Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró ofereix a l’estiu activitats lúdiques i culturals per a totes les edats

Escoltar

Mataró ofereix a l’estiu activitats lúdiques i culturals per a totes les edats

L’Ajuntament enllesteix tots els serveis necessaris per a la temporada de bany

La presidenta de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Alícia Romero, i la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Quiteria Guirao, han presentat avui en roda de premsa les activitats lúdiques i culturals per a aquest estiu a Mataró així com la planificació dels diferents serveis que s’oferiran a les platges de la ciutat.


 

El passat mes de febrer el Ple va aprovar el Pla de serveis de temporada de les platges de Mataró per als anys 2010-2014. Aquest pla regula i ordena tots els serveis i usos comercials, lúdics i esportius que es poden desenvolupar a les platges de Mataró. A més, el pla també defineix les accions a dur a terme en aspectes com la mobilitat i l’accessibilitat, la seguretat, els horaris i la durada de les temporades, l’atenció ciutadana, la neteja, etc. El març el pla es va modificar per canviar els horaris de tancament dels establiments de temporada de menjars, begudes i bar. El 30 d’abril la Direcció General de Ports, Aeroports i Costes de la Generalitat de Catalunya va aprovar el pla presentat per l’Ajuntament de Mataró.

 

La posada a punt de tots els serveis requerits per a un bon desenvolupament de la temporada de bany implica a la majoria de departaments de l’Ajuntament: Serveis i Manteniment, Policia Local, Protecció Civil, Mobilitat, Medi Ambient i Sostenibilitat, Llicències d’Activitats, Imatge, a més de l’IMPEM, l’Institut d’Esports i l’Institut Municipal d’Acció Cultural.

 

El terme municipal de Mataró té 6,5 km de litoral, dels quals 2,2 km són de platges de sorra granítica dividits en 4 zones: Sant Simó, platja del Callao, platja del Varador i platja de Ponent.

 

La temporada mitjana s’ha establert de l’1 de maig al 18 de juny i la temporada alta del 19 de juny al 12 de setembre. La temporada baixa són els dies no inclosos en cap de les altres dues temporades.

 

L’Ajuntament està treballant per millorar i adaptar tots els serveis i equipaments del front marítim als requeriments de qualitat que exigeix la norma “Q”, amb l’objectiu d’obtenir-ne la certificació i que aquest valor afegit sigui un element diferenciador respecte a d’altres destinacions de la costa. Així com també s’està treballant per obtenir la certificació del Sistema Integral de Qualitat Turística en Destins (SICTED) que atorga la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

 

Pel que fa a la campanya de comunicació, se segueix la línia dels anys anteriors amb el missatge “Troba el teu dia d’estiu a Mataró” per donar a conèixer els quatre eixos turístics de l’estiu (cultura, mar, comerç i, nit i platja) integrats en una mateix imatge gràfica amb l’objectiu de posicionar la ciutat com a destí turístic d’un dia. Aquest estiu es farà una especial actuació de promoció al Vallès Oriental, Vallès Occidental i Osona.

 

Amb la voluntat de promocionar la ciutat a través d’esdeveniments i activitats gestionades per entitats o associacions, l’IMPEM té una línia de subvencions i convenis que té per objectiu impulsar iniciatives del sector del comerç i del turisme.

 

 

Quioscos i serveis

 

Les platges de Mataró ofereixen aquest any 11 guinguetes, de les quals n’hi ha 6 de menjars i begudes, destinades a la venda d’entrepans, tapes, menjar i begudes de tota mena, i 5 on es venen gelats, begudes i productes envasats. Tots els quioscos tenen dret a una zona exterior per situar-hi la terrassa, en el cas dels quioscos de menjar i begudes de 100 m2, i de 42 m2 en el cas dels gelats.

