Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament presenta un programa d'atenció als cuidadors de persones amb dependències

Escoltar

L'Ajuntament presenta un programa d'atenció als cuidadors de persones amb dependències

El regidor de Benestar Social, Sanitat i Nova Ciutadania, Oriol Batista, ha presentat avui el programa d'atenció als cuidadors de persones amb dependències. La Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena ha dissenyat el programa i serà l'encarregada de la gestió i implementació del mateix. El programa és una de les accions que es desenvolupen d'acord amb l'actual Llei de Dependència (llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència).

L'objectiu d'aquest programa és oferir suport a les persones que es fan càrrec de la cura d'una persona dependent amb la finalitat d'ampliar les seves capacitats, habilitats i recursos per cuidar i cuidar-se, tant físicament com psicològica. El perfil mitjà d'aquestes persones és:

- Mitjana d'edat: 52 anys

- El 20% són majors de 65 anys

- El 83% són dones

- El 92% són del nucli familiar

- El 8% pertanyen a institucions sanitàries o socials

El servei és gratuït i està adreçat a aquest col·lectiu de persones cuidadores de la ciutat. Es preveu que participaran en el programa unes 130 persones i s'impartirà a la Fundació Sant Jaume i Santa Magdalena (carrer de Sant Pelegrí, 3). A més, per tal de facilitar l'assistència de les persones que podrien tenir més dificultats, s'ha establert que la persona cuidadora que atengui a una persona amb grau de dependència III o gran dependència se li proporcionarà un cuidador professional que substituirà el temps que duri l'activitat.

Per poder participar en el programa, l'Agència d'Atenció a la Gent Gran i Persones amb Dependències farà una diagnosi i una prescripció de cada cas. Així, cal demanar hora al telèfon d'atenció ciutadana 010; a les oficines d'atenció ciutadana; a les oficines del Servei de Benestar Social (carrer de Cuba, 47) i a la pàgina web de l'Ajuntament www.mataro.cat.

Aquest programa compta amb un pressupost de 28.909 €.


Diferents línies d'acció:

El programa abasta diferents camps, des de la formació específica, suport a la salut, atenció psicològica a la dependència, atenció psicològica al dol, l'espai respir fins a l'assessorament jurídic.

. Formació específica

Es faran dos cursos per tal de capacitar a nivell tècnic i emocional els cuidadors amb la finalitat de reduir al màxim possible el nivell d'estrès que pot provocar en ells atendre un malalt a domicili. Un curs versarà sobre aspectes psicològics i emocionals del cuidador i l'altre sobre aspectes formatius tècnics i d'ajuda per al cuidador. Cada un serà de 8 sessions monogràfiques d'una hora i mitja.

. Suport a la salut

Aquest espai pretén fomentar la participació activa en les activitats físicoemocionals dels cuidadors informals per tal d'augmentar la seva qualitat de vida. Es faran 3 activitats setmanals per ajudar a equilibrar el cos i la ment, mitjançant la flexibilitat, relaxant el sistema nerviós, augmentant la concentració i reduint l'estrès. Els cursos seran de ioga, tai-txí i relaxació.

. Atenció psicològica a la dependència

Per tal d'oferir suport emocional s'han dissenyat dos tipus d'atenció:

. Atenció individual i personalitzada. De dilluns a divendres matins o tardes d'acord a la disponibilitat horària de l'interessat.

. Grups de suport. Es crearan dos grups oberts, dinàmics i promotors d'activitats diverses d'acord les necessitats dels participants. Les trobades seran setmanals.

. Atenció psicològica al dol

S'oferirà suport emocional als cuidadors que s'enfrontin a un procés de dol mitjançant atenció individualitzada d'acord al moment emocional: dol anticipat o dol posterior a la pèrdua.

. Espai respir

L'espai respir ofereix al cuidador espais d'oci que facilitin la relació amb altres persones i alhora són un parèntesi en les responsabilitats quotidianes derivades de la cura d'una persona amb dependència. S'han programat 3 centres d'interès setmanal: caminades, sortides culturals i cafè-tertúlia.

. Assessorament jurídic

S'oferirà informació i orientació individual per la tramitació de gestions jurídiques derivades de la dependència: tuteles, incapacitacions...