Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PUMSA realitzarà la transformació urbanística de l'Eix Herrera

Escoltar

PUMSA realitzarà la transformació urbanística de l'Eix Herrera

La Junta de Govern Local ha aprovat avui inicialment el projecte d'urbanització de l'àmbit de l'Eix Herrera. Aquest projecte, que promou l'empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA), transformarà tres illes del barri del Palau-Escorxador en una zona amb nous vials, zones verdes, equipaments públics i habitatges.

La UA-84 Eix Herrera la formen tres illes contigües que abasten una superfície de 23.921 m2, i que inclouen els carrers d'Antoni Viladomat, de Francisco Herrera, d'Enric Prat de la Riba, i de José Francisco Pacheco. Es tracta d'un àmbit on, actualment, hi conviuen indústries, habitatges i comerços.

Els principals objectius de la modificació del Pla General, que es va aprovar definitivament al desembre de 2007, són:

- Transformar aquest conjunt en una zona de caràcter mixt residencial-econòmic que comportarà la regeneració d'una part important de la ciutat.

- Convertir el carrer de Francisco Herrera en un nou eix cívic com a possible itinerari des del centre, que millori la integració de l'actual equipament de l'Escorxador amb el teixit de la ciutat.

- Obtenir un sòl d'equipaments comunitaris concentrat a l'illa de l'Escorxador.

- Recuperar la xemeneia de l'antiga fàbrica Clement-Marot com element singular integrat en els nous espais públics previstos.

Amb la modificació del pla d'ordenació, un 55% del sector es destinarà a sòl públic (16,6% de nous vials, 17,6% d'equipaments i 21,2% d'espais lliures i zones verdes) i un 45% a sòl privat.

Principals eixos d'actuació

La transformació del sector permetrà la creació de nous vials, zones verdes, equipaments públics, habitatges i sostre terciari.

L'ordenació del sistema viari es basa en la reurbanització i ampliació dels carrers inclosos dins l'àmbit d'actuació, de manera que es crearan noves places i espais lliures; en potenciar els eixos cívics dels carrers d'Enric Prat de la Riba i de Francisco Herrera, el qual doblarà la seva amplada i es convertirà en un passeig; i en perllongar el carrer d'Antoni Viladomat fins al carrer de José Francisco Pacheco.

Quant als equipaments públics, es preveu la construcció d'una escola de primària entre els carrers de José Francisco Pacheco, d'Enric Prat de la Riba i de Francisco Herrera, que formarà un conjunt unitari amb l'illa d'equipament municipal del recinte de l'Escorxador.

Davant de la nova escola, es crearan zones verdes i espais lliures que serviran de porta d'entrada a l'Escorxador. Com a element central d'aquests espais, se situarà la xemeneia de l'antiga fàbrica Clement Marot, inclosa en el catàleg del Pla Especial de Patrimoni de Mataró. La xemeneia es rehabilitarà i s'integrarà amb l'espai públic.

A més, es crearà un màxim de 313 habitatges dels quals un 30% seran protegits -un 20% de protecció oficial (67 habitatges) i un 10% concertats (31 habitatges), mentre que el 70% restant seran lliures (215 habitatges).

Finalment, una part del sòl es destinarà a activitats econòmiques. En aquest sentit, les plantes baixes dels edificis es podran aprofitar per a usos terciaris.