Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els cementiris de Mataró preparen un dispositiu especial amb motiu de la festivitat de Tots Sants

Escoltar

Els cementiris de Mataró preparen un dispositiu especial amb motiu de la festivitat de Tots Sants

L'Ajuntament ha establert un dispositiu especial per atendre les visites que es produeixin als dos cementiris municipals de Mataró amb motiu de la festivitat de Tots Sants. Juntament amb l'empresa concessionària dels cementiris, Cementiris Metropolitans CGC SL, l'Ajuntament ha enviat una carta als titulars de nínxols per informar-los sobre els horaris especials d'obertura del cementiri de Les Valls i el cementiri dels Caputxins, i per explicar les millores que s'estan realitzant a les instal·lacions.

Des de dilluns 26 d'octubre i fins al diumenge 2 de novembre, els cementiris estaran oberts de 8 a 18 hores. L'oficina d'atenció al públic del cementiri dels Caputxins està oberta tots els dilluns, dimecres i divendres de 9 a 13 hores. Dissabte 1 de novembre obrirà de 8 a 18 hores.

Mataró Bus reforçarà el servei d'autobús urbà per arribar als cementiris. En concret, dissabte 1 de novembre les línies 3 i 4 es desviaran des de la parada de l'Hospital de Mataró fins a la parada de la porta del Cementiri de Les Valls, durant l'horari en que el cementiri tingui les portes obertes.

D'altra banda, l'Ajuntament habilitarà una parada provisional de taxis al passeig dels Molins, entre els carrers d'Arapiles i del Dos de Maig, que funcionarà del dijous 30 d'octubre al diumenge 2 de novembre, de 8 a 21 hores.

Durant el darrer any, Cementiris Metropolitans ha fet millores en les instal·lacions i el mobiliari urbà dels cementiris. S'han reforçat la neteja, la jardineria i el manteniment en general; s'han adquirit noves escales i s'han millorat les existents pel que fa a la seguretat i l'accessibilitat.

Nou edifici administratiu i de serveis al cementiri de Les Valls

L'empresa concessionària dels cementiris preveu posar en marxa a finals d'any el nou edifici administratiu i de serveis que acollirà els forns crematoris del cementiri de Les Valls. L'alcalde, Joan Antoni Baron, i el regidor d'Obres, Serveis i Manteniment, Francesc Melero, han visitat avui les obres de construcció. Quan les noves instal·lacions entrin en funcionament, els ciutadans del Maresme no hauran de desplaçar-se fins a Barcelona o altres comarques quan decideixin incinerar els seus difunts.

Les obres representen una inversió de 2.032.952 euros que aniran a càrrec de la concessionària.

L'edifici tindrà una sola planta per quedar integrat en el paisatge i en el conjunt del cementiri de les Valls, que compta amb onze barres de nínxols i és el més modern dels dos que té Mataró. S'hi accedirà des d'una esplanada, on hi haurà un aparcament públic amb capacitat per a prop de 100 vehicles.

La superfície total construïda és de 483,24 m2 i constarà de: porxo, vestíbul, serveis adaptats, sala d'espera, exposició de marbres, exposició de flors, administració, magatzem, despatxos d'atenció ciutadana, gerència, sala de vetlla, sala de transferència i sala de preparació. 

La disposició dels habitacles farà possible organitzar un flux separat de públics, per tal que els assistents a una cerimònia de comiat no coincideixin amb els usuaris de la part d'oficines.

Pel que fa a l'aparença exterior de l'edifici, tindrà un parament exterior de maó calat amb un acabat d'aplacat de pedra pissarra, alternant tres mides i colors. La fusteria exterior serà d'alumini anoditzat i envidrat.

La porta d'accés principal serà una tanca corredissa de xapa d'acer corten imitant, amb buits i plens, la geometria de l'acabat de la façana. Finalment, la coberta serà plana i invertida i amb acabat de grava. L'únic que sobresortirà seran les xemeneies dels forns i els lluernaris.

Construcció de noves tombes

A banda de les obres de l'edifici dels forns crematoris, Cementiris Metropolitans ha acabat aquest mes la construcció de 32 tombes a terra a les Valls, que podran acollir fins a 96 nous enterraments.

Les tombes s'han construït a l'esplanada que està entre la sisena i la setena barres de nínxols del cementiri. Cada unitat de tomba és un element soterrat que permet enterrar tres cossos de manera individual, amb una llosa de granet per col·locar una làpida comuna.

Els nous enterraments estan agrupats de dos en dos, i es disposen en fileres. L'entorn superficial és un espai comú enjardinat, amb un pas de vianants per poder accedir a cada tomba. Les obres han suposat una inversió de 184.347 euros.

Rehabilitació del cementiri dels Caputxins

Pel que fa al cementiri dels Caputxins, la concessionària començarà en breu la rehabilitació de quatre noves illes de nínxols, corresponents a la segona fase del pla de rehabilitació que es va acordar al 2007.

Imatge exterior del nou edifici administratiu i de serveis.


Les noves tombes.