Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La “Quinzena cooperactiva” converteix Mataró en el punt de trobada de l’economia cooperativa

Escoltar

La “Quinzena cooperactiva” converteix Mataró en el punt de trobada de l’economia cooperativa

El cooperativisme genera 1.400 llocs de treball a la ciutat


La presidenta de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Alícia Romero, ha presentat avui en roda de premsa la “Quinzena cooperactiva”. Es tracta d’un programa d’activitats al voltant de l’economia cooperativa que tindran lloc del 27 de setembre al 8 d’octubre. L’objectiu d’aquest programa és convertir Mataró durant 15 dies en el punt de trobada essencial pel que fa a aquest tipus d’activitat econòmica que genera 1.400 llocs de treball a la ciutat i refermar-la com una aposta clara de futur.

 

Activitats destacades



Entre les activitats programades destaca l’exposició “Memòria Cooperativa, el somni viscut de la cooperació social” on es mostren els orígens cooperatius, tant internacionals com nacionals, fins la desfeta del moviment el 1939 a Espanya.  L’exposició es podrà visitar durant els 15 dies al carrer Nou, 27, on també tindran lloc tota la resta d’activitats programades com ara activitats lúdiques, tertúlies, conferències i tallers.

 

L’eix central de totes les activitats serà el present i el futur cooperatiu, especialment en aquests temps d’incertesa econòmica.



Algunes de les activitats programades són:

 

- L’exposició "Vols descobrir línies de finançament?", on es mostren línies alternatives pel finançament de projectes empresarials, empreses o entitats.

- La xerrada “Com consumir productes responsablement amb millor preu i qualitat?”

on diverses cooperatives de consum presenten les seves experiències d’èxit.

- El taller destinat als més joves “Fes coop a l’escola!”

- La conferència “+Accés a la vivenda +Qualitat – Preu= Cooperativa d’habitatge”, on es presentaran experiències d’èxit entorn a l’habitatge .

 

Amb aquestes activitats es podrà rebre informació sobre els avantatges que presenta el cooperativisme, així com assessorament sobre com començar un nou projecte; com gaudir d’una àmplia autonomia; com tenir capacitat de decisió; com disposar d’avantatges fiscals; com iniciar una carrera professional; com gaudir d’un treball estable; com accedir a un habitatge amb un preu fins a un 30% més barat; quin són els diferents sistemes de finançament; quina és la responsabilitat dels empresaris o quines les claus d’èxit d’una cooperativa entre d’altres temes.

 

 

Pla de Dinamització de l’Economia Cooperativa 2010-2013



La “Quinzena cooperactiva”, impulsada per l’IMPEM, s’engloba dins el Pla de Dinamització de l’Economia Cooperativa 2010 – 2013 i que compta amb el suport de la Direcció General d'Economia Cooperativa i Creació d'Empreses.



Aquest pla té per objecte dinamitzar l’economia cooperativa a través d’una taula de concertació, on hi participen tots els agents implicats: cooperatives, societats laborals, entitats públiques o associacions entre d’altres. Aquesta taula ha esdevingut un espai per opinar, comunicar i col·laborar en la promoció i difusió de l’economia cooperativa a Mataró i al territori.

 

Un dels eixos principals del pla és la creació i l’enfortiment de societats cooperatives i laborals. Per tal de consolidar aquests objectius s’han posat en marxa diverses accions formatives com les sessions d’Economia Cooperativa a l’Escola Universitària de Mataró (EUM), les xerrades tallers d’ocupació o l’experiència duta a terme a les escoles de primària o secundària amb la creació de jocs perquè els nens aprenguin a través de la cooperació en contraposició a l’individualisme.

 

El pla, que va començar a rodar el gener, ja ha donat els primers fruïts amb l’increment d’un 30% en el nombre de cooperatives a Mataró durant aquest període. Aquest percentatge és superior al nombre de cooperatives creades en els darrers quatre anys.

 



Algunes dades sobre l’economia cooperativa

 


  • L’11% dels empresaris de Mataró tenen vinculació amb l’economia cooperativa.

  • L’economia cooperativa a Mataró genera més de 1.400 llocs de treball, més de 200 empreses i més de 10 milions d’euros.

  • A Catalunya hi ha més d’un milió de socis cooperativistes.

  • Les cooperatives catalanes representen el 21,9% del total espanyol.