Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Govern de la Generalitat declara oficialment Les Santes Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Escoltar

El Govern de la Generalitat declara oficialment Les Santes Festa Patrimonial d'Interès Nacional



El Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar oficialment dilluns 11 d’octubre Les Santes Festa Patrimonial d’Interès Nacional amb especial esment a la família Robafaves amb els nans, la Missa de Glòria de Mossèn Blanch i el ritual de la dormida, destacant la bona conducció de la recuperació i transformació de la festa fins a l’actualitat.



Aquest és de fet el darrer tràmit que restava pendent després del procés iniciat des de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) per obtenir el reconeixement i declaració de la Festa Major de Mataró com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.






Cronologia i antecedents del procés


 


La Generalitat de Catalunya, mitjançant decret, va crear el 2006 el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Aquest catàleg pretén ser un instrument on es facin constar totes les festes, celebracions i elements festius que complexin els requisits que s’hi estableixen i que serveix per donar un reconeixement a la rellevància especial d’algunes d’aquestes festes i elements festius a través d’un seguit de categories. El catàleg estableix per tant els requisits i el procediment per dur a terme aquest reconeixement especial.



L’any 2008, l'IMAC va sol•licitar al Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, la inclusió de Les Santes, Festa Major de Mataró, en aquest Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. El 6 de febrer del 2009 la Generalitat inicia la tramitació de l’expedient.



El 18 de maig del 2010, l'IMAC va sol·licitar la inclusió de Les Santes en el Catàleg Festiu de Catalunya com a "Festa Patrimonial d’Interès Nacional", així com que es reconegués la rellevància especial de la festa i d’alguns elements festius.




El 26 de maig del 2010, el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional va iniciar l’expedient per declarar Les Santes de Mataró Festa Tradicional d’Interès Nacional i de la Família Robafaves i la Missa de Les Santes com Elements Festius Patrimonials d’Interès Nacional.




Davant aquesta proposta de resolució l'IMAC va presentar al·legacions, amb el suport de l’Ajuntament de Mataró i del Consell Comarcal del Maresme, per canviar la catalogació de Festa Tradicional a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. L’1 de juliol la Generalitat va acceptar les al·legacions sobre la nova catalogació amb especial esment a la Família Robafaves amb els Nans, la Missa de Glòria de Mossèn Blanch i el ritual de la dormida. Finalment, dilluns passat el en va fer la declaració oficial.