Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Premi Puig i Cadafalch i la Mostra d’Arquitectura del Maresme es complementen amb visites i portes obertes

Escoltar

El Premi Puig i Cadafalch i la Mostra d’Arquitectura del Maresme es complementen amb visites i portes obertes

Aquest any es posa en marxa les primeres 48 Hores Open Puig i Cadafalch



Avui divendres, 30 de setembre, la regidora d’Urbanisme, Montserrat Rodríguez; el responsable de la Seu del Maresme de la Demarcació de Barcelona del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya, Antoni Bou, i la cap de secció de Patrimoni arquitectònic a l’Ajuntament, Mariona Gallifa, han presentat en roda de premsa el programa de la 3a Mostra d’Arquitectura del Maresme, la 12ª edició del Premi Puig i Cadafalch i les 48 Hores Open Puig i Cadafalch.



Novament, el Premi Puig i Cadafalch, que arriba a la dotzena edició, i la Mostra d’Arquitectura del Maresme (l’antiga Triennal d’Arquitectura del Maresme), que n’arriba a la tercera, uneixen esforços. Com a novetat, aquest any es complementen amb una nova proposta: les primeres 48 Hores Open Puig i Cadafalch, un cap de setmana de portes obertes per conèixer i experimentar l’arquitectura de forma excepcional.




48 Hores Open Puig i Cadafalch


Durant el cap de setmana del 8 i 9 d’octubre, i de forma gratuïta, la ciutadania podrà explorar i entendre el valor dels espais ben projectats i construïts de Mataró mitjançant visites guiades, recorreguts i altres actes complementaris vinculats al coneixement i difusió de l’arquitectura i el patrimoni de la ciutat. Aquesta nova experiència servirà també per reivindicar la figura de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch en la seva vessant més polifacètica. L’organització ha estat possible gràcies a la col•laboració desinteressada de diverses entitats ciutadanes i d’experts en la matèria.




El tret de sortida de les 48 Hores Open Puig i Cadafalch es donarà el dia 7 d’octubre, amb la conferència “Puig i Cadafalch. Art i arquitectura al servei de la reconstrucció nacional”, que anirà a càrrec de l’historiador i president del Grup d’Història del Casal, Joaquim Graupera. L’acte tindrà lloc a les 20.00 hores a la Casa Coll i Regàs (carrer d’Argentona, 55).




El programa recull visites guiades al claustre del Convent de les Caputxines, claustre del Convent de Sant Josep, Col•legi Valldemia, claustre de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i Cementiri dels Caputxins, a més de portes obertes en alguns d’aquests espais (consultar el programa i horari a: www.mataro.cat).


En el marc de les 48 hores Open Puig i Cadafalch, els ciutadans podran fer una passejada el 9 d’octubre entre les 10.00 i 14.00 hores per algunes de les obres presentades al Premi Puig i Cadafalch, acompanyats dels arquitectes autors dels projectes. En aquesta jornada també es podrà visitar la Casa Coll i Regàs.




Novetats a la Mostra i al Premi


L’Ajuntament de Mataró va crear als anys 80 els Premis Puig i Cadafalch amb l’objectiu de divulgar el valor de la bona arquitectura a la ciutat i fer un reconeixement a les persones que la fan possible (tècnics, promotors, constructors i industrials). Per la seva banda, a finals dels 90 el Col•legi d’Arquitectes de Catalunya va començar a posar en marxa les primeres biennals i triennals d’arquitectura per difondre el treball dels arquitectes del territori català a cada demarcació. A partir de l’any 2004, l’Ajuntament i la seu del Maresme de la Demarcació de Barcelona del Col·legi es van posar d’acord per organitzar els dos certàmens de manera conjunta. Aquest any l’antiga Triennal ha canviat de nom i passa a dir-se Mostra d’Arquitectura del Maresme.




El 23 de febrer de 2011, l’Ajuntament de Mataró i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya van signar un conveni de col•laboració per tirar endavant una nova edició dels Premi Puig i Cadafalch i de la Mostra d’Arquitectura del Maresme. En base a aquest acord, els premis s’han reformulat. Els canvis introduïts busquen evitar la duplicació de conceptes i reduir-ne el cost econòmic. S’ha passat al format digital, on la documentació (text, imatges i plànols) s’ha presentat per via digital i no en suport paper.




Una novetat d’aquest any és que el Premi Puig i Cadafalch, atorgat per l’Ajuntament, lliurarà un únic premi, que pot correspondre a una obra de nova planta d’arquitectura, de rehabilitació o d’interiorisme, realitzada a Mataró per promotors privats i societats municipals, i finalitzada entre l’1 de gener de 2007 i el 31 de desembre de 2010. En aquesta edició s’han presentat 32 obres, un 28% més respecte de la darrera, celebrada el 2007. Un 59% són obres de nova planta; un 25%, d’interiorisme; i un 16%, de rehabilitació.




La Mostra d’Arquitectura del Maresme reconeix obres promogudes, tant des del sector públic com del privat, i finalitzades entre l’1 de gener de 2007 i el 31 de desembre de 2010 a l’àmbit de la comarca del Maresme. Enguany s’han presentat 129 obres (a la darrera i antiga Triennal, celebrada el 2007, se’n van presentar 80).




Una altra novetat és que l’Ajuntament i el Col•legi d’Arquitectes de Catalunya han apostat per acostar la celebració dels premis a uns espais diferents als dels habituals, com són el claustre i la capella de l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, amb l’objectiu de potenciar i donar a conèixer aquells edificis de la ciutat que formen part del patrimoni arquitectònic.



Els finalistes de cada categoria s’exposaran del 14 d’octubre al 13 de novembre al claustre de l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, en una mostra prèvia al lliurament dels premis i guardons. Els ciutadans podran triar la millor obra de l’àmbit de Mataró, que rebrà el premi Puig i Cadafalch d’opinió, en votació popular a través del web municipal www.mataro.cat del 14 al 25 d’octubre.




El veredicte del jurat, que serà conjunt per a les diferents categories de la Mostra i el Premi, així com el resultat del Premi Puig i Cadafalch d’opinió es donarà a conèixer el 28 d’octubre a les 20.00 hores a la capella de l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. En el decurs de l’acte, tindrà lloc una conferència a càrrec del catedràtic de fotografia de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona Manolo Laguillo.