Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La nova ruta guiada “Mataró: de la indústria tèxtil al TecnoCampus” descobrirà el patrimoni industrial local

Escoltar

La nova ruta guiada “Mataró: de la indústria tèxtil al TecnoCampus” descobrirà el patrimoni industrial local

L’IMPEM iniciarà la proposta el 19 de març i al 2011 serà mensual i gratuïta

L’alcalde, Joan Antoni Baron, i la presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero, han presentat avui la nova ruta “Mataró: de la indústria tèxtil al TecnoCampus”. Aquesta proposta s’incorpora a la cartera de rutes i visites guiades promogudes per l’IMPEM, com un nou producte turístic vinculat amb el patrimoni industrial de la ciutat per tal de posar en valor aquest patrimoni.

 

La ruta s’estructura en 5 grans blocs:

 

          Els inicis de la industrialització a Mataró: l’empenta de Miquel Biada i el ferrocarril.

          Els vapors i les fàbriques: exemples com la Nau Cabot i Barba, la Nau Minguell o la Cooperativa La Obrera Mataronense.

          El teixit associatiu i el moviment obrer de començament del segle XX.

          El món del gènere de punt: visita a la col·lecció de la Fundació Jaume Vilaseca.

          Una mirada al futur amb esperit innovador: la descoberta del parc tecnològic TecnoCampus Mataró – Maresme i CETEMMSA

 

Els tres primers blocs recullen els inicis de la industrialització a Mataró i l’impuls del creixement econòmic de la ciutat gràcies al ferrocarril; la descoberta d’algunes de les fàbriques emblemàtiques de la ciutat, com la Cooperativa La Obrera Mataronense, la Nau Cabot i Barba o la Nau Minguell. Aquest bloc es complementa amb un audiviosual amb imatges antigues de Mataró: la construcció de xemeneies, el transport, els grans vapors, els interiors de les fàbriques, els treballadors i les treballadores, el teixit associatiu o la maquinària de l’època.

 

El següent bloc és la visita a la Fundació Jaume Vilaseca, que permetrà que el visitant vegi com es teixia, tallava, confeccionava i planxava, entre altres processos, el gènere de punt.

 

El darrer bloc de la ruta presenta el parc Tecnocampus Mataró-Maresme, la “nova fàbrica” de la ciutat on conviuen coneixement, talent i empresa. Del parc científic i de la innovació es visitarà la incubadora d’empreses i CETEMMSA, el centre tecnològic de serveis d’R+D especialitzat en la recerca aplicada de materials i dispositius intel·ligents aplicats, entre altres, al sector tèxtil. 

 

  

Ens col·laboradors

 

La ruta s’ha pogut definir, produir i impulsar amb el suport del Projecte Impuls del Servei d’Ocupació de Catalunya. A més, per dur a terme la nova ruta, es compta amb la col·laboració dels responsables de la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya, ja que un dels espais que formen part de l’itinerari és la Nau Gaudí, amb la Fundació Jaume Vilaseca, amb la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme i amb CETEMMSA.

 

La ruta es realitzarà cada tercer dissabte de mes (excepte agost), prèvia reserva i inscripció a l’Oficina de Turisme de Mataró, i tindrà una durada aproximada de 3 hores.

Està previst que la primera ruta es realitzi el 19 de març. Durant el 2011 la proposta serà gratuïta.

 

El punt de trobada i de finalització serà la plaça de Miquel Biada i el desplaçament entre els diferents punts es farà amb autobús.

 

Aquesta nova ruta passa a formar part de la programació de rutes i visites turístiques que es poden realitzar a Mataró durant tot l’any, més de vint propostes que es troben recollides al catàleg de Rutes i visites guiades 2011 editat per l’IMPEM. El catàleg es pot consultar al web municipal o recollir a l’Oficina de Turisme i diferents equipaments municipals.