Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró inaugura la nova urbanització de l'avinguda d'Amèrica després d'arranjar el col·lector del Desviament

Escoltar

Mataró inaugura la nova urbanització de l'avinguda d'Amèrica després d'arranjar el col·lector del Desviament

Les obres de reurbanització de l'avinguda d'Amèrica fetes després de l'arranjament de gairebé tot el col·lector del Desviament ja han finalitzat. Està previst que l'alcalde, Joan Antoni Baron, inauguri diumenge 4 el nou espai urbanitzat.

La nova urbanització de l'avinguda d'Amèrica ha afectat a 810 metres lineals de vial, que representa una superfície de 7.000 m2.

El Desviament

El Desviament és una antiga canalització que transcorre per sota de l'avinguda d'Amèrica i data del primer quart del segle XX.

Els problemes d'inundacions que sovint patia la ciutat, que havia crescut als costats de la riera de Cirera, va fer plantejar al municipi la necessitat de desviar les lleres perquè els desbordaments no afectessin el nucli urbà. Va ser al 1912 quan es va aprovar el projecte definitiu per fer el "desviament" de les aigües procedents de la riera de Cirera cap a la riera de Sant Simó, projecte signat per l'arquitecte municipal Melcior de Palau i Simón, que es basava en un informe previ presentat a l'Ajuntament de Mataró pels arquitectes Bonaventura Bassegoda i Josep Puig i Cadafalch.

La construcció del nou col·lector es va estendre des de 1916 a 1925. L'obra va costar 318.113,12 pessetes, segons recull Joan Xapellí al seu llibre "El clavegueram modern de Mataró: del projecte de Josep Puig i Cadafalch a l'actualitat".

A principis dels anys 70, la canalització es va cobrir amb un forjat de bigues que amb el pas del temps i la deficient qualitat dels materials s'havien deteriorat en diferents trams, i que han fet necessari l'arranjament.

Les obres d'arranjament del col·lector

L'arranjament de la canalització del Desviament és l'actuació més important executada en el marc del Pla Director del Clavegueram de Mataró.

La societat municipal Aigües de Mataró, SA va començar al gener de 2006 les obres de transformació del col·lector, que s'han dut a terme entre el carrer del Cardenal Pasqual d'Aragó i la riera de Sant Simó. En concret, s'han transformat 791 metres lineals de canalització.

L'antiga canalització tenia secció trapezoidal, amb una amplada que oscil·lava entre 3,5 i 5 metres i una alçada variable de 3 a 5 metres. Les obres d'arranjament han consistit en la substitució de l'antiga canalització per un caixó de formigó armat que té una secció de 2,5 m x 4 m, constant a tot el tram. En el tram de sortida fins a la riera de Sant Simó la canalització té una secció diferent, de 5m d'amplada x 2 d'alçada.

L'import dels projectes aprovats per l'Ajuntament per dur a terme l'arranjament del col·lector en el tram de l'avinguda d'Amèrica és de prop de 3,5 milions d'euros. Els treballs es van adjudicar a l'empresa Stachys, SA.

L'Ajuntament té previst també arranjar el tram del col·lector que passa per sota del passeig del Desviament, entre el passeig de Carles Padrós i el carrer d'Esteve Cortils. Les obres afectaran en aquest cas a un tram de 68 metres lineals. El projecte el va aprovar inicialment el passat octubre la Junta de Govern Local, i inclou la urbanització posterior del passeig d'acord amb els mateixos criteris seguits per a l'avinguda d'Amèrica.

Nova urbanització de l'avinguda

L'arranjament de la canalització del Desviament ha donat pas a la nova urbanització de l'avinguda d'Amèrica, que ha inclòs la delimitació de zones d'estada, la instal·lació de mobiliari urbà i pèrgoles per garantir zones d'ombra.

S'han creat dues illetes de sauló en cadascun dels tres trams de l'avinguda, amb pèrgoles i una zona de joc infantils delimitada per un tancat de fusta. També s'hi han col·locat bancs, cadires, papereres, jardineres i una font. El subministrament d'aquest mobiliari urbà ha tingut un cost de 375.951 euros.

Les pèrgoles, 5 en total, són de llistons de fusta de pi i estructura metàl·lica. Tenen 20 metres de longitud i una alçada de 3,5 metres. De les cinc pèrgoles, 2 tenen 5 metres d'ample, mentre que 3 més fan 2,5 metres.

Acte d'inauguració

La inauguració de diumenge començarà a les 12.00 hores, amb els parlaments oficials, que es faran a l'alçada del carrer d'Antoni Maria Claret. L'acte seguirà després amb una actuació de balls populars a càrrec del grup Almagrava de la Casa Cultural Sabor Andaluz, i els grups Embrujo, Antología de l'Associació Cultural Andaluza Hermandad La Armonía i de la secció infantil de l'esbart dansaire Iluro.

Durant la inauguració, els ciutadans que tinguin interès en conèixer el col·lector del Desviament per dins tindran oportunitat de fer-ho, ja que s'ha adequat un dels trams per fer-ho visitable. Aigües de Mataró ha construït un edicle que permet el descens a la canalització mitjançant unes escales, des d'on es pot veure tant el nou caixó com un tram de l'antic col·lector que s'ha conservat. L'accés està situat a la mateixa avinguda d'Amèrica, a l'alçada del carrer del Cardenal Pasqual d'Aragó.