Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament dóna suport al telèfon únic de la Unió Europea per a menors desapareguts

Escoltar

L'Ajuntament dóna suport al telèfon únic de la Unió Europea per a menors desapareguts

El Ple municipal de juliol que va tenir lloc ahir va aprovar per unanimitat una proposta de resolució presentada per tos els grups municipals per donar suport al telèfon únic de la Unió Europea per a menors desapareguts.

El text íntegre de la proposta és el següent:

"L'agost de l'any 2007 la Comissió Europea va proposar als països membres l'habilitació d'un telèfon únic en tot el continent al que pugui trucar qualsevol menor que es trobi en dificultats.

El telèfon a més d'alertar a la Policia suposa implicar als ciutadans/es en la recerca donat que es llança una alarma europea que inclou els mitjans de comunicació. Cal tenir en compte que les hores immediates a la desaparició d'un menor son crucials per a la seva localització.

A d'altres països, com ara els Estats Units existeix un sistema general d'alarma per a nens/es desapareguts anomenat Alerta Amber amb un percentatge d'èxit molt elevat.

La posada en marxa del telèfon únic, el 116000 requereix d'un enfocament europeu màxim. Actualment el 116000 ja funciona a quatre països de la Unió (Bèlgica, Dinamarca, Grècia i Portugal) i en breu el posaran en marxa set països més que han finalitzat els treballs preparatoris. Hi ha un grup de països, malgrat això, que encara no han iniciat aquests treballs i en aquest grup es troba Espanya

A data d'avui, al nostre país i segons fons de la Fiscalia de Menors de Madrid existeixen 200 expedients sense tancar de denúncies de segrests de menors. Experts de la Unitat de Psiquiatria de Nens i Adolescents de l'Hospital Ramon y Cajal han assenyalat que el segrest de menors per part d'un dels progenitors és un fet creixent i sobretot en parelles on uns dels seus membres és estranger.

Els segrests són fenòmens que tenen un greu impacte social i que en els últims temps han adquirit un fort ressò mediàtic amb casos com ara el de Madeleine McCann, Yeremi Vargas o la petita Mari Luz.

Estem segurs que l'existència d'un mitjà únic d'alerta arreu d'Europa unida a la responsabilitat de la societat en aquests casos contribuiria a facilitar el treball de la policia i elevaria els casos solucionats amb èxit.

Per tot això es presenta per la seva aprovació el següent:

ACORDS

1. L'Ajuntament mostra el seu suport a la iniciativa de la Unió Europea per posar en marxa a Espanya un telèfon únic d'alerta per la desaparició de menors.

2. El Govern Municipal donarà trasllat d'aquest acord al President del Govern, al Congrés dels Diputats, al Ministeri de l'Interior i a la Comissió Europea.

3. El Govern Municipal s'afegirà als actes institucionals promoguts per la Federació de Municipis de Catalunya el dia 25 de maig, amb motiu del Dia Internacional dels Nens Desapareguts".