Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una proposta de resolució per demanar a l’Estat canvis per fer front a la multireincidència

Escoltar

El Ple aprova una proposta de resolució per demanar a l’Estat canvis per fer front a la multireincidència

El Ple de l’Ajuntament va aprovar dijous passat la proposta de resolució presentada pels grups municipals de CiU, PPC, PSC, ICV-EUiA i ERC per instar l’Estat a fer els canvis necessaris que permetin  fer front al problema de la multireincidència en els delictes. El grup municipal de la CUP es va abstenir en la votació.



La proposta íntegra és la següent:


“Com en moltes altres ciutats, especialment les més grans, i per les dades que s’han donat a conèixer a Mataró després de la celebració de la darrera Junta Local de Seguretat, el nombre de delictes i faltes ha experimentat, l’any 2009, un increment d’un 21,42% respecte a 2008. Pel que fa a la seva tipologia, el delicte de robatori a l’interior de vehicle continua sent el més nombrós: de 2008 a 2009 hi ha hagut un increment del 30,9%, i de 224 robatoris a l’interior de vehicles al gener de 2009 s’ha passat als 249 durant el mes de gener de 2010.

 

Per altra banda, els furts és un altre de les faltes que segueixen incrementant, malgrat que en la majoria d’ocasions no siguin denunciats pel seu poc valor o, senzillament, perquè el ciutadà sap que haurà de passar-se hores per fer una denúncia que opina que no servirà per res.

 

La inseguretat, any rere any, s’agreuja a la ciutat i afecta les persones, la convivència, la creació de riquesa i la imatge de la ciutat. Per això, i sense deixar de banda altres mesures com les que permet la nova Llei de Mediació, creiem que ha arribat l’hora d’incidir en la multireincidència, doncs, en molts casos, al delinqüent li surt més barat pagar la sanció que deixar de delinquir. El Codi Penal actual ja la recull, però cal millorar el seu redactat i, sobretot, desenvolupar els mecanismes que la facin efectiva al sistema judicial i que esborrin la percepció d’inseguretat i d’impotència molt gran entre els ciutadans i ciutadanes.

 

En aquest sentit ens fem ressò de la resolució sobre convivència, civisme i seguretat, de la Comissió Municipalista de Catalunya, del 5 de març, en la qual el punt tercer manifesta la necessitat d'agilitzar l'execució de les penes per multireincidència i de prendre mesures contundents per millorar l'organització judicial.

 

Per això, els grups municipals de CiU, PSC, PPC, ICV-EUiA i ERC proposen al Ple l’adopció dels següents,

 

Acords:

 

1. Instar al Govern de l’Estat i les Corts Generals a aprovar els canvis legislatius necessaris per fer front al fenomen de la reincidència múltiple i continuada, de forma que es contempli com agreujant en el Codi Penal, així com la creació d’un registre de faltes que contingui totes les sentències condemnatòries de procediments penals per tal que els jutges puguin tenir una informació més directa i més ràpida sobre la reincidència d’un mateix autor en diversos furts

 

2. Fer arribar aquest prec als Grups Parlamentaris al Congrés dels Diputats perquè impulsin una acció coordinada.

 

3. Fer arribar aquesta proposició al President del Congrés dels Diputats, al President del Senat i als Presidents dels Grups Polítics presents a ambdues cambres.