Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les platges de Mataró estrenen enguany nous serveis per a la temporada de bany

Escoltar

Les platges de Mataró estrenen enguany nous serveis per a la temporada de bany

L'inici de la temporada de bany a Mataró es presenta enguany amb novetats pel que fa els serveis a les platges. L'alcalde, Joan Antoni Baron, ha presentat avui en roda de premsa la planificació de tots els serveis, com la neteja, vigilància i seguretat, mobilitat i seguretat, que s'oferiran fins al final de l'estiu.

El Ple municipal va aprovar el passat febrer el Pla d'usos de temporada a les platges de Mataró durant l'estiu de 2007, que estableix les dotacions i efectius que s'hi destinaran. Mataró té 6,5 quilòmetres de litoral, aproximadament la meitat del qual són platges habilitades per al bany.

Neteja de les platges

Els treballs de neteja de les platges es desenvolupen durant tot l'any. Des de Setmana Santa i també del 15 al 30 de setembre la neteja manual es fa 4 dies per setmana i la neteja mecànica 1 cop per setmana. El servei, però, funciona enguany de manera més intensiva des de l'1 de maig i fins el 15 de setembre, un mes abans que en temporades anteriors. Durant aquest període, s'hi destinen a diari fins a 5 operaris per efectuar la neteja manual, a més d'un vehicle 4x4 amb xofer per recollir papereres. També es fa una neteja mecànica diària mitjançant 2 tractors i 2 operaris.

D'altra banda, un vaixell farà la neteja diària de l'aigua per recollir residus sòlids flotants. Tant per part de l'Agència Catalana de l'Aigua com per part de l'Ajuntament es fan controls periòdics i analítiques sobre la qualitat sanitària i d'aspecte de l'aigua i de la sorra.

Vigilància, salvament i seguretat

El servei de vigilància de les platges a càrrec de Creu Roja va començar el passat dissabte. En temporada baixa, entre el 5 de maig i el 10 de juny, i entre el 8 i el 16 de setembre, el servei funcionarà els caps de setmana, ponts i festius de 10 a 18 hores només a les platges de Sant Simó i del Callao. Es farà vigilància per mar i també en bicicleta pel passeig Marítim. Hi haurà un lloc de socors obert, a la casa del Callao, 7 socorristes i una embarcació.

Durant la temporada alta, del 16 de juny al 5 d'agost, el servei funcionarà cada dia de 10 a 19 hores a les platges de Sant Simó, Callao, Varador i Ponent, aquesta última com a novetat ja que l'any passat no tenia vigilància. Hi haurà 3 llocs de socors oberts (a la casa del Callao, al costat de l'espigó del Port i al passeig marítim a l'alçada de la platja de Ponent), 22 socorristes més personal voluntari, i les 3 embarcacions de salvament. També hi haurà les 2 torres d'observació i 5 cadires de vigilància, una d'elles d'intervenció immediata situada a la platja de Sant Simó.

Entre el 6 d'agost i el 2 de setembre es farà el mateix horari però amb una disminució del número de socorristes.

Com a novetats més destacades pel que fa la seguretat a les platges, als 3 llocs de socors hi haurà un equip desfibrilador automàtic per atendre possibles aturades cardiorespiratòries, i també un pulsioxímetre, que ajuda a la valoració inicial del pacient ja que mesura el ritme cardíac i la saturació d'oxigen en sang.

La Policia Local posa en marxa, entre mitjan maig i mitjan setembre el servei especial a les platges, al qual hi destina 5 agents que patrullen en bicicleta per tota la franja litoral tots els dies de 9 a 21 hores. Els inspectors de Ciutat Sostenible i els agents de la Policia Local vigilaran de manera especial l'incompliment de la normativa de sorolls i horaris dels establiments.

Com a mida de seguretat, enguany també s'ha il·luminat el camí que uneix la platja de Sant Simó i la platja del Fortí. La il·luminació, que ha anat a càrrec del Servei de Manteniment, s'ha fet amb plaques fotovoltaiques. D'altra banda, a la platja del Varador s'hi han habilitat unes escales per fer-la més accessible als banyistes.

