Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els centres educatius fan activitats de servei a la comunitat a través de les entitats

Escoltar

Els centres educatius fan activitats de servei a la comunitat a través de les entitats

L’IME impulsa els projectes Aprenentatge Servei

L’alcalde, Joan Antoni Baron, ha presidit avui l’acte de cloenda dels projectes d’Aprenentatge Servei (ApS) que s’han realitzat durant aquest any. A l’acte també hi han assistit la presidenta de l’Institut Municipal d’Educació (IME), Conxita Calvo, la presidenta de la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, Carme Esteban, i la representant del Centre Promotor d’Aprenentatge Servei, Roser Batlle.


 

Aprenentatge Servei són uns projectes impulsats per l’IME amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aprenentatge i el servei que s’ofereixen a la comunitat units en un sol projecte ben articulat. Els alumnes es formen treballant sobre les necessitats reals de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo i amb una intencionalitat solidària. Els participants poden veure que l’aprenentatge té un sentit, és útil i que la seva feina és tradueix en un servei real a la comunitat.

 

Des de 2006, l’IME treballa perquè els centres educatius s’obrin al seu entorn i les entitats socials es converteixin en agents educatius, convertint a Mataró en una ciutat pionera en el desenvolupament de projectes que utilitzen aquesta proposta pedagògica.

 

Fins ara s’han portat a terme 38 projectes, dels quals 19 s’han fet durant aquest curs amb la participació de més de 1.000 alumnes. Des del 2006, hi han pres part 25 centres educatius de Mataró i més de 70 entitats, moltes de les quals són de l’àmbit sociosanitari.

 

Els projectes que s’han desenvolupat molts s’han basat amb la temàtica històrica i la memòria oral que han compartit grans i petits i que s’han traduït en tallers de conversa o actes de reconeixement; sobre les noves tecnologies, tallers d’informàtica, disseny de pàgines web, programes de presentació de les entitats que s’han emès per TV Mataró i aprenentatge de l’ús del mòbil; les visites guiades, en les quals els centres educatius han apadrinat un monument de la ciutat i han organitzat visites amb entitats per explicar el seu treball històric; contecontes a l’Escola d’Educació Especial L’Arboç; compartir poesia, pastissos i cançons; suport a una campanya de donació de sang, entre d’altres.

 

La realització de tots els projectes s’ha fet mitjançant un treball en xarxa que ha permès la coordinació entre les institucions educatives i les entitats socials. També hi ha tingut un paper important la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena a través de l’Agenda de la Solidaritat Local, atès que des d’aquest servei s’han pogut detectar les necessitats de les entitats i s’han fet les propostes més adients a cadascuna. Aquest curs també hi han participat el Consell Municipal de la Gent Gran i el Servei de Nova Ciutadania.