de víctimes de la guerra a Mataró, a través d'un reconeixement públic a la Sra. Paquita Pla i Bosch.

Atès que la Junta de Portaveus de l'Ajuntament, a proposta de CiU i ERC, es va manifestar unànimement a favor de la participació municipal en aquest acte de reconeixement en el qual l'Àrea de Presidència ja hi ha està treballant.

És per tot això, els sotasignats proposem al Ple de la Corporació l'adopció del següent, acord

L'Ajuntament de Mataró s'adhereix i dóna suport als actes que des de la societat civil s'organitzin per tal de fer un homenatge a la totalitat de víctimes de la guerra a Mataró, a través d'un reconeixement públic a la Sra. Paquita Pla i Bosch pel seu sacrifici i afany constant de superació".