Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El circuit d’acollida rep 713 persones nouvingudes durant el 2009

Escoltar

El circuit d’acollida rep 713 persones nouvingudes durant el 2009

Es constata una davallada del flux de persones estrangeres que arriben a la ciutat

El regidor de Presidència i Participació Ciutadana, Carlos Fernández, ha presentat avui en roda de premsa les dades relatives al circuit d’acollida per a persones nouvingudes pel que fa a l’any 2009. El circuit d’acollida s’emmarca en el Pla per a la Nova Ciutadania de Mataró i és una eina orientada a facilitar la incorporació de les persones nouvingudes a la societat mataronina. S’adreça a persones empadronades a Mataró, amb nacionalitat estrangera, i que tinguin domini lingüístic d’alguna de les llengües en què s’imparteix aquesta programa (castellà, àrab, xinès, wolof, mandinka).



El circuit es divideix en dues fases, en primer lloc s’imparteix el curs de coneixement de l’entorn, on se’ls informa sobre els drets i deures que tenen com a residents de Mataró, i posteriorment les persones que hagin completat aquest, poden optar a realitzar els cursos de català organitzats pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i Òmnium Cultural. El 2009 es van impartir 51 cursos de coneixement de l’entorn, un 8,9% menys que el 2008 i 38 cursos de català, un 17,3% menys respecte el 2008. Aquest descens ve motivat per la reducció del flux de persones nouvingudes d’origen estranger empadronades a la ciutat i per la situació de crisi econòmica, cosa que ha propiciat la mobilitat residencial de la població nouvinguda.

 

Segons les dades que elabora el Servei d’Estudis i Planificació la població de Mataró ha superat els 123.000 habitants durant el 2009, amb un 17,4% de residents de nacionalitat estrangera. El ritme de creixement d’aquest grup és del 50% respecte l’any anterior.



Pel que fa al circuit d’acollida, el Servei de Nova Ciutadania va contactar amb 1.309 persones amb l’objectiu de promoure la seva participació en el circuit de forma voluntària. 713 persones, un 54% dels possibles participants, van iniciar el circuit. 583 van finalitzar el curs de coneixement de l’entorn i van assistir als cursos de català, i finalment van completar amb èxit les dues fases del circuit 577 persones.



Pel que fa a la distribució de zones d’origen de les 1.309 persones contactades, 495 són magribins, 270 provenen de l’Àfrica subsahariana, 371 provenen de l’Amèrica Llatina i 173 són xinesos. Aquest darrer grup ha experimentat un descens en la participació en el circuit d’acollida a partir del segon semestre de 2009.