Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Servei d’Obres comença els treballs de consolidació de les façanes i la xemeneia de Can Marfà

Escoltar

El Servei d’Obres comença els treballs de consolidació de les façanes i la xemeneia de Can Marfà

El conjunt fabril està inclòs al catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró

El Servei d’Obres de l’Ajuntament ha començat a principis de maig les obres de rehabilitació de les façanes de les dues naus i la xemeneia de Can Marfà, amb l’objectiu de consolidar l’estructura de la fàbrica, que és Bé Cultural d’Interès Local i està inclosa en el catàleg municipal del Patrimoni Arquitectònic de Mataró.

 

L’antiga fàbrica de Can Marfà, situada al carrer de Jordi Joan, allotjarà en el futur el Museu de Mataró. L’Ajuntament va dur a terme l’any passat l’enderroc de l’edifici en forma d’U annex a les naus protegides.

 

El conjunt arquitectònic està integrat per dues naus de mesures diferents (amb planta baixa més dues plantes pis cadascuna), ponts coberts que connecten els dos locals i l’antiga xemeneia, que se situa entre les dues naus. La nau llarga acull actualment les sales de les associacions de les figures municipals i les instal·lacions de Televisió de Mataró i la nau curta és la seu de les dependències del Servei d’Arqueologia Municipal.

  

Desmuntatge dels elements protegits

 

El projecte de rehabilitació i consolidació estructural de l’antiga fàbrica de Can Marfà té com a objectiu conservar i millorar l’estat actual de les naus, sobretot pel que fa la consolidació de les façanes amb greus patologies, així com garantir l’òptim funcionament d’una activitat futura. En aquesta línia, l’àmbit d’actuació del projecte inclou les façanes de les dues naus que formen el recinte fabril, així com la xemeneia. També es netejarà la façana de pedra a base d’aigua i vapor a pressió.

 

La rehabilitació està condicionada principalment pel gran nombre d’elements arquitectònics a conservar de les façanes. Així doncs, la proposta consisteix a rehabilitar les naus existents sense afectar elements estructurals i, per aquest motiu, se seguirà un procés de demolició i de desmuntatge de cada element per conservar i consolidar la façana. D’aquesta manera, la façana es repicarà en la seva totalitat i es rehabilitaran les fissures, mentre que es refaran les obertures, les motllures de cornises, les llindes i els brancals que actualment estan tapiats.

  

Pel que fa al calendari d’execució, les obres projectades es preveuen dur a terme en 7 mesos. Els treballs han estat adjudicats a l’empresa G-56, SA per un import de 854.999,98 € (IVA inclòs).

 

Les obres de consolidació estructural de Can Marfà estan finançades pel Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), que pretén crear ocupació mitjançant l’execució d’obra pública. L’Ajuntament durà a terme 52 obres amb els ajuts del FEIL, que suposen una inversió de 21 milions d’euros a la ciutat i una previsió d’ocupació de 582 llocs de treball.