Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les ciutats de la Xarxa Transversal reclamen al Parlament la creació d’una Llei de Cultura de Catalunya

Escoltar

Les ciutats de la Xarxa Transversal reclamen al Parlament la creació d’una Llei de Cultura de Catalunya

Mataró i 14 municipis més formen part d’aquest consorci

El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, i els 14 regidors de Cultura dels municipis que pertanyen a la Xarxa Transversal han comparegut avui davant la Comissió de Política Cultural del Parlament de Catalunya per reclamar una legislació nacional per la Cultura.


 

La Xarxa Transversal és un consorci que aplega 15 ciutats especialment actives en la promoció de la cultura i la creació contemporànies. Són Figueres, Girona, Granollers, La Seu d’Urgell, Lleida, Manresa, Mataró, Olot, Perpinyà, Reus, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Tortosa, Vic, i Vilanova i la Geltrú. Juntes, donen servei a més d’un milió i mig d’habitants.

 

En la trobada s’ha reflexionat sobre el rol d’aquestes ciutats en la prestació de serveis culturals de proximitat a tota la ciutadania, i s’ha fet una petició concreta: la creació d’una Llei de Cultura de Catalunya que reguli el sector, que estableixi les eines preceptives perquè les administracions locals, motors de la cultura del país, puguin servir a la ciutadania amb autonomia i amb criteri propi, però amb referents comuns a tots els municipis de Catalunya.

 

A petició unànime dels grups polítics del Parlament de Catalunya, la Xarxa Transversal s’ha adreçat a la Comissió de Política Cultural amb un discurs destinat a valorar el risc en la creació de propostes culturals i l’intercanvi d’idees i recursos entre municipis, com a valors fonamentals que han de regir la política cultural del país.

 

Els regidors de Cultura de la Xarxa Transversal han recordat als diputats que les ciutats són les responsables de la programació del teatre, la música, la dansa, el circ, el folklore i la creació contemporània, però també del teatre escolar, dels clubs de lectura, els tallers de grafits i de hip-hop, les aules de teatre, el cinema no comercial, l’impuls als grups amateurs, i d’un seguit d’activitats culturals inclassificables, que omplen els calendaris, les sales i les hores de feina dels professionals que les gestionen, amb un pressupost que depèn de la voluntarietat de cada govern municipal.