Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró inaugura el mercat municipal de la plaça de Cuba

Escoltar

Mataró inaugura el mercat municipal de la plaça de Cuba

Nou model comercial amb espais de dinamització i adaptat a les noves tecnologies

El Mercat municipal de la plaça de Cuba ha estrenat nova imatge després de gairebé 2 anys d’obres. La reforma integral del mercat ha donat com a resultat un equipament modern, tant pel que fa a les instal·lacions com respecte a l’oferta comercial.


L’alcalde, Joan Antoni Baron, ha presidit avui la inauguració de l’equipament comercial i l’aparcament soterrat, que ha comptat amb la presència de la directora general de comerç de la Generalitat de Catalunya, Gemma Puig i de la cuinera maresmenca, Carme Ruscalleda, entre d’altres personalitats. En finalitzar l’acte s’ha pogut degustar un tast dels  productes del mercat ofert pel Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme.



El programa d’activitats s’ allargarà fins al dia 27 de maig i inclou tallers de cuina, l’exposició “el mercat de la Plaça de Cuba, una història singular”, visites guiades al mercat, tallers de cuina, tast de vins, conferències, activitats infantils, xerrades i una xocolatada popular.

 

 

Un mercat actiu des del segle XIX

 

El Mercat de la plaça de Cuba va començar la seva activitat a finals del segle XIX. L’edifici, però, es va construir més tard, obra de l’arquitecte Lluís Gallifa Grenzner, i va ser inaugurat el 12 d’abril de 1936. L’edifici està catalogat pel Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró amb un nivell de protecció A, que implica protegir les façanes, la volumetria i l’estructura.

 

L’any 2005, per encàrrec de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona va fer un estudi on es definien les reformes i canvis necessaris per adequar l’equipament a les noves tendències de consum. L’estudi va permetre definir el projecte de reforma integral.

 

 

La reforma integral

 

Les obres de l’equipament van començar al juliol de 2008. Els treballs es van adjudicar a l’UTE G56-OBREL, SA, s’han executat en 4 fases i ha tingut un cost de 5,9 milions d’euros. Excepte els primers 41 dies d’obres, la reforma s’ha dut a terme sense interrompre l’activitat del mercat.

 

Les façanes s’han restaurat respectant la catalogació de l’edifici. S’ha renovat la coberta i s’ha reparat l’estructura. També s’han renovat els sistemes de sanejament, de fontaneria i d’abastament d’aigua, la instal·lació elèctrica i la il·luminació, i s’ha climatitzat l’edifici. S’han instal·lat tres muntacàrregues i dos ascensors per fer l’edifici totalment accessible i s’ha canviat el paviment.

 

Les parades s’han reorganitzat: s’han reduït fins a 36. D’aquestes, 1 està encara en procés d’adaptació i 3 han quedat sense adjudicar. Aquestes 3 parades formaran part d’un projecte per fomentar l’emprenedoria comercial que es durà a terme de forma conjunta amb la Diputació de Barcelona.



A més, ha obert les seves portes un supermercat de 629 m², adjudicat a l’empresa Bon Preu SAU i destinat a la venda de producte sec. El supermercat complementa l’oferta de producte fresc de les parades del mercat. Les cambres frigorífiques i els magatzems s’han situat en una planta altell.



A la planta soterrani s’ha construït un aparcament públic amb 35 places per turismes i 6 per motocicletes. Les places seran de rotació durant el dia, amb la possibilitat que la meitat d’elles funcioni també amb abonament nocturn. La gestió de l’aparcament corre a càrrec de l’empresa municipal Gestió Integral de Trànsit Mataró SL. (GINTRA).



L’ús del pàrquing estarà obert a tothom, però l’IMPEM està treballant conjuntament amb l’Associació de Venedors del Mercat de la plaça de Cuba perquè els clients del mercat puguin disposar de bonificacions. Està previst que l’aparcament entri en funcionament demà dimecres i que sigui gratuït fins al divendres 21 de maig.

 



El projecte e-Àgora, un nou model de mercat



La reforma del mercat va més enllà de la millora estructural. S’ha buscat crear un nou model de mercat que exerceixi de motor comercial de l’entorn. En aquest sentit s’ha dissenyat el projecte e-Àgora que busca convertir el Mercat de la plaça de Cuba en una plataforma d’interrelació i nexe social basats en les tecnologies de la informació. El model e-Àgora està considerat pioner en la reforma de mercats municipals i ha rebut un subvenció de 100.000 € per part del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA).



Es pretén que el mercat esdevingui una plataforma de difusió i sensibilització a través de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, aprofitant la quotidianitat de l’acte de compra.



Amb aquest objectiu, s’han creat diferents espais o àrees de dinamització del mercat:

 

-         Espai Joc: aquest nou espai adreçat als més petits permetrà als clients poder deixar els nens mentre efectuen les seves compres.

 

-         Expo Espai: es podrà utilitzar com sala d’exposicions i està obert a les entitats.

 

-         Espai e-Àgora: és un sala polivalent que es pot utilitzar com espai de reunions, aula de formació i a l’interior de la qual s’ubica també una aula de cuina per fer-hi tallers i demostracions.



Aquests espais disposaran de connexió sense fils a Internet. A més també hi haurà 1 punt interactiu d’informació al mercat, i es preveu que en un futur es pugin fer les compres través d’Internet. També es dotarà l’equipament d’un sistema de vídeo vigilància per evitar actes de vandalisme i deteriorament.