Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La restauració de la basílica de Santa Maria segueix avançant amb la signatura de nous convenis de col·laboració

Escoltar

La restauració de la basílica de Santa Maria segueix avançant amb la signatura de nous convenis de col·laboració

La nova fase d’obres tindrà un cost de 66.000 € i una durada de tres mesosL’alcalde, Joan Mora; el president de Caixa Laietana, Josep Ibern; i el rector de la parròquia de Santa Maria, Mn. Segimon Garcia, han signat aquest matí els convenis de col·laboració per al programa Mataró restaura Santa Maria 2011. També ha assistit a l’acte el president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Joaquim Fernàndez.


 

Els convenis determinen que la parròquia de Santa Maria rebrà 66.000 € dels quals 50.000 € els aporta Caixa Laietana i l’Ajuntament de Mataró els 16.000 € restants.

 

Durant l’acte, l’alcalde ha destacat “la importància d’aquest conveni perquè significa la continuïtat de molts anys de compromís amb la ciutat i amb la basílica de Santa Maria, que és una obra d’art de primera magnitud i un atractiu que necessitem per donar vida al centre de la ciutat i per generar activitat econòmica”. L’alcalde s’ha compromès a mantenir aquest compromís amb la voluntat que la basílica sigui coneguda arreu del món i esdevingui una font d’atracció.

 

Mn. Segimon Garcia, per la seva banda, ha reafirmat que la basílica és “el patrimoni arquitectònic i artístic més important de la ciutat” i ha agraït a l’alcalde i a Caixa Laietana la col·laboració “en aquest projecte per restaurar aquest edifici emblemàtic, orgull de Mataró”.

 

El president de Caixa Laietana ha afegit que “és privilegi i un orgull contribuir en la restauració de Santa Maria”.

 

El programa de restauració de la basílica de Santa Maria (monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1998) el promou la parròquia de Santa Maria seguint les directrius del Pla director aprovat per la Generalitat de Catalunya l’any 2001. Del Pla de restauració ja se n’han executat diferents fases d’obra i d’actuació que han comptat amb l’ajut financer de l’Administració municipal i autonòmica i d’entitats d’estalvi. 

 

La campanya del 2011, corresponent a les fases 4a i 5a del Pla director de restauració de Santa Maria, contempla tres àmbits d’actuació a la basílica:

 

. Treballs de restauració de les teulades i cúpula de la capella de Sant Joan i al terrat de l’escala de la capella dels Dolors, dues intervencions del ram de paleta amb les quals quedaran totalment enllestides les obres en les teulades de l’ala sud de la basílica de Santa Maria.

 

. Programa antixilòfags (tèrmits) i el seu manteniment per eradicar la greu plaga detectada en diferents sectors de la basílica i evitar futurs mals majors al temple i que, actualment, es concentra a les fusteries de la zona de l’absis de la nau central.

 

. Restauració de la lauda sepulcral paelocristiana del segle V dC, una de les peces més singulars i emblemàtiques del panorama arqueològic català i peninsular que, en els darrers temps ha patit un procés greu de degradació.

 

Les obres i les actuacions programades es preveuen realitzar-les dins d’un termini de tres mesos.

 

Des de l’acord del Ple de 2005, l’Ajuntament, amb la col·laboració d’altres administracions públiques i d’entitats financeres, coordina els treballs de restauració de la basílica de Santa Maria que promou la parròquia de Santa Maria d’acord amb el Projecte bàsic i d’execució, i estudi de seguretat i salut de les obres de restauració. També es va constituir una comissió per fer el seguiment de les obres de millora i reforma.