Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El botànic mataroní Pere Montserrat s’incorpora com a membre de la Galeria dels Mataronins Il·lustres

Escoltar

El botànic mataroní Pere Montserrat s’incorpora com a membre de la Galeria dels Mataronins Il·lustres

Divendres es va descobrir el quadre que es penjarà a la Galeria



L’alcalde, Joan Mora, va presidir ahir l’acte de descobriment del quadre del botànic Pere Montserrat que s’incorporarà com a membre de la Galeria dels Mataronins Il·lustres. El retrat és obra de l’artista mataroní Alberto Romero. L’acte va comptar amb la presència de l’homenatjat.


 

En el transcurs de l’acte, Moisès Guardiola, en representació de la família de Pere Montserrat i membre del Grup de Ciències Naturals del Museu de Mataró, va relatar com havia sorgit la idea de retre-li un homenatge al botànic mataroní i va destacar que “la seva tesi sobre la Serralada Litoral Catalana és un referent a la comarca que cap altre treball ha pogut mai superar”.

 

Pere Montserrat, en el seu parlament, va recordar la seva joventut, quan va començar a estudiar a Mataró i el seu primer herbari. Montserrat va reconèixer que “estar en contacte amb la natura va ser la seva escapatòria en moments difícils.”

 

L’alcalde va finalitzar l’acte amb paraules d’agraïment vers la persona de Pere Montserrat “per destacar en un camp difícil i intentar ser el millor i dedicar-hi la vida”.

 

El Ple de gener de 2009 va provar per unanimitat atorgar el títol de membres de la Galeria de Mataronins Il·lustres a Pere Montserrat i al catedràtic i divulgador de la llengua catalana Antoni Comas i Pujol i el maig del mateix any l’Ajuntament va celebrar l’acte de nomenament del botànic.

 

 

Pere Montserrat i Recoder

 

Nascut a Mataró el 8 d’agost de 1918, Pere Montserrat és un científic de prestigi reconegut en els àmbits de la botànica, l’ecologia i l’agronomia. Va publicar al 1955 de “Collectanea Botanica”, que encara és avui treball de referència per als botànics que treballen en l’àmbit geogràfic del Maresme i de Catalunya.

 

Al 1953 va ingressar al Consejo Superior de Investigaciones Científicas. A principis dels anys 60 es va traslladar a Madrid i, des de l’Instituto d’Edafología (avui Centro de Ciencias Mediambientales), va estudiar el centre, oest i sud d’Espanya, així com la conca de l’Ebre.

 

Al 1964 va participar en la creació del Centro Pirenaico de Biológia Experimental, avui Instituto Pirenaico de Ecología (Jaca i Saragossa) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, del qual va ser vicedirector i cap de botànica fins a la seva jubilació l’any 1985. Al 1969 va fundar l’Herbari de Jaca, col·lecció d’estudi convertida en una de les primeres d’Espanya pel volum de mostres (unes 350.000) i per la seva activitat i intercanvi.

 

És autor de més de 500 articles, llibres i notes sobre botànica i ecologia terrestre, i ha rebut nombroses distincions des d’institucions públiques i privades espanyoles i estrangeres. A l’octubre de 2006, la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró li va retre homenatge amb diferents actes, i al juny de 2007 li va dedicar un número de la revista L’Atzavara.

 

La petició d’incorporació de Pere Montserrat a la Galeria de Mataronins Il·lustres la van presentar el 2006 més de 15 entitats de Mataró a instàncies de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró.