Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’IMAC i la Federació d’Entitats Sardanistes presenten el programa d’actes de “Mataró, Ciutat Pubilla de la Sardana”

Escoltar

L’IMAC i la Federació d’Entitats Sardanistes presenten el programa d’actes de “Mataró, Ciutat Pubilla de la Sardana”

Es farà la proclamació oficial del pubillatge el proper 25 d’abril

El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, i el president de la Federació d'Entitats Sardanistes i Dansa Tradicional Catalana de Mataró, Isidre Pujol, han presentat avui en roda de premsa el programa d’actes arran de l’elecció de Mataró com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2009.


Abans de la proclamació oficial del proper 25 d’abril, el Teatre Monumental acollirà, l’1 de març a les 18 h, el primer dels actes corresponents al pubillatge de la ciutat. Serà un concert de les sardanes finalistes del concurs de sardanes Mataró, Ciutat Pubilla de la Sardana. S’interpretaran les 10 sardanes finalistes i es proclamarà la sardana guanyadora, que rebrà el premi “Mataró Ciutat Pubilla 2009” i una dotació econòmica de 4.500 €.

 

Al llarg del concert, i després d’haver escoltat les sardanes finalistes, s’escolliran per votació popular el 2n premi (“D’Iluro a Mataró”, dotat amb 2.000 €) i el 3r premi (“Mataró sardanista”, dotat en 1.000 €). La Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona serà l’encarregada d’interpretar les sardanes. A la segona part del concert s’interpretarà “Fulls Pirinencs” d’Honorat Vilamanyà.

 

Les entrades, gratuïtes, s’hauran de recollir a les oficines de l’IMAC (carrer de Sant Josep, 9) de dilluns a divendres de 9 a 14 h i de dimecres a divendres de 18 a 20 h.

 

Les tres sardanes guanyadores seran incloses en un CD amb sardanes dedicades a Mataró editat per l’Institut Municipal d’Acció Cutural. L’ens municipal també editarà les particel·les de les sardanes guanyadores, i repartides a totes les cobles de Catalunya.

 

 

Antecedents

 

El mes de novembre de 2005, coincidint amb el concert d’homenatge al centenari del naixement del mestre i compositor Honorat Vilamanyà i Serra (Ripoll, 1905-Mataró, 1963) que es va celebrar a instàncies de l’SGAE al Teatre Monumental, l’alcalde, Joan Antoni Baron, va fer pública la intenció de presentar Mataró com a candidata a ser Ciutat Pubilla de la Sardana.

 

Des d’aquell moment, un grup d’entitats relacionades amb la sardana i la dansa tradicional catalana de la ciutat constituïdes com a coordinadora es varen adherir a la proposta per presentar la candidatura.

 

El títol de Ciutat Pubilla es dóna a una ciutat o a un poble que hagi contribuït al foment i la difusió de la sardana. Un dels objectius principals és que les entitats de Mataró i tots els seus ciutadans i ciutadanes participin i es faci seu aquest objectiu.

 

Un cop realitzada la proposta, les entitats Agrupació Sardanista Santa Anna, Associació Cultural Els Planells, Cobla Ciutat de Mataró, Cobla Costa Daurada, Cobla Iluro, Colles Sardanistes Repuntejant, Entitat Folklòrica Catalana de Mataró i Grup Cultural Pla dels Amats, constituïren la Federació d’Entitats Sardanistes i Dansa Tradicional Catalana de Mataró. A partir d’aleshores, i de manera conjunta amb l’IMAC, van formar una comissió de treball per confeccionar el dossier corresponent per presentar la candidatura oficialment.

 

En data 16 de març de 2007, l’Obra del Ballet Popular va notificar a l’Ajuntament de Mataró la recepció de l’acord del Ple de l’Ajuntament de Mataró on es feia constar la voluntat de què la ciutat de Mataró fos nomenada Ciutat Pubilla de la Sardana.

           

Després d’una reestructuració en el si de l’entitat de l’Obra del Ballet Popular, la Federació Sardanista de Catalunya va passar a ser la nova entitat encarregada de vetllar per l’organització de les futures ciutats pubilles. El diumenge 27 d’abril de 2008, dins dels actes d’inici del pubillatge de la sardana de Sant Climent de Llobregat, es va proclamar Mataró com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2009. A continuació, el 26 de maig de 2008, es va oficialitzar la Comissió Organitzadora de Mataró, Ciutat Pubilla de la Sardana 2009-10, formada per la Federació d'Entitats Sardanistes i Dansa Tradicional Catalana de Mataró i l’IMAC. De manera conjunta han treballat en l’organització de les activitats que s’aniran celebrant al llarg de tot l’any de pubillatge.

 

Les tres sardanes guanyadores seran incloses en un CD amb sardanes dedicades a Mataró editat per l’Ajuntament de Mataró, en aquest cas, es pactarà amb els guanyadors dels premis les condicions de l’edició.

 

Les particel·les de les sardanes guanyadores seran editades per l’Ajuntament de Mataró i repartides a totes les cobles de Catalunya.

