Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PUMSA rehabilita la xemeneia de la fàbrica Minguell

Escoltar

PUMSA rehabilita la xemeneia de la fàbrica Minguell

L'empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA) va iniciar ahir la rehabilitació de la xemeneia de l'antiga fàbrica Minguell, catalogada dins el Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró. Posteriorment, PUMSA convocarà un concurs públic per a la recuperació de la fàbrica.

La Nau Minguell data de l'any 1854 i era un fàbrica de filatura, tint i confecció. Es troba al carrer d'Antoni Puigblanch, entre els carrers de Sant Bonaventura, de Pasqual Madoz i de Manuel José Quintana.

L'edifici es distribueix en planta baixa i tres plantes pis i va ser dividit, l'any 1962, en dues parts a causa de l'obertura del carrer de Pasqual Madoz. Una de les parts, l'oriental, és propietat de PUMSA i l'altra part de l'edificació és de titularitat privada.

Rehabilitació de la xemeneia

La rehabilitació de la xemeneia es durà a terme en vàries fases amb l'objectiu de recuperar el seu aspecte original. La primera etapa dels treballs, que va començar ahir, es basa en la inspecció de l'interior de la xemeneia i en netejar-la de les restes de construccions adossades que no formen part de la mateixa. A més, s'ha instal·lat una bastida exterior que cobrirà completament la xemeneia mentre durin les obres per garantir la seguretat dels treballs.

La primera fase de la rehabilitació s'ha adjudicat a l'empresa Vertisub, SL amb un pressupost de 15.549 euros. Està previst que aquests primers treballs concloguin a finals d'abril de 2008. Un cop retirats els elements superflus de la xemeneia, es definiran els treballs que es faran en les properes fases.

Recuperació de la fàbrica

PUMSA també té previst recuperar la part de la fàbrica Minguell, que és de la seva propietat, i convertir-la en un equipament. PUMSA convocarà un concurs públic per adjudicar les obres de recuperació d'aquest edifici. El Consell d'Administració de l'empresa municipal té previst aprovar el plec de condicions d'aquesta convocatòria en la reunió del proper 25 de març.

Major protecció de la fàbrica

El passat 8 de gener, la Junta de Govern Local va aprovar inicialment la modificació del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró per canviar el nivell de protecció de la fàbrica Minguell. L'adopció d'aquest acord anava precedit d'un informe, de desembre de 2006, de l'arquitecte Oriol Bohigas i d'un debat en el si del Consell del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de la ciutat, el 18 de desembre de 2006.

D'aquesta manera, l'antiga fàbrica Minguell passa de tenir un nivell de protecció documental (H), a comptar amb un nivell de protecció (A) que conserva les façanes, la volumetria i l'estructura general.

La xemeneia del conjunt, a l'igual que la resta de xemeneies de la ciutat, es va catalogar amb nivell de protecció C quan es va incorporar al catàleg del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró l'any 2002.

Imatge de la xemeneia que ara es restaurarà.