 

A les diferents platges hi haurà les següents instal·lacions:

 

Platja de Ponent

 

·        1 mòdul de gelats, begudes i productes envasats

·        1 mòdul de caseta sanitària de la Creu Roja

·        1 lavabo automàtic

 

Platja del Varador

 

·        2 mòduls d’entrepans, tapes, menjar i begudes

·        3 mòduls de gelats, begudes i productes envasats

·        1 mòdul d’informació turística

·        1 servei de lloguer de bicicletes

·        1 mòdul de caseta sanitària de la Creu Roja

·        1 torre de vigilància dels socorristes

·        2 lavabos automàtics

·        1 camp de futbol sala

·        1 cistella de bàsquet

·        4 xarxes de voleibol

 

Platja del Callao

 

·        2 mòduls d’entrepans, tapes, menjar i begudes

·        1 mòdul de gelats, begudes i productes envasats

·        1 mòdul de lloguer de gandules

·        Equipament fix de la Creu Roja (cases del Callao)

·        1 mòdul de caseta sanitària de la Creu Roja

·        1 mòdul d’intervenció immediata de la Creu Roja

·        1 torre de vigilància dels socorristes

·        1 cistella de bàsquet

·        1 xarxa de voleibol

 

Platja de Sant Simó

 

·        2 mòduls d’entrepans, tapes, menjar i begudes

·        1 mòdul de lloguer de gandules

 

A més dels lavabos automàtics instal·lats, 9 dels 11 mòduls d’entrepans i gelats també disposen d’aquest servei que és públic, a més del que hi ha fixos a la platja del Callao.

 

Hi ha també 16 dutxes, 5 fixes i 11 desmuntables.

 

Tota aquesta informació està recollida als 7 panells informatius de localització que estan distribuïts al llarg del front marítim. Dos d’aquests panells senyalitzadors informen de tots els serveis de totes les platges. En tots els panells es notifica els resultats de les analítiques de la qualitat de l’aigua i la sorra.

 

 

Seguretat i vigilància

 

La Creu Roja disposa de dues torres de vigilància a la platja del Varador i a la del Callao i de quatre cadires de vigilància repartides per totes les platges. També s’encarrega de l’assistència sanitària dels usuaris a partir dels tres punts que tenen situats a les platges de Ponent, del Varador i del Callao. Els cinc pals de bandera de la zona informaran de l’estat del mar i el sistema de megafonia, que actua coordinadament amb els serveis de vigilància, socorrisme i salvament, realitzarà comunicacions relatives a l’obertura i tancament del servei de vigilància i socorrisme, el color de la bandera i la qualitat de l’aigua. A més la platja de Sant Simó disposa d’un servei de bany adaptat.

 

El servei de socorrisme ja ha funcionat en la temporada mitjana durant els caps de setmana i festius a les platges de Sant Simó i el Callao tots els caps de setmana i festius de 10 a 18 h. A partir del 19 de juny i coincidint amb la temporada alta el serveis de vigilància es prestaran cada dia de 10 a 19 h fins al 12 de setembre.

 

A més, la Policia Local prestarà el corresponent servei de vigilància amb els objectius de vigilar la seguretat dels usuaris, informar els ciutadans que ho necessitin, controlar el trànsit dels accessos i els estacionaments i combatre les activitats prohibides a la platja (especialment la venda ambulant).

 

 

Neteja i manteniment de platges

 

Pel que fa a la neteja de platges, tot l’any es fa un manteniment per tenir aquesta zona en condicions però és durant l’època de platges que s’intensifica per la quantitat de gent que l’usa. Així, a la temporada baixa (de l’1 d’octubre a Setmana Santa) la neteja mecànica, que és nocturna, es realitza cada 15 dies i la manual, diürna, una vegada a la setmana. Entre la Setmana Santa i el 31 de maig i del 15 al 30 de setembre, la neteja mecànica es fa un dia a la setmana i la manual 4 dies per setmana. I durant la temporada alta, que va de l’1 de juny al 15 de setembre, hi ha més treballadors netejant: durant el dia, un vehicle i un grup de 2 a 4 operaris realitzen la neteja manual i a la nit, dos tractors fan la mecànica.

 

Cada 50 m hi ha instal·lada una paperera.

 

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) un dia a la setmana fa una inspecció de la qualitat de l’aigua i diàriament en fa una altra de l’aspecte de la sorra, l’aigua i els accessos. A més, cada matí un vaixell neteja els residus flotants del mar.

 

 

Transport públic

 

Les platges de Mataró estan ben connectades per poder-hi arribar amb transport públic. S’hi pot arribar amb tren a partir de l’estació de la Renfe (situada a l’avinguda del Maresme), que compta amb una parada de taxis al costat o a partir de diferents línies d’autobusos.