 

 

Actes de proclamació del pubillatge

 

Els actes de proclamació de Mataró Ciutat Pubilla de la Sardana seran el cap de setmana del 25 i 26 d’abril de 2009. Se celebraran els actes de rebuda de la flama de la sardana, la proclamació oficial de “Mataró, Ciutat Pubilla 2009”, un concert, el sopar del pubillatge, una ofrena floral, entre d’altres. La intenció és transmetre i compartir el sentiment de festa amb totes les entitats, associacions, ciutadans i amants de la sardana que de la ciutat. Les activitats previstes són les següents:

 

Dissabte 25 d’abril de 2009

.- 17.00 h, a la plaça Santa Anna

Actuació dels Bastoners de Mataró, els Bastoners els Blaus de Granollers i els Bastoners de Gràcia.

 

.- 17.30 h, davant l’Ajuntament

Ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Costa Daurada.

 

.- 17.30 h, al Portal de Barcelona

Rebuda de la flama de la sardana procedent de Sant Climent de Llobregat acompanyada dels gegants Climent i Roser de la Colla de Geganters i Grallers de Sant Climent de Llobregat. Tot seguit, cercavila fins a l’Ajuntament amb l’acompanyament dels gegants de Sant Climent de Llobregat, dels Bastoners de Mataró, els Bastoners els Blaus de Granollers, els Bastoners de Gràcia i els Ministrils d’en Pere Botero.

 

.- 18.00 h, a l’Ajuntament

Recepció oficial de la flama de la sardana i del seguici per part de les autoritats.

 

A continuació, a la plaça de l’Ajuntament. parlaments i traspàs oficial de la flama de la sardana a la ciutat de Mataró. Realització d’un espectacle aeri a la façana de l’Ajuntament acompanyat amb música de cobla, actuacions dels Bastoners de Mataró, els Bastoners els Blaus de Granollers, els Bastoners de Gràcia i els Ministrils d’en Pere Botero. Seguidament s’iniciarà un seguici amb cercavila i una cadena humana formada per entitats, associacions i escoles de la ciutat fins al Teatre Monumental on es realitzarà la proclamació oficial.

 

.-19.30 h, al Teatre Monumental

Rebuda de la flama portada pels sardanistes d’honor, lectura de la lliçó magistral a càrrec de Joaquim Dorda i Ventura, realització dels parlaments institucionals a càrrec de Bartomeu Duran i Olària, president de la Federació Sardanista de Catalunya, i de l’alcalde, Joan Antoni Baron. Tot seguit hi haurà el concert amb l’espectacle de “Jordi Molina i la Cobla dels Sons Essencials”, en el qual s’interpretarà la sardana guanyadora Mataró, Ciutat Pubilla de la Sardana 2009.

                       

.- 22.00 h, al NH Hotel Ciutat de Mataró

Sopar del pubillatge

 

 

Diumenge 26 d’abril de 2009

.- 09.15 h, des de l’Ajuntament

Cercavila amb els sardanistes d’honor, portadors de la flama de la sardana, la Colla dels gegants de la Família Robafaves, l’Àliga de Mataró i les autoritats institucionals fins a la basílica de Santa Maria.

 

.- 09.30 h, a la Basílica de Santa Maria

Ofrena floral a les relíquies de Les Santes, patrones de Mataró, a càrrec de joves sardanistes amb l’acompanyament musical de l’”Ave Maria de Gounoud” interpretada amb l’acompanyament d’orgue i tenora. A continuació, interpretació musical a càrrec de la Coral “La Nota”i parlament de l’ofrena a càrrec de Joana Castellà. Interpretació i ballada de sardanes, a l’altar major de la basílica, de “Les Dues Santes” de Simó Comas i Vives. Cant del Virolai acompanyat amb cobla a càrrec de la Coral “La Nota”.

Actuació de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró.

 

.- 10.30 h, des de Santa Maria fins a l’Ajuntament

Seguici dels sardanistes d’honor, portadors de la flama de la sardana, la Colla dels gegants de la Família Robafaves, l’Àliga de Mataró, Colla Castellera Capgrossos de Mataró i autoritats institucionals fins a l’Ajuntament, on es realitzarà la inauguració d’una placa commemorativa.

 

.- 11.30 h, a la plaça Santa Anna

Acte d’inauguració del monument conduït per l’actor Joan Pera. Parlaments de l’autor del monument, l’artista Iago Vilamanyà, actuació de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró, ball de l’Esbart Dansaire de Mataró i parlaments oficials. A continuació, ballada de sardanes amb les cobles Ciutat de Mataró, Costa Daurada i Iluro.

 

.- 17.30 h, a la plaça Santa Anna

XXIV Concurs de Colles Sardanistes amb la Cobla Iluro. Tot seguit, espectacle pirotècnic.

 

Al llarg de l’any s’aniran succeint i programant activitats relacionades amb la sardana. A l’abril s’editarà un fulletó amb les activitats tancades fins al moment.