Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte “Dóna’t un impuls”pretén dotar d’eines i enfortir el paper de la dona empresària als barris

Escoltar

El projecte “Dóna’t un impuls”pretén dotar d’eines i enfortir el paper de la dona empresària als barris

Amb negocis principalment a Cerdanyola, Rocafonda, El Palau i l’Escorxador

La presidenta de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Alícia Romero, va presentar ahir el projecte “Dóna’t un impuls”. Aquest projecte forma part del programa “Treball als barris” i té per objectiu enfortir i impulsar negocis liderats per dones i situats principalment als barris de Cerdanyola, Rocafonda, El Palau i l’Escorxador. 



El projecte té un caràcter eminentment pràctic, per la qual cosa s’inicia amb una sessió de diagnosi de les necessitats i expectatives de les dones empresàries d’aquests barris que consistirà en obtenir informació directa de les necessitats i expectatives sobre les activitats empresarials de cada dona. A partir d’aquesta anàlisi prèvia l’objectiu és poder oferir a cada cas concret activitats i pràctiques específicament adaptades al seu perfil: formació, assessorament, contactes, informació sobre recursos, acompanyament personalitzat en el desenvolupament del projecte empresarial, etc.



En el projecte poden participar dones que tinguin un negoci o desenvolupin una activitat professional vinculada directament o indirectament als barris de Cerdanyola, Rocafonda, El Palau i l’Escorxador.



Un dels eixos que es vol potenciar en el desenvolupament d’aquesta iniciativa és la coordinació de totes les accions que es facin amb els agents i entitats del territori. Es pretén integrar aquest programa amb els diferents recursos, entitats de referència i canals de comunicació ja existents, per tal d’arribar al major nombre possible d’usuàries. En aquest sentit des de l’IMPEM s’ha realitzat un estudi sobre les xarxes informals existents per a les dones empresàries dels barris, per tal d’adaptar-se a la situació real i poder així optimitzar els recursos.


 



“Dóna’t un impuls” continua la tasca de “Dóna’t una oportunitat”




Si al 2010 es posa en marxa “Dóna’t un impuls”, l’any 2009 l’IMPEM va desenvolupar el projecte “Dóna’t una oportunitat”. Aquest darrer projecte tenia per objectiu millorar les habilitats i capacitats emprenedores de les dones de Mataró. El programa va consistir en sessions de motivació i generació d’idees, assessorament individualitzat, formació empresarial, i acompanyament i suport durant tot el període de creació i consolidació de les noves empreses liderades per dones. En aquest projecte, més de 280 dones van assistir a tallers de generació d’idees i creació d’empreses i més de 260 dones van ser assessorades per a la maduració de la seva idea empresarial i la posada en marxa del seu negoci.



Per tal de donar continuïtat a aquesta iniciativa, l’IMPEM inicia al llarg del 2010 aquest nou projecte anomenat Dóna’t un impuls.







Dades estadístiques sobre la realitat de la dóna empresària a Catalunya

 

A l’hora de dissenyar el projecte s’han tingut en compte les dades que aporten alguns estudis realitzats sobre la realitat de la dóna en el món empresarial:



1. Segons la publicació estadística “Dones i treball” del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. Anuari 2007, les dones emprenedores representen el 28% de l’empresariat català.

 

2. Un estudi realitzat l’any 2009 per l’IMPEM, mostra que les dones emprenedores de Mataró engeguen projectes motivades més per la necessitat i el desenvolupament personal que per la detecció d’oportunitats. Al mateix temps de l’estudi es desprèn que tenen major dificultat per accedir a finançament inicial degut a les característiques de les empreses creades, majoritàriament del sector de serveis.



3. Segons l’estudi “La presència de les dones en el món empresarial català” realitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona l’any 2008, més del 95% de les empreses creades per dones assessorades per Inicia estan relacionades amb el sector de serveis, mentre que en el cas dels homes ho són en un 74 %.