Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament rebrà en donació documents de la fàbrica tèxtil Hijos de Joaquín Esquerra

Escoltar

L’Ajuntament rebrà en donació documents de la fàbrica tèxtil Hijos de Joaquín Esquerra

L’Arxiu també conservarà documentació de Manuel Comas i Font

El Ple de l’Ajuntament va acceptar ahir, dijous 8 d'abril, la donació de dues col·leccions documentals: la primera referent a la fàbrica tèxtil “Hijos de Joaquín Esquerra” i la segona pertanyent al mataroní Manuel Comas i Font.

 

Els dos conjunts documentals provenen d’Antoni Esquerra-Torrescana Llobet i Salvador Esquerra Jofra, que han ofert a l’Ajuntament en donació gratuïta els documents propietat de la seva família. Les dues col·leccions es conservaran a l’Arxiu Municipal de Mataró, i són interessants per aprofundir en el coneixement de la història local, tant des del punt de vista industrial com de famílies il·lustres, terrenys i propietats.

 

 

Fons documental fàbrica “Hijos de Joaquín Esquerra”

 

La fàbrica de filats de cotó “Hijos de Joaquín Esquerra” es va establir a Mataró al segle XIX, en concret al carrer de Sant Agustí. Moguda amb una força de 150 cavalls, la indústria havia comptat amb més de 200 treballadors i era una de les més destacades de la ciutat.

 

El fons documental que es donarà a l’Ajuntament consisteix en inventaris, escriptures, correspondència, comptabilitat i estadístiques de producció de la fàbrica.

 

 

Col·lecció documental Manuel Comas i Font

 

Manuel Comas i Font (1800-1885) es va casar amb Narcisa Thos i Bonshoms, tia del mataroní il·lustre Terenci Thos i Codina. El matrimoni residia a la masia del Pla d’en Boet avui coneguda com a Can Xalant.

 

Entre la documentació conservada s’hi troben copiadors de cartes referents als negocis de Manuel Comas i Font a l’Havana, participacions i censos d’unes mines de Cartagena, llibretes amb la producció de les vinyes de la seva propietat al Pla d’en Boet, escriptures de propietat i diversos documents familiars.