Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Servei d’Obres comença la reforma de l’edifici de Can Serra, seu del Museu de Mataró

Escoltar

El Servei d’Obres comença la reforma de l’edifici de Can Serra, seu del Museu de Mataró

L’equipament modernitzarà les instal·lacions i el discurs museogràfic

El Servei d’Obres de l’Ajuntament comença aquesta setmana la reforma de l’edifici de Can Serra, seu del Museu de Mataró (El Carreró, 17). Les obres tenen com a objectiu modernitzar i actualitzar la museografia de la col·lecció patrimonial per fer del Museu un referent en la difusió de la cultura i la història de Mataró.

 

L’edifici, que està protegit pel Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Mataró amb catalogació A i declarat com a Bé Cultural d’Interès Local, es troba en bon estat de conservació, per la qual cosa els treballs de remodelació se centren en la reforma del vestíbul i les sales d’exposicions principals, dedicades a la ciutat, tot i que també es duran a terme petites actuacions a la façana, concretament a les finestres.

 

La museografia renovada de Can Serra desenvoluparà un nou guió mitjançant plafons explicatius, vitrines, elements interactius amb textos, fotografies i plànols dels espais i projectes objecte d'anàlisi, maquetes i recursos audiovisuals de contextualització aplicant-hi les noves tecnologies. L’objectiu és que el nou discurs permeti donar una resposta satisfactòria a les noves demandes de la societat i als seus nous hàbits culturals i comunicatius.

 

 

Nova distribució de l’espai museístic

 

La distribució dels espais un cop acabades les obres quedarà de la següent manera:

 

- Planta baixa: àrea d’acolliment i sales d’exposicions temporals i tallers didàctics. Es remodelarà el vestíbul per informar els usuaris sobre la història de l’immoble i sobre els serveis que ofereix el museu i les extensions que en depenen.

 

- Planta primera: Iluro, la Ciutat romana i els seus antecedents. Serà l’àrea dedicada a l’arqueologia (principalment a l’època romana). Incorporarà una selecció d’objectes de les col·leccions procedents d’excavacions arqueològiques realitzades en la nostra ciutat i objectes que anteriorment no s’havien exposat. S’integraran elements audiovisuals i mòduls interactius. A la sala noble de la planta primera s’informarà dels nous projectes museogràfics i d’investigació que s’estan desenvolupant.

 

- Planta segona: Mataró, Ciutat Mediterrània. Serà l’àrea dedicada a les col·leccions històriques, etnogràfiques i científiques del Museu de Mataró en un nou format que renovarà el discurs

i integrarà elements audiovisuals i mòduls interactius.

 

Malgrat que Can Serra està tancat al públic des de febrer amb motiu de la seva reforma, se segueixen realitzant les activitats paral·leles i de serveis habituals del Museu: les activitats de Ca l’Arenas, centre d’art del Museu de Mataró (tallers didàctics, visites guiades, rutes...), Can Palauet i espai F (exposicions patrimonials) i, dins del propi edifici de Can Serra, es continua realitzant l’atenció tècnica a investigadors, consulta de la col·lecció, inventaris, etc.

 

Les obres tenen una durada prevista de 4 mesos i han estat adjudicats a l’empresa G-56, SA. El pressupost és de 245.186,88 (IVA inclòs), al qual s’ha d’afegir 20.865 € (IVA inclòs) de la redacció del projecte i 16.255 € (IVA inclòs) de la direcció de l’obra. Està previst que l’edifici torni a obrir al públic al primer trimestre de l’any que ve.

 

Aquesta actuació està finançada pel Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL). Les 21 actuacions d’inversió que es duran a terme a Mataró mitjançant el FEOSL donaran feina a 322 treballadors.