Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament aprova definitivament la nova Ordenança de la via pública

Escoltar

L'Ajuntament aprova definitivament la nova Ordenança de la via pública

El proper mes de juliol entrarà en vigor la nova Ordenança de la via pública que té per objectiu garantir el dret de vianants i conductors de vehicles a circular amb seguretat per la ciutat. Aquesta norma de foment de la mobilitat segura va passar per la Comissió Informativa de Via Pública del 28 de maig i es va aprovar de forma definitiva en el Ple del 5 juny.

La nova Ordenança substitueix la que està vigent fins ara, que es va aprovar el 1972. Aquesta darrera està allunyada de la realitat social i les formes de les activitats a la via pública actuals. El nou document és un text únic que incorpora altres normatives municipals que regulen diferents aspectes sobre la via pública. A més, el document s'ha adequat a l'entorn normatiu legal vigent i ha incorporat 15 de les esmenes presentades pels grups municipals del PPC, la CUP i CiU, la Unió de Botiguers de Mataró, el Gremi de Constructors i Promotors d'Obres de Mataró i comarca i el Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes tècnics de Barcelona.

L'ordenança s'ha dissenyat perquè sigui una eina de treball actualitzada i perdurable en el temps, destinada a facilitar en un cos normatiu únic l'ordenació de la via pública en funció dels usos i activitats que les motiven i els requisits que han de complir. Aquesta eina té dos destinataris: els operadors dels usos (constructors, promotors, autònoms i ciutadans) que troben un marc de seguretat en la definició de les obligacions i limitacions a les ocupacions; i els membres de l'organització municipal que disposen d'un instrument de treball i intervenció per donar resposta a les demandes dels operadors i dels ciutadans.

Principals novetats

Les novetats de l'Ordenança són la necessitat de disposar d'un projecte de mobilitat, seguretat del trànsit i circulació quan es vol ocupar la via pública així com de la senyalització necessària perquè el vianant disposi d'un itinerari alternatiu a l'habitual. El document també regula el comerç ambulant, la venda no autoritzada, la tinença d'animals, la distribució de revistes i diaris i la publicitat dinàmica, entre d'altres.