Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acull els actes de celebració de la proclamació oficial com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2009

Escoltar

Mataró acull els actes de celebració de la proclamació oficial com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2009

Hi haurà música, la descoberta d’una placa i la inauguració d’un monument

Demà dissabte, 25 d’abril, Mataró serà proclamada oficialment Ciutat Pubilla de la Sardana 2009. Per celebrar aquesta proclamació al llarg de tot el cap de setmana hi haurà un seguit d’actes com la rebuda de la flama de la sardana, la proclamació oficial de “Mataró, Ciutat Pubilla 2009”, un concert, el sopar del pubillatge i la inauguració d’un monument, entre d’altres. La voluntat és transmetre i compartir el sentiment de festa amb totes les entitats, associacions, ciutadans i amants de la sardana de la ciutat.


 

Les activitats previstes són les següents:

 

Dissabte 25 d’abril de 2009

.- 17.00 h, a la plaça Santa Anna

Actuació dels Bastoners de Mataró, els Bastoners els Blaus de Granollers i els Bastoners de Gràcia.

 

.- 17.30 h, davant l’Ajuntament

Ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Costa Daurada. Interpretarà la sardana “A Mataró” de R. Viladesau.

 

.- 17.30 h, al Portal de Barcelona

Rebuda de la flama de la sardana procedent de Sant Climent de Llobregat acompanyada dels gegants Climent i Roser de la Colla de Geganters i Grallers de Sant Climent de Llobregat. Tot seguit, cercavila fins a l’Ajuntament amb l’acompanyament dels gegants de Sant Climent de Llobregat, dels Bastoners de Mataró, els Bastoners els Blaus de Granollers, els Bastoners de Gràcia i els Ministrils d’en Pere Botero.

 

La flama la rebran el president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, i el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Bartomeu Duran, de mans de l’alcalde de Sant Climent de Llobregat, Domènec Tugas.

 

.- 18.00 h, a l’Ajuntament

Recepció oficial de la flama de la sardana i del seguici per part de les autoritats.

 

A continuació, a la plaça de l’Ajuntament. parlaments i traspàs oficial de la flama de la sardana a la ciutat de Mataró. La flama l’oferirà l’alcalde de Sant Climent de Llobregat, Domènec Tugas, a l’alcalde, Joan Antoni Baron.

 

Realització d’un espectacle aeri a la façana de l’Ajuntament a càrrec del Circ Delicia, acompanyat amb música de la Cobla Costa Daurada.

 

Seguidament s’inicia una cercavila fins al Teatre Monumental i una cadena humana amb la flama fins al teatre amb les actuacions dels Bastoners de Mataró, els Bastoners els Blaus de Granollers, els Bastoners de Gràcia i els Ministrils d’en Pere Botero.

 

.-19.30 h, al Teatre Monumental

Rebuda de la flama portada pels sardanistes d’honor Pere Lladó i Assumpció Cabot.

 

Lectura de la lliçó magistral a càrrec de Joaquim Dorda i Ventura, realització dels parlaments institucionals a càrrec de Bartomeu Duran, president de la Federació Sardanista de Catalunya, del president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural, Sergi Penedès, i de l’alcalde, Joan Antoni Baron. Tot seguit hi haurà el concert amb l’espectacle musical de Jordi Molina i la Cobla dels Sons Essencials, en el qual s’interpretarà la sardana guanyadora Mataró, Ciutat Pubilla de la Sardana 2009.

                       

.- 22.00 h, al NH Hotel Ciutat de Mataró

Sopar del pubillatge

  

Diumenge 26 d’abril de 2009

.- 09.15 h, des de l’Ajuntament

Cercavila amb els sardanistes d’honor, portadors de la flama de la sardana, la Colla dels gegants de la Família Robafaves, l’Àliga de Mataró i les autoritats institucionals fins a la basílica de Santa Maria.

 

.- 09.30 h, a la Basílica de Santa Maria

Ofrena floral a les relíquies de Les Santes, patrones de Mataró, a càrrec de joves sardanistes amb l’acompanyament musical de l’”Ave Maria de Gounoud” interpretada amb l’acompanyament d’orgue i tenora. A continuació, interpretació musical a càrrec de la Coral “La Nota”i parlament de l’ofrena a càrrec de Joana Castellà. Interpretació i ballada de sardanes, a l’altar major de la basílica, de “Les Dues Santes” de Simó Comas i Vives. Cant del Virolai acompanyat amb cobla a càrrec de la Coral La Nota.

 

Actuació de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró.

