Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró obre un procés participatiu per rebre propostes sobre la lluita contra el canvi climàtic i la sostenibilitat

Escoltar

Mataró obre un procés participatiu per rebre propostes sobre la lluita contra el canvi climàtic i la sostenibilitat

S’emmarca en els treballs d’elaboració de la nova Agenda 21

L’Ajuntament de Mataró inicia aquesta setmana un procés participatiu per recollir les propostes dels agents socials i econòmics, i de la ciutadania en general, sobre la lluita contra el canvi climàtic i sobre com millorar la sostenibilitat a la ciutat. La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Quiteria Guirao, ha presentat avui en roda de premsa els trets fonamentals del procés de participació, que es durà terme entre els mesos de maig i juny.


 

El passat mes de febrer, Mataró, juntament amb més de 70 ciutats i pobles catalans, va signar a Brussel·les el Pacte europeu d’alcaldes i alcaldesses contra el canvi climàtic. Amb aquesta signatura, la ciutat s’ha compromès a definir un pla per reduir significativament, d’aquí a l’any 2020, les seves emissions dels gasos que causen l’efecte hivernacle.

 

Aquest pla confluirà en l’actualització de l’Agenda 21 Mataró, i inclourà mesures d’estalvi energètic, eficiència en l’ús dels recursos i increment de les energies renovables a la ciutat. També inclourà noves actuacions per preservar la biodiversitat, millorar la qualitat ambiental, prevenir els riscos i adaptar-se a les conseqüències que ja es preveu que portarà el canvi climàtic.

 

El principal objectiu del procés de participació és, per tant, recollir el màxim d’opinions i propostes sobre les iniciatives públiques o privades que hauria d’incloure el Pla de lluita contra el canvi climàtic - Agenda 21 Mataró.

 

 

Participació presencial i telemàtica

 

S’han previst canals que facilitin la participació tant de manera presencial, participant activament en reunions de debat, com de forma telemàtica.

 

Així, se celebraran cinc sessions de debat, dues de les quals seran d’àmbit temàtic, dues més sectorials i una última sessió plenària per prioritzar totes les aportacions recollides durant el procés.

 

S’ha convidat a participar en aquestes sessions a entitats, centres educatius, gremis, sindicats, associacions empresarials i professionals, així com a membres dels consells de participació de l’Ajuntament, que s’han d’inscriure mitjançant una butlleta que se’ls ha enviat per correu. Les sessions també estan obertes a la ciutadania en general, que poden inscriure’s a les sessions de debat trucant al telèfon d’atenció ciutadana 010 (si es truca des d’un mòbil o des de fora e Mataró s’han de marcar el 807 117 010).

 

D’altra banda, al web de l’Ajuntament s’habilitarà un espai des del qual es podran fer directament aportacions de manera telemàtica i s’informarà sobre el procés.

 

El calendari del procés participatiu és el següent:

 

-         Dimecres 6 de maig de 2009, de 19 a 21 h, al Centre Cívic Pla d’en Boet (Juan Sebastián Elcano, 6).

Taller temàtic sobre vectors ambientals: energia, aigua, residus, atmosfera, soroll. Presentació d’un resum de la diagnosi de l’estat de Mataró en relació als vectors ambientals, aportació de propostes de tots els participants i debat sobre les actuacions que s’haurien de dur a terme a Mataró per millorar en aquests temes.

 

-         Dimarts 12 de maig de 2009, de 19 a 21 h, al Centre Cívic Pla d’en Boet.

Taller temàtic sobre territori: urbanisme, mobilitat, biodiversitat, espais agraris.

Presentació d’un resum de la diagnosi de l’estat de Mataró en relació als temes territorials, aportació de propostes i debat sobre les actuacions que s’haurien de dur a terme a Mataró per millorar en aquests temes.

 

-         Dimarts 9 de juny de 2009, de 19 a 21 h, al Centre Cívic Pla d’en Boet.

Taller sectorial: sector associatiu, cultural i comunitat educativa.

Presentació d’un exemple de bona pràctica, com a contribució de les entitats i les escoles a la lluita contra el canvi climàtic i a la millora de la sostenibilitat; aportació i debat de propostes dels participants.

 

-         Dimecres 10 de juny de 2009, de 18 a 20 h, a la Sala d’actes de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (carrer de Francisco Herrera, 70).

Taller sectorial: sector empresarial/laboral.

Presentació d’un exemple de bona pràctica, com a contribució del sector econòmic a la lluita contra el canvi climàtic i a la millora de la sostenibilitat; aportació i debat de propostes dels participants.

 

-         Dijous 18 de juny de 2009, de 19 a 21 h, al Centre Cívic Pla d’en Boet.

Sessió plenària. Es presentaran els continguts del Pla de lluita contra el canvi climàtic – Agenda 21 Mataró, que integrarà les aportacions recollides durant les sessions de debat, les propostes obtingudes amb la participació via web i el treball de validació fet pels tècnics municipals. Seguidament es prioritzaran les accions contemplades al Pla amb intervenció de tots els participants.