Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra una audiència pública monogràfica sobre habitatge dotacional

Escoltar

Mataró celebra una audiència pública monogràfica sobre habitatge dotacional

L’alcalde, Joan Antoni Baron, va presidir ahir al Centre Cívic Pla d’en Boet (Juan Sebastián Elcano, 6) una audiència pública, oberta per tant a la participació de tots els veïns, per tractar sobre els projectes d’habitatge dotacional públic en marxa o en previsió a Mataró.

 

D’acord amb el Reglament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament, la celebració d’una audiència pública pot ser demanada per un mínim de 1.000 persones que acreditin ser majors de 18 anys i residents a la ciutat, i presentin a l’Ajuntament el corresponent plec de signatures recollides. L’audiència pública sobre habitatge dotacional s’ha celebrat a petició de veïns de Figuera Major, tot i que només 626 de les més de mil signatures que van presentar eren vàlides d’acord amb els criteris establerts pel reglament municipal.

 

Després de la presentació per part de l’alcalde, el regidor de Presidència i Participació, Carlos Fernández, va explicar el funcionament de la sessió i va recordar quins altres mecanismes de participació ciutadana té la ciutadania al seu abast. A continuació, i abans d’obrir el torn d’intervencions del públic, el regidor d’Habitatge, Francesc Teixidó, va presentar el programa d’habitatge dotacional públic que forma part del Pla Local d’Habitatge, fent especial menció del projecte previst a l’àmbit de Figuera Major.

  

Pla Local d’Habitatge

 

El Pla Local de l’Habitatge 2005-2015 té entre els seus objectius fonamentals donar cobertura a nous sectors de la població que no troben en el mercat lliure de l’habitatge una oferta que s’adeqüi a les seves disponibilitats econòmiques.

 

La Llei del Dret a l’Habitatge de la Generalitat de Catalunya de 2007 estableix que, en 20 anys, el parc públic ha de ser igual al 15% del total d’habitatges de la ciutat. Al 2008, el parc públic d’habitatge en servei a Mataró era de 185 habitatges.

  

Habitatge dotacional públic amb equipaments en planta baixa

 

La Llei d’Urbanisme dóna potestat als ajuntaments per definir, mitjançant els seus plans d’ordenació, el sistema d’habitatges dotacionals públics. D’aquesta manera es poden preveure reserves de sòl destinat a la construcció d’habitatges públics en terrenys que estaven reservats per a equipaments. Mataró ja ha dut a terme diferents promocions d’habitatges d’aquestes característiques, i en té unes altres planificades, que a més destinen la planta baixa dels edificis per a equipaments.

 

En concret, el Ple de l’Ajuntament va aprovar inicialment al març de 2006, per unanimitat de tots els grups, canviar la qualificació de 7 solars d’equipament per destinar-los a sistema de dotació d’habitatge públic. Un any més tard, al març de 2007, el Ple va aprovar novament per unanimitat un text refós sobre la modificació urbanística previ a l’aprovació definitiva per part de la Generalitat de Catalunya.

 

L’Ajuntament ja ha fet habitatge dotacional en 4 dels 7 solars:

 

- 30 habitatges de lloguer per a gent gran al carrer de Carlemany, 6-12, amb un centre de dia per a malalts d’Alzheimer en planta baixa;

- 23 habitatges de lloguer per a joves carrer de Teià, 5, amb la construcció a la planta baixa de l’Espai Jove de la Llàntia;

- 26 habitatges de lloguer per a joves al carrer de València, 92-94, amb un equipament cívic per al barri en planta baixa;

- 14 habitatges de lloguer per a joves a la cantonada dels carrers de Cristòfor Colom i la Fragata de Mataró, amb un equipament en planta baixa per als veïns;

 

També està prevista o s’està executant la construcció de les següents promocions:

 

- 30 habitatges per a joves a la cantonada dels carrers de Pedro Antonio de Alarcón i de Marià Fortuny, amb un equipament en planta baixa la finalitat del qual està pendent de definir;

- 12 habitatges de lloguer per a persones amb mobilitat reduïda, amb un centre ocupacionals del Grup d’Invàlids de Mataró i Maresme en planta baixa;

- 90 habitatges de lloguer per a col·lectius específics (els 35 primers seran per a joves) a la riera de Figuera Major, amb un màxim de 2.700 m² d’equipament en les plantes baixes dels diferents edificis. Els usos d’aquests equipaments es consensuaran mitjançant el Consell territorial de participació del Pla integral del Nord.

 

A més de les 7 promocions anteriors, la ciutat disposa d’habitatge dotacional al Pla d’en Boet. Es tracta de la promoció de 94 habitatges de lloguer per a joves recentment acabada per l’Institut Català del Sòl de la Generalitat de Catalunya. Els dos locals per a equipament públic a la planta baixa d’aquests edificis allotjaran properament l’Escola d’Adults Alarona i oficines municipals.

 

Per últim, l’Ajuntament també té previst construir 40 habitatges dotacionals al carrer de Joan Maragall. Als baixos de l’edifici es construirà l’Escola Bressol El Molí de Vent.

 

Habitatges a Figuera Major

 

L’Ajuntament va aprovar provisionalment el passat mes de març un Pla de Millora Urbana per construir l’habitatge dotacional previst a la riera de Figuera Major, a la parcel·la situada entre la riera de Figuera Major i els carrers de Josep Maria de Sagarra i de Joan Oliver. Al solar es preveu la construcció de fins a 90 habitatges de lloguer, d’una superfície útil de 40 i 50 m², equipament en planta baixa i aparcament al soterrani.