Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, visita Tecnocampus v.1.0 per conèixer les aplicacions del projecte d’e-inclusió

Escoltar

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, visita Tecnocampus v.1.0 per conèixer les aplicacions del projecte d’e-inclusió

El Messenger Visual, desenvolupat pel TecnoCampus i la fundació El Maresme, ha quedat finalista dels prestigiosos premis BDigital pel seu caràcter innovador

El conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, Jordi Ausàs, visita avui la seu del parc científic i de la innovació TecnoCampus Mataró-Maresme a Vallveric, per conèixer de primera mà el projecte de creació de continguts digitals per a la e-inclusió de les persones amb discapacitat. El conseller Jordi Ausàs ha estat acompanyat de l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron; el director territorial de Governació a Barcelona, Joan Rabasseda; la presidenta de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, Alícia Romero, el director general de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, Antoni Uix; i el president de la Fundació el Maresme Pro Persones amb disminució psíquica, Ferran Rodríguez.


 


El projecte de continguts digitals per l’e-inclusió de persones discapacitades psíquiques, que té tres aplicacions diferents, ha rebut el suport de Governació amb una subvenció de 52.584 euros. Aquest projecte és el resultat del treball conjunt de la Fundació TCM Audiovisual (que forma part del parc TecnoCampus Mataró-Maresme) i la Fundació el Maresme pro persones amb disminució psíquica.


 


És a més un primer resultat visible del CITAP (Centre per a la Innovació Tecnològica Adaptada a Persones) creat el mes de juny de l’any passat pel TecnoCampus Mataró-Maresme, la Fundació el Maresme i l'Escola Universitària Politècnica de Mataró. Aquest centre té com objectiu aportar solucions i productes a les persones amb necessitats especials creant una xarxa amb el sector empresarial, l'universitari, l'administració pública i les associacions.


 


El projecte e-inclusió està dedicat a crear continguts digitals per a persones amb discapacitat psíquica i consta de tres aplicacions: una nova versió del portal educatiu www.lamosqueta.cat, un servei missatgeria instantània en línia adaptat a persones amb discapacitats intel·lectuals, el Messenger Visual; i finalment un portal multimèdia demostrador.


 


Messenger Visual


 


El Messenger Visual és un dels quatre projectes finalistes dels premis BDigital que s’entreguen el proper dilluns a Barcelona en el marc de la 11ena edició del BDigital Congress. Entre uns 90 projectes presentats, el Messenger Visual, juntament amb una aplicació multimèdia per a persones amb baixa visió, ha estat seleccionat com a finalista d’aquests premis. El Messenger Visual és una aplicació de missatgeria instantània per Internet, que té com a objectiu facilitar l’accés a les noves tecnologies a aquelles persones que tenen dificultats de lectura o escriptura, d’expressió i de moviment; utilitza el sistema SPC (Símbols Criptogràfics de Comunicació), que representa paraules i conceptes a través de criptogrames i dibuixos.


 


LaMosqueta.cat


 

LaMosqueta.cat és un portal web on podem trobar notícies, articles i materials adaptats i específics per a persones amb discapacitat motriu. També presenta un conjunt d’activitats destinades a nens i nenes amb discapacitats sensorials, cognitives i emocionals, i en general tota la població infantil fins a 4 anys. L’objectiu d’aquestes activitats és desenvolpuar les capacitats motrius, cognitives i comunicatives dels nens i nenes.


 


Aquest portal té com a principal característica la forma d’accés a les activitats, que fa que persones amb greus problemes motrius o amb problemes de relació també puguin utilitzar els diferents jocs. A part de la utilització del ratolí i el teclat de manera convencional, també s’hi implementa la tècnica de l’encerclament, que permet que amb els dos botons del ratolí es pugui accedir a totes les activitats. LaMosqueta.cat es complementa amb serveis d’utilitat per a les persones usuàries, com ara notícies i informacions d’interès, enllaços i una secció de documentació. En aquest apartat cal destacar una secció de vídeos didàtics adreçats als educadors, on s’expliquen els continguts de lamosqueta.cat i altres informacions d’interès per la relació entre les persones amb discapacitat i les noves tecnologies.


 


Portal multimèdia demostrador


 

La tercera aplicació és un portal multimèdia demostrador, un espai de demostració de tecnologia aplicada on familiars i educadors i tecnòlegs poden descarregar entrevistes o vídeos d’ús i resoldre dubtes sobre l’aplicació de les eines de LaMosqueta.cat i el Messenger Visual.


 


La Fundació El Maresme aposta per la innovació


 

LaMosqueta.cat i el Messenger Visual sorgeixen d'una llarga experiència dels professionals de la Fundació el Maresme pro Persones amb disminució Psíquica per trobar respostes innovadores en el tractament a les persones. Totes les eines desenvolupades es treballen amb l'objectiu de donar respostes a problemàtiques reals que detecten els professionals de la Fundació en les seves diferents àrees: a l'Escola Especial L'Arboç, al SOI, als Serveis de  Teràpia Ocupacional, etc. L'Àrea d'Innovació i Desenvolupament de la Fundació Maresme, creada el 2008 i amb seu a l'Edifici del TecnoCampus a Vallveric, és un pas més de l'entitat maresmenca per donar importància a aquesta tasca complementària als serveis i centres que la Fundació té arreu de la comarca, amb més de 1.500 usuaris i uns 250 treballadors. L'Àrea d'Innovació és una aposta d'una institució arrelada al territori per donar respostes a través de la tecnologia i l'experiència en l'educació i el tractament a persones amb  discapacitat psíquica. La Fundació el Maresme treballa amb tots els agents possibles per millorar les condicions de persones amb discapacitat: Tecnocampus, Generalitat i Estat.