 

Hi ha parades a les següents localitzacions: Estació de Renfe (1, 2, 3, 4, 5 i 8 del Mataró Bus; línies del Barcelona Bus de Mataró-Dosrius-Argentona, Mataró-Argentona-La Roca-Granollers, Mataró-Veïnat del Cros-Argentona, Mataró-Granollers-Sabadell i les línies nocturnes N-80 i N-82); avinguda del Maresme amb carrer de Juan de la Cierva (línia nocturna N-82); el Cargol (línia 1, 3 i 4 del Mataró Bus); plaça del Gas (línia 3 del Mataró Bus) i ronda de Joan d’Àustria (línia 3 del Mataró Bus).

 

 

Activitats nàutiques i esportives

 

En el marc del Pla d’actuació per a la Promoció de la Ciutat i concretament dins el posicionament marítim de la ciutat, l’IMPEM ha establert per a l’any 2010 l'impuls del conjunt d’iniciatives que es desenvolupen al front marítim, així com la promoció del turisme nàutic com a instrument dinamitzador de l'espai turístic litoral, amb la participació dels agents implicats al desenvolupament nàutic de Mataró.

 

Els diversos operadors del sector nàutic de la ciutat ofereixen un ampli ventall d’activitats per gaudir d’unes vacances actives en contacte amb el mar i amb la possibilitat de realitzar activitats nàutiques durant el temps de lleure. Una àmplia oferta d’activitats que va des del submarinisme amb batejos subaquàtics, busseig a les praderies de l’alguer de Mataró i altres sortides de busseig i cursos de tots els nivells; la navegació amb el lloguer de velers i d’embarcacions a motor des del Port de Mataró; sortides en barca i bany a alta mar; passejos des del Port de Mataró a d’altres ports; sortides actives per gaudir i aprendre de la mar i per conèixer la morfologia de la costa o les aus marines; activitats com la vela, que possibilita la realització de batejos de vela; cursets de vela lleugera i de creuer; xàrter de velers i caiacs, entre d’altres; practicar la pesca esportiva amb lloguer d’embarcacions amb patró o realitzar cursets de windsurf; sortides nocturnes per observar els estels des del mar; cursos de fotografia submarina; passejades amb el vaixell Sant Ramon.

 

Aquest estiu s’amplien les activitats de pesca en barca (currican, jigging i pesca de fons) i com a novetat s’ofereix la passejada en golondrina a Mataró.

 

El front marítim també ofereix la possibilitat de gaudir de l’esport amb les diferents instal·lacions gestionades per l’Institut d’Esports: 5 xarxes de volei, 2 cistelles de bàsquet,1 camp de futbol sala i l’itinerari esportiu senyalitzat.

 

A més, hi ha esdeveniments esportius previstos com: el 14 i 15 d’agost l’Open d’Espanya de Volei platja, la primera quinzena de setembre el Concurs de pesca al llançat i l’11 de setembre la Cursa Popular Interesport-Mataró. A més de totes les activitats previstes dins el programa de Les Santes esportives.

 

 

Oferta cultural, comercial i gastronòmica vora el mar i a tota la ciutat

 

El passeig Marítim i el Port ofereixen una gran oferta gastronòmica mediterrània i d’oci nocturn. De nit els establiments proposen activitats que van des de concerts, espectacles diversos, actuacions en directe, monòlegs o cinema entre d’altres propostes.

 

Més enllà del front marítim, Mataró té un patrimoni cultural i històric que es pot conèixer a través de les rutes i visites guiades que estan organitzades per l’IMPEM i l’IMAC. La novetat d’aquest any és una nova ruta que portarà al visitant a recórrer el Mataró romà fins al Mataró del segle XVI:

 

Rutes i visites guiades sense reserva prèvia i gratuïtes

 

. Visita guiada a Ca l’Arenas, Centre d’Art del Museu de Mataró (dimarts 6 i 13 de juliol i 10 d’agost, i dissabtes 10 de juliol i 28 d’agost a les 19 h)



. Ruta guiada El Modernisme a Mataró (dimecres 7 i 21 de juliol i 4 i 18 d’agost a les 19 h)



. De la Iluro romana al Mataró del segle XVI (dijous 15 i 29 de juliol i 12 i 26 d’agost a les 19 h)



