Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró prepara els efectius i recursos de prevenció i extinció d’incendis forestals

Escoltar

Mataró prepara els efectius i recursos de prevenció i extinció d’incendis forestals

Hi participen diferents serveis municipals i d’emergències i cossos de seguretat

Com cada any per aquestes dates, Mataró prepara l’equip de prevenció, extinció i vigilància forestals que opera en el terme municipal durant el període de més risc que se sumen a les mesures preventives que s’han estat realitzat durant tot l’any.


 

La prevenció, extinció i vigilància d’incendis requereix del treball conjunt de diversos serveis municipals i d’emergències que estan coordinats pel Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament, així com dels ADF (Agrupació de Defensa Forestal) Serra de Marina, Bombers de la Generalitat, Policia Local, Mossos d’Esquadra, Creu Roja i Defensa Forestal de la Diputació de Barcelona.

 

 

Ban de prevenció d’incendis

 

D’acord a la normativa de la Generalitat, s’estableix que del 15 de març al 15 d’octubre es mantinguin en vigor les mesures de prevenció d’incendis forestals.

 

Des del servei de Protecció Civil de l’Ajuntament s’han enviat als domicilis de les urbanitzacions unes cartes amb recomanacions per evitar els incendis i consells sobre com s’ha d’actuar si n’hi ha un.

 

Al terme municipal de Mataró hi ha sis urbanitzacions, en les quals hi ha 712 parcel·les i hi resideixen 2.206 persones censades: La Fornenca, Can Quirze, Cal Marquès, La Cornisa, Les Sureres/Santa Maria i Can Vilardell.

 

 

Mesures preventives

 

La prevenció és un dels factors més importants per reduir el risc d’incendis, per aquest motiu i després de les nevades del 8 de març, s’han realitzat tasques per minimitzar les conseqüències dels possibles incendis. Així, el Servei de Serveis i Manteniment i els ADF han estat netejant els camins, la major part d’aquests treballs els han realitzat les persones que fan mesures penals alternatives per commutar delictes amb programes de treball a la comunitat.

 

Pel que fa a les franges perimetrals de protecció contra incendis de les urbanitzacions, l’any passat es van fer les tasques de manteniment que per llei s’han de fer cada dos anys. El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat va subvencionar els treballs en un 47 % de cost.

 

 

Agrupació de Defensa Forestal Serra de Marina

 

Aquest any, també s’ha signat el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’ADF Serra de Marina.

 

Les feines que es realitzen de manera coordinada amb l’Agrupació de Defensa Forestal són moltes i diverses, des de la preparació dels informes per al Servei de Jardineria municipal per al manteniment i millora d’accessos a la zona forestal, el control de punts d’abocament, la participació i col·laboració en actes i festes multitudinàries dins de la ciutat, i sobretot la vigilància i extinció dels incendis forestals i de vegetació que es poden produir a l’estiu, així com  el seguiment de les persones que han de realitzar l’alternativa a la denúncia penal, en les activitats d’arranjament de camins forestals i vigilància en prevenció en època de màxim risc.

 

 

Parc Natural del Montnegre i el Corredor

 

L’Ajuntament participa activament en el Pla de vigilància i prevenció d’incendis del Parc Natural del Montnegre i el Corredor amb la Diputació de Barcelona per tal que aquest es dissenyi i s’executi de la manera més pròxima al territori i el més eficient possible, de manera que conjuntament amb els recursos i mitjans que aporta la Diputació de Barcelona s’assoleixin els objectius del Pla de vigilància i prevenció.

 

En el període de més risc d’incendis forestals, s’incrementa la vigilància a l’àmbit del Parc, segons les previsions del Pla de vigilància i prevenció d’incendis per a 2010, mitjançant la disposició del personal necessari destinat a realitzar principalment tasques de guaita.

 

L’Ajuntament també participa amb la Diputació de Barcelona en la realització d’un simulacre d’activació del Pla d’Actuació Municipal contra incendis forestals juntament amb les ADF.

 

 

Efectius per a aquest estiu

 

El municipi de Mataró i entorns compten amb el següents efectius per fer les tasques de vigilància i extinció d’incendis:

 

- Bombers de la Generalitat de Catalunya del Parc de Mataró més un reforç de 12 auxiliars de bombers.

 

- ADF Serra de Marina que tenen 25 vehicles i uns 350 voluntaris per al Maresme.

 

- 2 guaites forestals dels Bombers situats al Corredor i al Castell de Burriac i 2 de la Diputació de Barcelona situats a Onofre Arnau.

 

- Defensa Forestal de la Diputació de Barcelona al Parc Natural del Montnegre i el Corredor.

 

- Policia Local i Mossos d’Esquadra, i

 

- Creu Roja.