Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Arxiu Municipal conservarà i divulgarà els fons d’“Hijos de Joaquín Esquerra” i de Manuel Comas i Font

Escoltar

L’Arxiu Municipal conservarà i divulgarà els fons d’“Hijos de Joaquín Esquerra” i de Manuel Comas i Font

L’alcalde signa el contracte de donació de les dues col·leccions documentals

L’alcalde, Joan Antoni Baron, i els marmessors i hereus de Joan Esquerra i Tuñí, Antoni Esquerra-Torrescasana i Salvador Esquerra Jofra, han signat aquest migdia el contracte de donació per lliurar a l’Ajuntament dues noves col·leccions documentals.

 

D’una banda es tracta del fons de documents referent a la fàbrica tèxtil “Hijos de Joaquín Esquerra”, i de l’altra de la col·lecció documental pertanyent al mataroní Manuel Comas i Font.

 

El Ple municipal va aprovar el 8 d’abril de 2010 acceptar la donació de les dues col·leccions que havien ofert els hereus de Joan Esquerra. Els documents, que classificarà, ordenarà i catalogarà l’Arxiu Municipal de Mataró per garantir la seva conservació i divulgació, són interessants per aprofundir en el coneixement de la història local, tant des del punt de vista industrial com de famílies il·lustres, terrenys i propietats.

 

 

Fons documental fàbrica “Hijos de Joaquín Esquerra”

 

La fàbrica de filats de cotó “Hijos de Joaquín Esquerra” es va establir a Mataró al segle XIX, en concret al carrer de Sant Agustí. Moguda amb una força de 150 cavalls, la indústria havia comptat amb més de 200 treballadors i era una de les més destacades de la ciutat.

 

El fons documental donat a l’Ajuntament consisteix en inventaris, escriptures, correspondència, comptabilitat i estadístiques de producció de la fàbrica. Els documents informen sobre el patrimoni, la producció, les activitats comercials i, en definitiva, la marxa general de l’empresa.

 

 

Col·lecció documental Manuel Comas i Font

 

Manuel Comas i Font (1800-1885) es va casar amb Narcisa Thos i Bonshoms, tia del mataroní il·lustre Terenci Thos i Codina. El matrimoni residia a la masia del Pla d’en Boet avui coneguda com a Can Xalant.

 

Entre la documentació conservada s’hi troben copiadors de cartes referents als negocis de Manuel Comas i Font a l’Havana, participacions i censos d’unes mines de Cartagena, llibretes amb la producció de les vinyes de la seva propietat al Pla d’en Boet, escriptures de propietat i diversos documents familiars.

 

La donació dels dos fons documentals es fa de manera gratuïta i sense cap mena de contraprestació.