Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró inaugura la nova escultura de la plaça del Cafè de Mar

Escoltar

Mataró inaugura la nova escultura de la plaça del Cafè de Mar

 


Avui, l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, el president de PUMSA, Ramon Bassas, i el president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural, Sergi Penedès, han inaugurat la nova escultura que presidirà la plaça del Cafè de Mar, obra de l’escultor Marcel Camps.


 

"Fluxus" és el nom de la nova escultura de l’artista barceloní Marcel Camps, que a partir d’ara presidirà la plaça de nova creació del Cafè de Mar, a l’avinguda del Maresme, entre els carrers de Jaume Balmes i de Sant Agustí.

 

L’empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA) va promoure la rehabilitació d’un dels edificis més simbòlics de la ciutat, el Cafè de Mar, protegint-ne així l’aspecte visual de l’edifici i conservant-ne les façanes. Així mateix va reurbanitzar els seus entorns i va crear-ne el nou espai públic.

 

Ara, i amb la finalitat d’unir l’espai públic de la plaça amb aquells que l'ocupen, "Fluxus" actua com a catalitzador d’aquests dos conceptes. Es tracta d’una escultura amb forma de cap humà, creada a partir de tires de fosa gris d’un gruix de 2x9 cm, que li donen la forma i que la fan quedar buida per dins.

 

L’escultura té unes dimensions de 242 cm d’alçada per 190 cm de llargada i 130 cm d’amplada i un pes aproximat de 1.500 kg i subjectada a terra per mitjà de tacs químics de 16 mm de diàmetre i 27 cm.

 

"Fluxus" està encarada a l’edifici emblemàtic del Cafè de Mar, que actualment ocupen els Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental d’Educació.

 

PUMSA destina part del seu pressupost a temes relacionats amb la cultura, la rehabilitació i la recuperació del patrimoni de la ciutat. És en aquest context que l’empresa municipal ha invertit en la col·locació l’escultura "Fluxus".

 

 

Simbolisme de l’escultura

 

"Fluxus" simbolitza el moviment de la ciutat a través de les seves vies de comunicació i el moviment en el cap de les persones, fruit del pensament.

 

L’escultura està formada per diversos camins que s’entrecreuen, s’uneixen i se separen constantment, formant la figura d’un cap. Alguns dels camins acaben en forma de fletxa apuntant a la boca, l’orella o l’ull, tots ells elements indispensables per a la comunicació humana. 

 

 

L’artista: Marcel Camps (Barcelona, 1973)

 

Graduat en escultura per l’Escola d’arts i oficis Llotja de Barcelona, ha estat alumne de l’artista Tony Cragg a la Universität Der Künste de Berlín. Des de l’any 2004 combina les exposicions col·lectives amb les individuals, d’entre les quals destaquen el Museu Frederic Marès i la Sala d’Art Jove Lola Anglada (2004); el Centre Cívic Fort Pienc, el Convent de Sant Agustí, el FAD de Barcelona i la Sala Can Xerracan de Montornès del Vallès (2005). Des de 2006 exposa a diverses galeries barcelonines: Galeria Gómez Turú, Galeria Art72, Galeria Contrast o Espai B. La seva peça “Les finestres de l’ànima” és premiada pel jurat del concurs d’art jove Trans-Art BCN’04. Des del 2007 participa regularment a fires d’art de Madrid, París i Colònia. “Fluxus” és la seva primera intervenció a l’espai públic.

 

Les escultures de Marcel Camps són representades amb dures línies a manera d’exoesquelets, com estructures externes del cos; d’aquesta manera queda evident l’absència de matèria, ressaltada pel buit eloqüent de l’interior. Aquesta presència continguda li serveix a l’escultor per establir un diàleg intens entre els elements visuals que delimiten l’estructura i les parts buides que l’alliberen.