Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde visita la nova plaça de Josep Moragues i les obres de rehabilitació de la nau Minguell

Escoltar

L’alcalde visita la nova plaça de Josep Moragues i les obres de rehabilitació de la nau Minguell

 

L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha presidit avui la visita oficial a la plaça de Josep Moragues, amb motiu de l’acabament de les obres d’urbanització d’aquest nou espai públic. Després, l’alcalde i el regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, han pogut comprovar l’estat de les obres de la nau Minguell, que té façana a la mateixa plaça.

 

 

Nou espai urbà

 

La plaça de Josep Moragues ha estat resultant del desenvolupament urbanístic de la Unitat d’Actuació 78 Quintana-Puigblanch.

 

La nova plaça té uns 4.000 m2 aproximadament de superfície, i es troba entre la nau principal de Can Minguell i l’antic edifici Secopal. A la nova plaça s’ha col·locat nou mobiliari urbà, enllumenat públic, contenidors soterrats, jocs infantils i s’han plantat nous arbres. La part de la zona dels jocs infantils té un tancament de fusta.

 

El cost que han suposat aquestes obres és de 700.000 euros, que ha anat a càrrec dels promotors de l’àmbit.

 

 

Rehabilitació de la nau Minguell

 

Can Minguell data de l'any 1854, i era un fàbrica de filatura, tint i confecció. Es troba al carrer d'Antoni Puigblanch, entre els carrers de Sant Bonaventura, de Pascual Madoz i de Manuel José Quintana.

 

L'edifici es distribueix en planta baixa i tres plantes pis i va ser dividit, l'any 1962, en dues parts a causa de l'obertura del carrer de Pascual Madoz. Una de les parts, l'oriental, és propietat de PUMSA, i l'altra part de l'edificació és de titularitat privada.

 

Les obres de rehabilitació i reforma que s’estan realitzant a la part de la fàbrica propietat de PUMSA afecten una superfície total construïda de 1.575 m2. La intervenció posa de relleu els aspectes més característics de Can Minguell i recupera l’aspecte original de l’edifici. A més, s’està construint un annex a la nau principal que permetrà ampliar els usos del conjunt industrial.

 

Les obres de rehabilitació han permès conservar l’estructura original de la nau, recuperar les façanes i tots els elements originals. Un altre punt fort de les obres és la utilització de les energies renovables per a la climatització de l’espai i la producció d’electricitat i aigua calenta sanitària, que es durà a terme mitjançant sistema de bescanvi geotèrmic.

 

La inversió d’aquesta obra suposa tres milions d’euros i està previst que estigui totalment enllestida al maig de 2010. Per la realització de les obres es va aconseguir un crèdit a interès 0 del Pla Avanza, del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, per un total de 2,7 milions d’euros.

 

 

Usos de la nau: centre de creació artística i audiovisual

 

La nau Minguell serà un futur centre de creació artística i audiovisual. La rehabilitació de Can Minguell permetrà donar a la ciutat d’un nou edifici obert a creadors, artistes i empreses intensives en creativitat. Espais de creació, formació i per a empreses del sector de les noves tecnologies són alguns dels àmbits que allotjarà la nau un cop rehabilitada. Can Minguell es convertirà en un centre de creació audiovisual, un node aglutinador de les empreses del sector així com d’artistes que fusionen l’art tradicional i les noves tendències en el desenvolupament de nous formats i continguts.

 

 

Rehabilitació de la xemeneia

 

PUMSA també va du a terme la rehabilitació de la xemeneia de la nau. L’objectiu de la intervenció ha estat recuperar l’aspecte original de la xemeneia i resoldre’n les patologies. Aquesta es va catalogar amb nivell de protecció C quan es va incorporar al catàleg del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró l'any 2002, tal i com va passar amb la resta de xemeneies de la ciutat.