Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte Alguer de Mataró compleix 15 anys de seguiment

Escoltar

El projecte Alguer de Mataró compleix 15 anys de seguiment

Les dades de l’estudi relatives al 2010 indiquen una regressió de la praderia

 


L’alguer de Mataró ha patit una regressió durant l’any 2010 deguda als efectes del temporal que va afectar la comarca durant el passat mes d’octubre.



Així ho conclouen els resultats de l’estudi anual que coordina l’Escola del mar de Badalona amb la participació de l’Ajuntament de Mataró, la SPAS, Blaumar, el Museu de Mataró i la Confraria de Pescadors de Mataró i que compta amb l’assessorament científic del departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona.





Dades del 2010



L’estudi constata que a les dues estacions d’estudi de què es disposa, situades a 12 i 20 m de fondària, s’observa un retrocés del límit a diverses barres. 



Fins a l’any 2009 la regressió estimada per a l’estació I era de 37,2 cm, i a l’estació II de 40,5 cm. Les dades d’octubre de 2010 indiquen una regressió de promig de 48,2 cm per al ‘estació I, i de 22,5 cm per a l’estació II. Això fa un total de regressió del límit a l’estació I de 85,4 cm i a l’estació II de 63 cm.

 

Les dades de l’edició de 2011 confirmaran si ha estat un efecte puntual, més relacionat amb el moviment de sorres que amb el desarrelament de la pròpia planta, o si realment deixa entreveure una situació molt més precària de l’estat de la zona menys fonda de l’herbassar.

 

En tot cas aquesta situació requereix una atenció especial davant qualsevol actuació a nivell de costa que es vulgui portar terme per tal que no s’incrementi aquesta regressió.



D'altra banda, l’estudi també aporta dades sobre la posidònia, de la qual s’ha observat per primera vegada a Catalunya la fructificació. S’ha constatat que hi ha posidònia a la zona de Cap Sa Tira, una plataforma ubicada a unes 2 milles de la costa en què s’ha muntat la tercera estació de seguiment de l’alguer de Mataró



També s’ha comprovat que encara queda posidònia viva a la zona de la punta Morrell a 3 i 8 m de fondària, essent l’únic punt de tota la costa de Barcelona on encara es pot observar posidònia a tan poca profunditat..

 



15 anys del projecte Alguer de Mataró



El projecte ”Alguer de Mataró” arriba aquest any 2011 als 15 anys. El proper dia 29 de maig està previst dur a terme una altra jornada de voluntariat submarí per aconseguir les dades que donaran l’evolució de l’estat d’aquesta comunitat tan important per a l’ecosistema litoral.

 

Durant aquests 15 anys de projecte Alguer de Mataró s’han portat a terme 1.106 hores de treball submarí repartides entre 360 persones participants.