 

.- 10.30 h, des de Santa Maria fins a l’Ajuntament

A la sortida de la Basílica els castellers realitzaran 2 pilars i s’iniciarà la cercavila des de Santa Maria fins a l’Ajuntament.

 

.- 11.00 h, Ajuntament

S’inaugurarà la placa commemorativa “Mataró, Ciutat Pubilla de la Sardana 2009” i l’alcalde, Joan Antoni Baron, lliurarà la clau del pubillatge al president de la Federació Sardanista de Catalunya, Bartomeu Duran.

 

Tot seguit hi haurà una actuació castellera per part de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró i el ball de l’Àliga de Mataró.

 

Acabat el ball s’inicia la cercavila des de l’Ajuntament fins a la plaça de Santa Anna.

 

.- 11.30 h, a la plaça Santa Anna

Acte d’inauguració del monument conduït per l’actor Joan Pera. Parlaments de l’autor del monument, l’artista Iago Vilamanyà, actuació de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró, ball de l’Esbart Dansaire de Mataró i parlaments oficials. A continuació, ballada de sardanes amb les cobles Ciutat de Mataró, Costa Daurada i Iluro i ball amb la Família Robafaves.

 

El monument és obra de l’artista mataroní Iago Vilamanyà i és una peça de bronze d’uns 315 cm situada sobre una peanya en forma de prisma quadrat de granit. La figura és un obelisc envoltat a la part inferior per unes figues que ballen una sardana. A la part superior hi ha quatre empremtes, que representen les quatre barres de la senyera, i a un dels laterals de l’obelisc hi ha un llistat amb els noms d’autors de sardanes.

 

En el transcurs del matí es nominarà la Ciutat Pubilla de la Sardana 2010.

 

.- 17.30 h, a la plaça Santa Anna

XXIV Concurs de Colles Sardanistes amb la Cobla Iluro.

 

 

Antecedents

 

El mes de novembre de 2005, coincidint amb el concert d’homenatge al centenari del naixement del mestre i compositor Honorat Vilamanyà i Serra (Ripoll, 1905-Mataró, 1963) que es va celebrar a instàncies de l’SGAE al Teatre Monumental, l’alcalde, Joan Antoni Baron, va fer pública la intenció de presentar Mataró com a candidata a ser Ciutat Pubilla de la Sardana.

 

Des d’aquell moment, un grup d’entitats relacionades amb la sardana i la dansa tradicional catalana de la ciutat constituïdes com a coordinadora es varen adherir a la proposta per presentar la candidatura.

 

El títol de Ciutat Pubilla es dóna a una ciutat o a un poble que hagi contribuït al foment i la difusió de la sardana. Un dels objectius principals és que les entitats de Mataró i tots els seus ciutadans i ciutadanes participin i es faci seu aquest objectiu.

 

Un cop realitzada la proposta, les entitats Agrupació Sardanista Santa Anna, Associació Cultural Els Planells, Cobla Ciutat de Mataró, Cobla Costa Daurada, Cobla Iluro, Colles Sardanistes Repuntejant, Entitat Folklòrica Catalana de Mataró i Grup Cultural Pla dels Amats, constituïren la Federació d’Entitats Sardanistes i Dansa Tradicional Catalana de Mataró. A partir d’aleshores, i de manera conjunta amb l’IMAC, van formar una comissió de treball per confeccionar el dossier corresponent per presentar la candidatura oficialment.

 

En data 16 de març de 2007, l’Obra del Ballet Popular va notificar a l’Ajuntament de Mataró la recepció de l’acord del Ple de l’Ajuntament de Mataró on es feia constar la voluntat de què la ciutat de Mataró fos nomenada Ciutat Pubilla de la Sardana.

           

Després d’una reestructuració en el si de l’entitat de l’Obra del Ballet Popular, la Federació Sardanista de Catalunya va passar a ser la nova entitat encarregada de vetllar per l’organització de les futures ciutats pubilles. El diumenge 27 d’abril de 2008, dins dels actes d’inici del pubillatge de la sardana de Sant Climent de Llobregat, es va proclamar Mataró com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2009. A continuació, el 26 de maig de 2008, es va oficialitzar la Comissió Organitzadora de Mataró, Ciutat Pubilla de la Sardana 2009-10, formada per la Federació d'Entitats Sardanistes i Dansa Tradicional Catalana de Mataró i l’IMAC. De manera conjunta han treballat en l’organització de les activitats que s’aniran celebrant al llarg de tot l’any de pubillatge.