El Servei d’Obres comença la reforma de l’edifici de Can Serra, seu del Museu de Mataró

L’equipament modernitzarà les instal·lacions i el discurs museogràfic

El Servei d’Obres de l’Ajuntament comença aquesta setmana la reforma de l’edifici de Can Serra, seu del Museu de Mataró (El Carreró, 17). Les obres tenen com a objectiu modernitzar i actualitzar la museografia de la col·lecció patrimonial per fer del Museu un referent en la difusió de la cultura i la història de Mataró.

 

L’edifici, que està protegit pel Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Mataró amb catalogació A i declarat com a Bé Cultural d’Interès Local, es troba en bon estat de conservació, per la qual cosa els treballs de remodelació se centren en la reforma del vestíbul i les sales d’exposicions principals, dedicades a la ciutat, tot i que també es duran a terme petites actuacions a la façana, concretament a les finestres.

 

La museografia renovada de Can Serra desenvoluparà un nou guió mitjançant plafons explicatius, vitrines, elements interactius amb textos, fotografies i plànols dels espais i projectes objecte d'anàlisi, maquetes i recursos audiovisuals de contextualització aplicant-hi les noves tecnologies. L’objectiu és que el nou discurs permeti donar una resposta satisfactòria a les noves demandes de la societat i als seus nous hàbits culturals i comunicatius.

 

 

Nova distribució de l’espai museístic

 

La distribució dels espais un cop acabades les obres quedarà de la següent manera:

 

- Planta baixa: àrea d’acolliment i sales d’exposicions temporals i tallers didàctics. Es remodelarà el vestíbul per informar els usuaris sobre la història de l’immoble i sobre els serveis que ofereix el museu i les extensions que en depenen.

 

- Planta primera: Iluro, la Ciutat romana i els seus antecedents. Serà l’àrea dedicada a l’arqueologia (principalment a l’època romana). Incorporarà una selecció d’objectes de les col·leccions procedents d’excavacions arqueològiques realitzades en la nostra ciutat i objectes que anteriorment no s’havien exposat. S’integraran elements audiovisuals i mòduls interactius. A la sala noble de la planta primera s’informarà dels nous projectes museogràfics i d’investigació que s’estan desenvolupant.

 

- Planta segona: Mataró, Ciutat Mediterrània. Serà l’àrea dedicada a les col·leccions històriques, etnogràfiques i científiques del Museu de Mataró en un nou format que renovarà el discurs

i integrarà elements audiovisuals i mòduls interactius.

 

Malgrat que Can Serra està tancat al públic des de febrer amb motiu de la seva reforma, se segueixen realitzant les activitats paral·leles i de serveis habituals del Museu: les activitats de Ca l’Arenas, centre d’art del Museu de Mataró (tallers didàctics, visites guiades, rutes...), Can Palauet i espai F (exposicions patrimonials) i, dins del propi edifici de Can Serra, es continua realitzant l’atenció tècnica a investigadors, consulta de la col·lecció, inventaris, etc.

 

Les obres tenen una durada prevista de 4 mesos i han estat adjudicats a l’empresa G-56, SA. El pressupost és de 245.186,88 (IVA inclòs), al qual s’ha d’afegir 20.865 € (IVA inclòs) de la redacció del projecte i 16.255 € (IVA inclòs) de la direcció de l’obra. Està previst que l’edifici torni a obrir al públic al primer trimestre de l’any que ve.

 

Aquesta actuació està finançada pel Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL). Les 21 actuacions d’inversió que es duran a terme a Mataró mitjançant el FEOSL donaran feina a 322 treballadors.