Guinguetes i serveis

Entre les principals novetats pel que fa als serveis a les platges, l'Ajuntament instal·larà en els propers dies 3 mòduls de lavabos al passeig Marítim, en concret a l'alçada del restaurant Can Dimas, davant de la sortida del pas soterrani del carrer de Sant Agustí i a la platja de Ponent.

A mitjan juny també es preveu la instal·lació d'una nova passera mòbil que estarà col·locada a l'alçada del mòdul de Creu Roja situat al costat del Port i arribarà fins a l'aigua per facilitar el bany a les persones amb discapacitat.

Les platges de Mataró compten també amb 5 passeres de fusta per facilitar l'accés fins a la sorra i 15 dutxes, que ja estan en funcionament. Com a mesura d'estalvi d'aigua, les dutxes funcionen en horari restringit de 8 a 20 hores.

A més dels mòduls d'entrepans i gelats que s'han instal·lat en anys anterior, enguany hi haurà com a novetats 2 llocs de lloguer d'hamaques i 1 quiosc de venda de productes de bany. En concret a les diferents platges es preveuen les següents instal·lacions, que tenen permís per funcionar entre l'1 de maig i el 30 de setembre:

Platja de Ponent

  • 1 mòdul de gelats, begudes i productes envasats

Platja del Varador

  • 2 mòduls d'entrepans, tapes, menjar i begudes
  • 3 mòduls de gelats, begudes i productes envasats
  • 1 lloc de lloguer d'hamaques
  • 1 quiosc de venda de productes de bany
  • 1 punt d'informació turística de Mataró, que entre el 12 de maig i el 22 de juny funcionarà els dissabtes i diumenges d'11 a 15 hores i de 16.30 a 20.00 hores; i entre el 23 de juny i el 2 de setembre estarà obert de dilluns a diumenge d'11 a 20 hores
  • 1 camp de futbol sala i 1 camp de futbol a 7
  • 3 xarxes de voleibol
  • 1 cistella de bàsquet

Platja del Callao

  • 2 mòduls d'entrepans, tapes, menjar i begudes
  • 1 mòdul de gelats, begudes i productes envasats
  • 2 xarxes de voleibol
  • 1 cistella de bàsquet

Platja de Sant Simó

  • 2 mòduls d'entrepans, tapes, menjar i begudes
  • 1 lloc de lloguer d'hamaques
  • 1 xarxa de voleibol

A part d'aquestes instal·lacions, l'Ajuntament va adjudicar a finals de març a La Sal SCCL la concessió per a la construcció i explotació d'un mòdul de bar restaurant de tipus fix al passeig marítim davant del carrer de Sant Agustí. La concessió s'ha fet a termini fins el 2019.

També s'ha autoritzat l'ampliació de 2 terrasses de bars existents en domini públic.

Transport públic

Enguany el servei de Bus Platja de Mataró Bus es substituirà per un trenet que permetrà el desplaçament al llarg de tot el passeig Marítim, entre la platja de Sant Simó i el Parc de Mar. Aquest transport funcionarà entre juny i setembre, tindrà parades davant de totes les platges i al Parc de Mar i una freqüència de pas de mitja hora. El servei serà diari i funcionarà de 10 a 14.30 hores i de 16.30 a 19.30 hores. Els usuaris de transport públic amb un títol validat podran utilitzar-lo en correspondència.

D'altra banda, les noves parades a la ciutat que des de l'1 de maig ha posat en marxa la línia de bus directe Sabadell-Granollers-Mataró permeten apropar a les platges del municipi als veïns dels dos Vallès. Aquesta línia, que abans tenia parada única a la plaça de les Tereses, es pot agafar ara a La Rambla, davant de l'estació de Renfe i al Pla d'en Boet.

Actuacions de millora de la façana marítima

Mataró va inaugurar el 31 de març el Parc de Mar, una zona enjardinada de 750 m de longitud per 50 d'ample delimitada pel passeig de Marina, l'avinguda d'Ernest Lluch, la línia del ferrocarril i el passeig del Rengle. D'altra banda, Aigües de Mataró, SA està finalitzant les millores mediambientals del sobreeixidor d'aigües pluvials a l'alçada del restaurant Can Dimas, a la platja del Varador, que consisteixen en la perllongació del col·lector per minimitzar els efectes de les pluges en aquest punt.