Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde visita les obres de la futura biblioteca Antoni Comas a l’edifici modernista de l’antic Escorxador

Escoltar

L’alcalde visita les obres de la futura biblioteca Antoni Comas a l’edifici modernista de l’antic Escorxador

Les obres de reforma van començar el mes de febrer de 2010

L’alcalde, Joan Antoni Baron, ha visitat avui les obres del projecte de reforma i remodelació de la futura biblioteca Antoni Comas, ubicada a l’edifici modernista de l’antic Escorxador. El nou equipament, que comptarà amb més de 2.000 m², serà la segona biblioteca pública de la ciutat.
Característiques del projecte


La futura biblioteca ocuparà les tres naus destinades antigament a la matança: la nau central té una superfície útil de 412m², la nau del costat de ponent té 279 m² i la del costat de llevant 227m². El projecte preveu mantenir aquestes tres naus i fer una intervenció per adaptar el conjunt al nou ús amb les següents línies constructives:

 

- Emfatització de les tres naus: s’enderrocaran les construccions annexes a les naus que actualment entorpeixen la seva visió des de l’exterior. Els enderrocs afectaran a les tres construccions que estan adossades a la part posterior de cadascuna de les naus principals i al cos adossat a la part anterior a la nau central, que anteriorment s’utilitzava com a càmera de carn.

 

- Construcció d’un volum vidriat en el tester frontal de la nau central, davant de l’accés al recinte de l’Escorxador pel carrer d’Enric Prat de la Riba. Aquest edifici serà l’accés a la nova biblioteca, tindrà la mateixa amplada que la nau central i quedarà separat d’aquesta mitjançant un pati soterrat.

 

- Construcció de tres volums vidriats als testers posteriors de cadascuna de les tres naus, on es situaran aquelles dependències de la biblioteca que tenen una superfície reduïda i han de ser tancades pel bon funcionament.

 

- Construcció de dos passos vidriats de comunicació entre les tres naus, al lloc on actualment hi ha els porxos exteriors de comunicació.

 

- Les naus principals no es dividiran per posar de manifest el volum interior, amb el lluernari central, la doble alineació de pilars de fosa que suporten la coberta i la seqüència de les finestres amb els vitralls.

 

- Construcció d’un altell a la nau central, format per dos rectangles col·locats al llarg de la nau, comunicats per dues passeres.

 

- Al perímetre de les noves construccions situades als testers posteriors de les tres naus es situaran unes lames que faran de filtre de la llum solar. D’aquesta manera, l’aparença exterior de les noves construccions quedarà clarament diferenciada de les naus modernistes.

 

- Construcció de lluernaris lineals a les construccions dels testers, alineats amb els de les naus originàries.

 

 

Distribució i funcions de cada espai

 

La nova biblioteca ocuparà una superfície construïda de 2.299,92 m², i tindrà una superfície útil de 2.081,11 m².

 

La distribució funcional dels diferents espais s’ha treballat conjuntament amb la Diputació de Barcelona, ja que es preveu que l’equipament formi part de la Xarxa de Biblioteques Locals.

 

- Zona de vestíbul i accés: es situarà al nou edifici frontal situat al tester de la nau central. A l’esquerra hi haurà la recepció i el vestíbul general i a la dreta la zona de revistes i premsa diària. La façana d’accés serà de vidre. Unes escales i un ascensor comunicaran amb la planta soterrani.

 

- Zona de distribució i espai expositiu (153,32 m²): espai de comunicació entre les tres naus i amb l’edifici d’accés. Tindrà façanes vidriades i podrà acollir exposicions.

 

- Zona d’informació i accés als documents (680,46 m²): es situa a la nau central (planta baixa i altell) i a les dependències de l’edifici posterior del tester, on hi haurà l’espai multimèdia i l’espai de suport. S’hi col·locaran prestatgeries a tot el perímetre de la nau fins al nivell inferior de les finestres. L’altell es comunicarà amb la planta baixa mitjançant una escala i un ascensor. A nivell de continguts, acollirà el fons local i especialitzat, una àrea de fons general amb préstec, un espai de música i imatge, un espai jove i zona de connexió a Internet.

 

- Zona infantil (361,54 m²): es situa a la nau lateral del costat de ponent. S’hi accedeix des del lateral de la nau i tindrà una porta directa en l’eix del tester des de l’exterior. Hi haurà l’espai de fons de coneixement i l’espai de fons d’imaginació. Igual que a la nau central, s’hi col·locaran prestatgeries a tot el voltant de la nau. A la construcció annexa del tester posterior hi haurà l’espai per a petits lectors, un espai de suport (taller) i uns serveis per al públic.

 

- Sala d’actes o d’usos múltiples (307,66 m²): es situa a la nau lateral del costat de llevant. S’hi accedeix des del lateral de la nau i tindrà una porta directa en l’eix del tester que comunicarà amb l’exterior per permetre l’ús independent. A l’edifici annex al tester posterior de la nau es situaran els serveis del públic, un camerino i un magatzem.

 

- Zona de treball intern (368,91 m²): situada al soterrani de l’edifici d’accés a la biblioteca. El despatx de direcció, l’espai de treball i el de descans personal donen façana al pati soterrat. A l’interior se situen els magatzems i serveis.

 

El projecte, a càrrec de l’empresa EXCOVER, SA, té un pressupost d’adjudicació de 2.802.226,39 € (IVA no inclòs). Per executar-lo, l’Ajuntament rebrà ajudes de la Llei de barris de la Generalitat de Catalunya, que finançarà el 50% de l’obra ja que forma part del Projecte d’intervenció integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador, i de la Diputació de Barcelona a través del Pla de concertació Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat 2008-2011, que aportarà fins a 315.000 €. Les obres van començar el mes de febrer de 2010 i tenen una durada prevista de 18 mesos.