Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró rep la distinció de “Ciutat de la Ciència i la Innovació” en la primera convocatòria

Escoltar

Mataró rep la distinció de “Ciutat de la Ciència i la Innovació” en la primera convocatòria

El Ministeri de Ciència i Innovació reconeix 30 municipis espanyols



La ciutat de Mataró ha rebut la distinció de “Ciutat de la Ciència i la Innovació” que atorga el Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN) per primera vegada. L’objectiu d’aquesta distinció és reconèixer les ciutats capdavanteres en la creació d’avantatges competitius gràcies a la suma del capital intel·lectual i de coneixement dels seus recursos humans i d’infraestructures innovadores científiques, tecnològiques i socials. La resolució de la Secretaria General de la Innovació és del dilluns 20 de desembre.


 

Aquest distintiu reconeix un total de 30 municipis diferenciats en tres categories segons el nombre d’habitants: menys de 20.000, de 20.001 a 100.000 i de més de 100.000 habitants. La candidatura de Mataró, presentada per l’Ajuntament, ha rebut el suport d’altres administracions, organismes, institucions, empreses i associacions empresarials.

 

La distinció s’obté per un període de tres anys i es renova o no en funció de les actuacions que facin les ciutats. Durant aquests anys, els municipis gaudiran d’un seguit de beneficis en el marc de les polítiques d’I+D+I i passen a formar part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Red Innpulso) com va acordar el Consell de Ministres el 8 d’octubre.

 

En aquesta primera edició, s’ha concedit la distinció als ajuntaments que han demostrat un gran compromís en projectes innovadors amb càrrec al Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL). L’avaluació dels candidats ha comptat també amb la col·laboració del Ministeri de Política Territorial.

 

 

Esforç inversor

 

Per obtenir aquesta distinció, l’Ajuntament de Mataró ha demostrat la seva voluntat de liderar el procés de transformació econòmica de la ciutat i un procés de reconversió basat en l’aposta per la competitivitat, la innovació i la tecnologia.

 

Aquesta aposta es pot comprovar amb la presentació a la convocatòria del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL) del 2010 de projectes innovadors per més de 8,8 milions d’euros. Les actuacions es poden englobar en els següents àmbits:

 

- Economia verda: reforma d’enllumenats públics per aconseguir més eficiència; reforma de calderes per millorar la seva eficiència energètica; millores energètiques en diferents equipaments públics i la renovació de xarxes de clavegueram i abastament d’aigua.

 

- Modernització de l’administració: desplegament de la xarxa Wi-fi d’ús corporatiu; l’ampliació dels sistemes d’emmagatzematge d’informació per adaptar-los als requeriments multimèdia actuals; les aplicacions per accedir als serveis de tramitació i informació en línia a través de dispositius mòbils; la implantació de la signatura digital en expedients municipals.

 

- Projectes amb un fort component innovador: la rehabilitació de la nau Cabot i Barba com a telecentre i equipament social; el projecte d’Anella cultural amb la connexió amb fibra òptica i l’adquisició d’equips per poder projectar esdeveniments culturals en diferents seus municipals; la rehabilitació de la Nau Gaudi com a seu provisional del Museu Bassat i la rehabilitació de Can Marfà com a museu tèxtil.

 

A banda dels projectes presentats al FEOSL, l’Ajuntament treballa des de fa anys per aconseguir un model de ciutat innovadora i tecnològica. Aquesta voluntat es pot comprovar amb el pressupost consolidat del 2010 que va invertir més de 55% en projectes d’innovació i en projectes concrets com el TecnoCampus Mataró-Maresme.

 

 

Beneficis del reconeixement

 

Els municipis que formen part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Red Innpulso) disposaran dels següents beneficis durant els tres anys de vigència:

 

-         Autorització per a l’ús de la distinció en la comunicació i promoció de la ciutat a nivell nacional i internacional.

-         Foment i impuls de projectes de col·laboració entre els municipis que s’integren a la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació.

-         Integració de la Xarxa com entitat de referència dins del Grup de treball del Ministeri de Ciència i Innovació i del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç sobre turisme científic.

-         Promoció internacional de la Ciutats de la Ciència i la Innovació en esdeveniments internacionals relacionats amb I+D+I i el desenvolupament del coneixement.

-         Consideració preferent per la ubicació d’instal·lacions científiques i tecnològiques de titularitat o participació estatal així com per ubicar nodes de la xarxa del MICINN de Punts d’Informació sobre I+D+I (xarxa PIDI)

-         Priorització d’aquestes ciutats com llocs preferents per organitzar les reunions del departament amb les comunitats autònomes i altres agents del sistema d’I+D, així com per la celebració de congressos i seminaris dels seus organismes públics d’investigació.