. Una volta pel món del gènere de punt. Fundació Jaume Vilaseca (dijous feiners excepte agost de 15 a 19 h)



. La Basílica de Santa Maria i el Conjunt Barroc dels Dolors (divendres 9 i 23 de juliol i 6 i 20 d’agost a les 19 h)

 

. Visita guiada al Clos Arqueològic de Torre Llauder (tots els dissabtes de juliol i agost i 4 de setembre a les 19 h)

 

. Visita a les seccions del Museu Arxiu de Santa Maria (cada primer dissabte de mes excepte agost a les 18 h)

 

. Ruta per la història de Mataró (diumenges 11 de juliol i 8 d’agost a les 19 h)

 

. Ruta del Mar (diumenges 4 i 18 de juliol i 1 i 22 d’agost a les 19 h).

 

 Rutes i visites guiades amb reserva prèvia

 

. Ruta Puig i Cadafalch Mataró-Argentona (primer dissabte de juliol i setembre)



. Rutes guiades en Segway. Aventures sobre rodes per Mataró



. Visita guiada a la instal·lació solar fotovoltaica de la Biblioteca Pública Pompeu Fabra (primer divendres de mes, excepte agost)

 

. Visita guiada a les sales d’exposicions de Can Palauet.

 

Rutes audioguiades sense reserva prèvia i gratuïtes

 

. Ruta augioguiada patrimonial per Mataró (tots els dies de la setmana)



. Ruta Modernista audioguiada (dilluns i dimecres de 18 a 20 h)



. Casa Coll i Regàs (dilluns i dimecres de 18 a 20 h)



. Conjunt Barroc dels Dolors (del 15 de juliol al 31 d’agost de dilluns a dissabte de 18 a 20 h)



. Ruta audioguiada comercial (tots els dies de la setmana).

 

El servei d’audioguia i la informació més detallada es pot trobar a l’Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48) i a la pàgina web municipal www.mataro.cat.

 

Pel que fa a la festa, a la platja també tindran lloc diversos actes englobats dintre de Les Santes. La Festa Major de Mataró, del 20 al 29 de juliol, és la festivitat que reuneix més gent durant l’any. Hi haurà més de 130 actes per als més petits i els més grans.

 

Per tercer any, Mataró organitza el Festival Shakespeare que en aquesta edició avança les dates i es farà del 13 al 18 de juliol. El festival es farà a diferents indrets del centre de Mataró: la Basílica de Santa Maria (Hort del Campaner, Hort del Rector, Capella dels Dolors i Capella del Roser), Teatre Monumental, Llibreria Robafaves, Ca l’Arenas, Can Xalant, Aula de Teatre i diferents aparadors de botigues del centre.

 

 

Punts d’informació turística

 

Mataró disposa de dos punts d’informació turística: l’Oficina de Turisme de Mataró i el Punt d’informació turística de la platja.

 

Al Punt d’informació turística de la platja, situat a la platja del Varador, funciona des de l’1 de maig i fins al 12 de setembre. De l’1 de maig al 18 de juny obrirà els divendres a la tarda i els dissabtes, diumenges i festius. Del 19 de juny al 12 de setembre obrirà cada dia.

 

Com la temporada anterior, aquest punt d’informació durant els mesos de juliol i agost oferirà el punt de lectura,unservei que ofereixguies turístiques, història de la ciutat i premsa local i internacional diària. També hi ha una zona wifi gratuïta.

 

L’any passat es van inaugurar les Tertúlies literàries d’estiu, organitzades amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística del Maresme, que tindran continuïtat aquest estiu. Tindran lloc els dijous de juliol a les 19 h al mateix punt de lectura. Consisteixen en la lectura en veu alta de textos breus, poesies i contes sobre viatges, reals o imaginaris. L’objectiu de l’activitat serà llegir els textos en veu alta i comentar-los de manera que es puguin compartir les sensacions. L’activitat és oberta a tothom.

 

El punt també acollirà un espai d’exposició i venda de productes de marxandatge de la ciutat. Aquests productes que es podran adquirir a l’Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48) i al mateix Punt d’informació turística de la platja.

 

Durant el mesos de juliol i agost l’Oficina de Turisme de Mataró amplia l’horari fins a les 20 h. L’horari és de dilluns a diumenge de 10 a 13 h i de 17 a 20 h.