Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'artista Martí Anson firma el cartell de Les Santes 2008

Escoltar

L'artista Martí Anson firma el cartell de Les Santes 2008

El president del Patronat Municipal de Cultura (PMC), Sergi Penedès, i l'artista, Martí Anson, han presentat avui el cartell de la Festa Major 2008. Anson ha estat l'artista escollit per la Comissió d'Imatge i Comunicació de Les Santes 2008 del PMC per fer el cartell d'enguany.

El cartell es va presentar ahir al Plenari de la Festa Major, en el qual l'artista va poder explicar el procés creatiu que ha seguit i que, pel seu grau de conceptualització, esdevé novedós en la història del cartell de Les Santes: quan va rebre la proposta de fer el cartell de seguida va tenir clara la samarreta. Per a ell el cartell d'aquest any és la samarreta. A partir d'aquí ha anat treballant el procés de creació del cartell.


La samarreta de Les Santes

Martí Anson ha explicat el perquè de la samarreta com a tema central del cartell: per a ell una samarreta d'un club esportiu és un element que funciona perfectament per explicar com ell veu i entén Les Santes. Durant uns dies tothom que participa de la festa té alguna cosa que l'uneix amb l'altra gent que, com ell o ella, també viu del carrer, dels actes, de les figures i de la gresca. Conceptualment la samarreta esdevé un element unificador molt visual per a la gent que, igual que un equip esportiu, recolza un equip (en aquest cas la festa local), se sent part d'una comunitat que gaudeix amb una mateix cosa, té uns himnes propis (...i 15! o el recent no n'hi ha prou!), vitoreja els seus ídols (les comparses) i celebra els gols. Les Santes, com l'afició d'un club, tenen el poder d'ajuntar edats i tipologies de gent molt variada amb una mateixa passió.

Per remarcar l'essència mataronina de la Festa Major, l'autor ha utilitzat els colors que una gran majoria de gent associa immediatament amb la ciutat: el groc i el negre, els colors de la samarreta d'un club esportiu molt conegut a la ciutat: el Club Esportiu Mataró de futbol. Els mateixos colors són utilitzats també a la samarreta del Club Joventut Handbol Mataró.

La mateixa Comissió també va escollir el fotògraf que farà el seguiment fotogràfic de Les Santes d'enguany, Soler&Balcells, que exposarà la seva particular visió de la Festa Major a l'Ateneu de la Caixa Laietana l'estiu que ve.


Martí Anson (Mataró, 1967)

Martí Anson viu i treballa a Mataró. És llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. És artista de la galeria Toni Tàpies de Barcelona i exposa regularment les seves peces d'arts visuals en reconeguts espais i certàmens. Anson és un artista multidisciplinar que utilitza diverses tècniques artístiques en la seva obra: llapis, vídeo, escultura, instal·lacions i treballs en procés.

Exposicions individuals:

2007.   "Fitzcarraldo. 55 days of working on the construction of a Stela 34 yacht at the CASM". A Ca l'Arenas Centre d'Art del Museu de Mataró.

2006.   "Fitzcarraldo. 55 days of working on the construction of a Stela 34 yacht", al CPH Kunsthal de Copenhagen.

2005.   "Mataró/Barcelona", a la galeria Toni Tàpies.

2004.   "Fitzcarraldo. Cinquanta-cinc dies treballant en la construcció d'un veler Stela 34 al Centre d'Art Santa Mònica. Al Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona.

2003.   "Walt & Travis". A la galeria Toni Tàpies de Barcelona.

2002.   "L'apartament". A la galeria Toni Tàpies de Barcelona.

2001.   "L'angoisse du gardien de but au moment du penalty". Iconoscope, Montpellier.

1999.   "Bon dia". Sala Montcada de la Fundació "la Caixa" de Barcelona.

Exposicions col·lectives:

2007.   "Video Zoom, Puntos suspensivos... Estados sin resolver". A Biz Art Center de Shangai i Centro Internazionale d'arte contemporanea de Roma.
            "Escenaris transitables". Museu d'Art de Girona.

2006.   "Mise en échec". CIRCA, Montréal

2005.   "Sessió contínua". Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
            "Standards of Reality". Ben Maltz Gallery, Los Angeles.
            "About/Into Structures". AARA, Bangkok.

2004.   "Mediterraneo-Arte contemporanea". MACRO, Roma.
            "Art portuguès i espanyol dels anys 90". Caixafòrum, Barcelona.
            "Looking Further, Thinking Through". Listasafni Reykjavíkur del Reykjavik Art Museum, Reykjavik.

2003.   "La ciutat que mai no existí. Arquitectures fantàstiques en l'art occidental". Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
            "Falsa innocència". Fundació Miró, Barcelona.

2002.   "Art for living again". Galeria Estrany de la Mota, Barcelona.

2001.   "El espacio como proyecto". XXVI Biennal de Pontevedra.

Actualment està a punt de viatjar als EUA, ja que el seu projecte "Martí i la fàbrica de farina" ha estat seleccionat per participar en la 7a Biennal d'Art de Santa Fe.


Soler&Balcells (Mataró, 1970)

Soler&Balcells és el nom amb el que es dóna a conèixer Joan Balcells, el qual viu i treballa entre Mataró i Barcelona. És dissenyador, grafista, fotògraf, pintor i escultor. La seva obra es basa sobretot en edicions limitades de productes artístics exclusius, que exporta arreu del món.  Recentment ha exposat a Can Palauet "Mataróh!", una exposició basada en un llibre fotogràfic que reflecteix la seva visió sobre la ciutat de Mataró.

Cartell:


Anvers de l'aplicació a la samarreta:                                         Revers: