Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Ciutats de l’Arc Metropolità valoren positivament l’aprovació definitiva del Pla Territorial Metropolità de Barcelona

Escoltar

Les Ciutats de l’Arc Metropolità valoren positivament l’aprovació definitiva del Pla Territorial Metropolità de Barcelona

L’alcalde de Mataró va participar el 27 d’abril en la reunió de valoració

Les Ciutats de l’Arc Metropolità de Barcelona valoren molt positivament l’aprovació definitiva del Pla Territorial Metropolità de Barcelona per part del Govern de la Generalitat de Catalunya. L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, va participar en la reunió que van celebrar els alcaldes de les Ciutats de l’Arc la setmana passada a Granollers, en la qual es va aprovar un comunicat sobre l’aprovació definitiva del Pla Territorial Metropolità de Barcelona.

 

El text íntegre del comunicat és el següent:

 

 

Ciutats de l’Arc Metropolità de Barcelona

Aprovació definitiva del Pla Territorial Metropolità de Barcelona

 

El Govern de la Generalitat de Catalunya, ha aprovat definitivament el Pla territorial metropolità de Barcelona. L’àmbit metropolità, el conjunt del que venim coneixent com la regió metropolitana de Barcelona, disposa, per tant i per primera vegada després de molts anys, d’un instrument de planificació territorial, de conjunt, per tal de garantir els processos de desenvolupament i completació de la seva estructura.

 

Les Ciutats de l’Arc metropolità de Barcelona volem destacar, en primer lloc, que aquest Pla ha estat fruit d’un llarg i intens procés de concertació i de debat amb el territori i, molt concretament, amb el conjunt de municipis de la segona corona metropolitana.

 

El fet que la formulació del Pla hagi estat encomanada, pel Departament de Política Territorial, a la Comissió d’Ordenació Territorial Metropolitana composta, paritàriament, per representants del Govern de la Generalitat i de l’Administració local; ha obert la porta de la implicació als municipis i no només per fer el seguiment dels treballs sinó en la pròpia redacció dels mateixos.

 

Les Ciutats de l’Arc hem manifestat reiteradament la nostra voluntat d’implicació responsable en aquest procés i, per tant, hem volgut aprofitar aquesta oportunitat per tal de ser-hi i d’aportar tot allò que sempre hem volgut manifestar dins la complexitat de la planificació d’una realitat metropolitana de les més potents i qualificades del nostre continent.

 

Ha arribat l’hora, per tant, de valorar el resultat obtingut i ho hem de fer des de la satisfacció i el reconeixement.

 

Satisfacció en la mesura que ens sentim plenament identificats en el fons i la forma en que el Pla ha recollit els reptes i els objectius plantejats. Les característiques concretes del marc físic de la regió metropolitana, del patrimoni urbà existent i conegut, les actuals dinàmiques demogràfiques i econòmiques, els processos d’ocupació del territori i els escenaris de desenvolupament per als propers anys; han portat a la formulació d’un model i d’unes propostes d’actuació que responen a tot allò que hem vingut posant sobre la taula des de la nostra capacitat d’anàlisi conjunta.

 

Concretament el Pla, ara aprovat, es posiciona clarament en la voluntat de dotar de les infraestructures viàries i ferroviàries que permetin superar l’actual radialitat del sistema, potenciant així la connexió de les principals ciutats metropolitanes com a nuclis nodals i garantint la capilaritat del sistema. La nova línia orbital ferroviària i el reconeixement explícit de la necessitat de la Ronda del Vallès són elements claus d’aquesta proposta.

 

I reconeixement a l’esforç que s’ha fet, conjuntament, per tal que la participació dels representants municipals no quedés limitada a l’aportació de suggeriment o propostes sinó que, transcendint aquest nivell, se situés en el nivell de la nostra demanda d’implicació responsable en la formulació del Pla. Més enllà de les possibles discrepàncies en alguns temes concrets que municipi a municipi s’hauran d’anar treballant, el model de Pla ara aprovat és i ha de ser així, el Pla de tots per tal de concertar adequadament els interessos locals davant els interessos generals en la sempre difícil coordinació del desenvolupament territorial i el desenvolupament local.

 

Per tant, el Pla representa, per a les Ciutats de l’Arc metropolità de Barcelona, la consolidació d’un model de participació i implicació que volem mantenir i, si pot ser, ampliar. Representa, en aquest sentit, un punt de partida i, en cap cas, un punt i final. Ens obre la possibilitat d’implicar-nos en el desenvolupament de tots aquells instruments, parcials o sectorials, en els que tenim dipositades les nostres esperances per tal d’assegurar uns creixements equilibrats i la consolidació d’un sistema que sent complex sigui el màxim de competitiu per tal d’encarar tot allò al que hàgim de fer front els propers anys.

 

Si és així, si estem davant d’una nova oportunitat, la volem aprofitar amb la mateixa voluntat d’implicació amb la que hem treballat al llarg de tot aquest procés.

 

Arc Metropolità de Barcelona, 27 d’abril de 2010”.