Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Aula de Teatre de Mataró celebra els 25 anys amb un programa d’activitats especial

Escoltar

L’Aula de Teatre de Mataró celebra els 25 anys amb un programa d’activitats especial

Al llarg d’aquests anys hi han passat uns 3.000 alumnes i 7 directors

El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural, Sergi Penedès, i la directora de l’Aula de Teatre, Cristina Navarro, han presentat avui en roda de premsa la programació dels actes de celebració commemoratius dels 25 anys de l’Aula de Teatre.


L’Aula de Teatre municipal va començar a funcionar la primavera de l’any 1984. Des de llavors s’han anat programant cursos de formació relacionats amb les arts escèniques i nombroses activitats paral·leles: monogràfics, conferències, lectures dramatitzades i la participació dels alumnes a cada vegada més actes culturals de la ciutat.

 

Al llarg d’aquests 25 anys, la programació de cursos i monogràfics ha augmentat en un 300 %. El gran increment ha estat en els darrers 5 anys, període a partir del qual l’Aula de Teatre ha intensificat el treball transversal amb diversos col·lectius de la ciutat i amb altres serveis de l’Ajuntament de Mataró, com Dona, Joventut, Educació, Benestar Social, Participació i Nova Ciutadania. El fruit d’aquestes col·laboracions ha estat la programació i celebració de cursos i activitats específiques per a persones amb disminució psíquica, gent gran, vocalies de dones, artistes alternatius o persones amb risc d’exclusió social, entre d’altres.

 

L’Aula ha tingut 7 directors: Carles Maicas, Jordi Pons, Pere Anglas, Ignasi Riera, Jordi Basora, Xicu Masó i Cristina Navarro. De les desenes de professors dels cursos o monogràfics destaquen, entre d’altres, Josep Fradera, Toni Cabré, Mercè Pons, Maria Rovira, Alba Serraute, Toni Mira, Mar Gómez, Roberto Oliván, Bet Escudé, Montse Vellvehí, Quim Lecina, Toni Arteaga, Pawel Rouba, Ricard Salvat, Rafael Duran, Ramon Simó o Mada Puyo. I dels prop de 3.000 alumnes que han passat per les seves aules n’hi ha que han acabat professionalitzant-se i treballen o han treballat en companyies professionals, com Albert Triola, Xavier Amatller “Notxa”, Sílvia Fernández i Ramon Godina, entre d’altres.

 

Els objectius de l’Aula, però, no són només convertir-se en un planter d’actors i actrius: la intenció és esdevenir un punt de referència a nivell formatiu i de proximitat a la ciutat, fomentant la creació i difusió de les arts escèniques, fent èmfasi en els valors educatius i socials del teatre.

 

 

Programa d’activitats

 

.-Assortits de l’Aula. Els primers exercicis pràctics dels alumnes, amb públic, han format part del programa educatiu i s’han anat celebrant al mateix Teatre Monumental. A partir del mes de febrer el Cafè Cultural El Dau (carrer d’en Pujol, 26) pren el relleu i els alumnes de teatre i dansa hi faran les seves representacions els dimecres 4 i 18 de febrer, 18 de març, 29 d’abril i 13 de maig, a les 10 de la nit.

 

.-Gira d’alumnes. El alumnes del curs de 2n nivell representaran el seu taller de fi de curs, relacionat amb els 25 anys de l’Aula, per diverses localitats de la comarca.

 

.-GLAM Tour. Aquest ja serà el cinquè any en el qual hi ha intercanvi d’alumnes entre les escoles municipals de teatre de Girona Lleida, Andorra i Mataró (GLAM). Mataró serà la ciutat amfitriona. Els alumnes treballaran, al llarg dels dies 27 i 28 de març, fragments de l’”Òpera dels Tres Rals”, i el resultat es mostrarà al públic el diumenge 29 de març al Teatre Monumental.

 

.-Classes magistrals. Els dies 9 i 10 de maig el professor Allan Owens oferirà un curs destinat a professionals vinculats al teatre social, és a dir, a l’ús de tècniques escèniques com a element d’integració i resolució de conflictes socials. Owens és reconegut internacionalment pel seu treball a les presons i l’ús del teatre com a eina pedagògica. Aquests mateixos dies Guillem Albà, una jove promesa del clown que està triomfant amb el seu espectacle “Sketchofrènia”, impartirà un curs dirigit a joves d’entre 14 i 17 anys. Finalment el dia 22 de maig serà el fundador i director de la compnayia Circ Cric, Tortell Poltrona, qui impartirà la classe magistral.

