Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament aprova una proposta de resolució de rebuig pels fets del 8 de novembre a Al Aaiun

Escoltar

L’Ajuntament aprova una proposta de resolució de rebuig pels fets del 8 de novembre a Al Aaiun

El Ple del 2 de desembre va aprovar una proposta de resolució presentada pels grups municipals del PSC, ICV-EUiA, ERC i CUP de rebuig pels fets del 8 de novembre a Al Aaiun. El text es va aprovar amb els vots favorables del PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i CUP i l’abstenció del PP.


 

El text íntegre de la proposta de resolució és el següent:

 

“Dilluns 8 de novembre de 2010 les tropes marroquines van desallotjar de forma violenta i totalment desproporcionada el campament de Gdeim IZIC, o campament Pacífic de la Dignitat, on més de 20.000 sahrauís s’havien instal·lat des del 10 d’octubre com a mesura de protesta per la situació social i econòmica que viu la població sahrauí.

Aquests fets es van produir just unes hores abans que comencés la tercera ronda de negociacions entre el Govern del Marroc i el Front Polisario a Nova York, auspiciada per l’ONU i uns dies després que observadors internacionals i periodistes espanyols fossin agredits i que parlamentaris espanyols i europeus fossin expulsats del país.

Des d’aleshores no s’ha permès l’entrada a cap periodista ni a cap observador internacional més, cosa que no deixa de ser una mostra més de la manca de transparència i de la violació del dret a la informació.

Davant d’aquests fets la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha promogut un manifest que ha fet arribar als municipis.

 

L’Ajuntament de Mataró, el maig de 2006 va aprovar el Pla Director de Solidaritat i Cooperació al Desenvolupament on es ratifiquen les línies i zones geogràfiques prioritàries, essent una d’elles el Sàhara. L’Ajuntament també dóna suport a les entitats ciutadanes que promouen programes de sensibilització en favor del Poble Sahrauí.

 

Recollint la proposta acordada per la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí, els grups municipals sotasignats proposen l’adopció dels següents acords:

 

 

1.      Expressar el rebuig i la indignació davant la violència de l’exèrcit i la policia marroquins, en el desmantellament del campament, on milers de ciutadans i ciutadanes sahrauís estaven acampats pacíficament.

 

2.      Condemnar la manca de transparència informativa del Govern marroquí, en obstaculitzar permanentment l’entrada al país dels mitjans de comunicació i observadors internacionals.

 

3.      Instar l’ONU i totes les parts implicades, que d’acord amb la legalitat internacional, s’impliquin activament per garantir la seguretat i la integritat de la població sahrauí, i que impulsi una solució definitiva del conflicte en compliment de les resolucions dictades.

 

4.      Instar el Govern marroquí i al Front Polisario a avançar en el procés de pau per arribar a la celebració del referèndum d’autodeterminació del Poble Sahrauí.

 

5.      Demanar al Govern espanyol la condemna d’aquestes actuacions i que promogui un nou impuls en les negociacions per tal de complir amb la major rapidesa amb les resolucions i la legalitat internacionals.

 

Comunicar aquesta resolució a la Oficina de l’ONU a Madrid, a la Delegació del Front Polisario a Catalunya, l’ACAPS (Associació catalana d’Amics del Poble Sahrauí) i, CEAS-Sàhara (Coordinadora estatal d’Associacions solidàries amb el Sàhara), a la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí, al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, als membres del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional, al Ministeri d’Afers Exteriors.”