 

.-Monogràfics d’estiu. Enguany els cursos intensius d’estiu de l’Aula de Teatre estaran estretament lligats amb compromisos culturals iniciats recentment per l’IMAC. D’una banda hi haurà els monogràfics relacionats amb el circ. Mataró forma part de la xarxa de “Ciutats amigues del circ” impulsada al Pla integral del circ del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, i com a tal es compromet a programar activitats relacionades amb aquesta disciplina. A Les Santes de l’any passat ja es va organitzar l’espai “Festa, circ i firaires”, on al llarg de tres dies es van succeir activitats relacionades amb el circ i amb l’antiga figura del firaire de Festa Major. Els alumnes participaran activament en aquest projecte. A més, aquest estiu de 2009 es repetirà la celebració del Festival Shakespeare. El monogràfic de “Treball d’escenes” se centrarà en la figura de l’autor teatral, i els seus alumnes participaran al festival.

 

.-Intervencions a la ciutat. Els alumnes participaran més que mai d’actes festius i culturals de la ciutat, aprofitant per donar a conèixer el treball de l’Aula de Teatre i la celebració del seu 25è aniversari. Els actes previstos fins al moment són:

            .-Speaker’s Corner. L’entrada del Teatre Monumental es convertirà, els dies que hi hagi funció, en un escenari per explicar retalls d’història de l’Aula per a tothom qui vulgui escoltar.

            .-Dia Internacional de la Dona Treballadora. El dia 8 de març, en col·laboració amb el Servei de Dona de l’Ajuntament de Mataró, diversos alumnes interpretaran dones cèlebres de la història del teatre.

            .-Dia Internacional del Teatre. El dia 27 de març, juntament amb membres de la Sala Cabañes, alumnes i exalumnes de l’Aula de Teatre realitzaran accions teatrals al Teatre Monmumental. A més a més, aquest dia hi haurà l’actuació de l’espectacle “Sketchofrènia” de Guillem Albà.

            .-Lectura de Sant Jordi. El 23 d’abril els alumnes de l’Aula faran una lectura ininterrompuda i diverses accions teatrals.

            .-Conte de prop. Diversos integrants del grup de gent gran de l’Aula de Teatre faran de contacontes a la plaça de Santa Anna també per Sant Jordi.

            .-Festa de final de curs. El dia 22 de maig hi haurà una festa de 25è aniversari al carrer de Juan Meléndez Valdés, on hi ha l’Aula de Teatre.

            .-Els figurants del pessebre. El mes de desembre els alumnes treballaran la improvisació amb diverses accions teatrals nadalenques al carrer.

            .-Festa de comiat dels 25. També el mes de desembre els alumnes, exalumnes, professionals vinculats amb l’Aula i amics convocaran tothom a un acte de celebració.

            .-El minut de glòria. Al llarg de l’any s’aniran alternant en la programació de Mataró Ràdio falques d’un minut amb fragments cèlebres de la història del teatre.

 

 

Projecte de cooperació amb Nicaragua

 

Aquest any de celebracions també tindrà una fita important: la participació d’un grup d’alumnes de 3r nivell de teatre de l’Aula en un projecte a la ciutat de Managua (Nicaragua), del 26 de juny al 22 de juliol.

 

El projecte està impulsat per la Fundació Comaposada i el Frente Nacional de Trabajadores (FNT), que és l’organització sindical més important de Nicaragua. Aquest és un dels països més pobres de sud-amèrica, i la gran majoria de gent sobreviu a base de treball precari per compte propi.

 

El FNT ha endegat un programa de promoció i enfortiment del treball digne, i un dels vessants és el treball amb les arts escèniques per impulsar tècniques que permetin a la gent tenir més seguretat, millorar la comunicació, augmentar l’autoestima i manifestar-se amb plenitud.

 

Els alumnes i professors de l’Aula de Teatre contribuiran a crear un equip de treball de formació teatral a treballadors per compte propi de Managua i a la formació teatral a col·lectius, entitats i grups a les zones de Matagalpa, Granada, Estelí, Palacaguina i Masaia.

 

Els alumnes de 3r nivell de l’Aula faran una gira per les poblacions de Nicaragua amb la peça “Ubú Rei”, l’obra teatral més important d’Alfred Jarry. La culminació del projecte serà l’actuació al Teatre Nacional Rubén Darío de Managua.