Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PUMSA enllesteix els habitatges públics del carrer de Juan Meléndez Valdés

Escoltar

PUMSA enllesteix els habitatges públics del carrer de Juan Meléndez Valdés

Es tracta dels primers pisos públics de la ciutat amb aprofitament geotèrmic

El president de PUMSA, Ramon Bassas, i el regidor d’habitatge, Francesc Teixidó, han assistit avui a la visita oficial del nou edifici d’habitatges del carrer de Juan Meléndez Valdés 15-17. Es tracta d’un edifici de set habitatges amb protecció oficial, en règim de lloguer.

 

L’edifici d’habitatges es caracteritza per un sistema innovador d’energia geotèrmica. Aquest pioner sistema l’ha portat a rebre un dels guardons dels Premis d’Eficiència Energètica Isover 2011, els quals valoren els projectes europeus més innovadors i creatius pel que fa als criteris d’eficiència energètica.

 

 

Característiques de l’edifici

 

L’immoble ocupa una superfície de 205 m2 i es distribueix en planta baixa, dues plantes pis més coberta, i quatre plantes subterrànies per a l’aparcament.

 

La primera i segona planta allotgen set habitatges destinats al lloguer amb protecció oficial.

 

Dels set habitatges, sis tenen una superfície útil de 33 m2 i disposen d’un dormitori, cuina-menjador, bany i galeria o terrassa. Un dels habitatges té una superfície útil de 65 m2 i disposa de dos dormitoris, cuina-menjador-sala d’estar, dos banys i dues galeries.

 

La coberta de l’edifici acull els espais comunitaris com la bugaderia i els recintes per a les instal·lacions.

 

 

Habitatges ecoeficients

 

Aquesta promoció es presenta com un model d’arquitectura sostenible de qualitat, que pel seu disseny i la singularitat de les instal·lacions ha obtingut una qualificació energètica de Classe A, segons el Codi Tècnic de l’Edificació. Això ha estat gràcies a desenvolupar tres aspectes importants: l’energia renovable, l’estalvi d’aigua i la salut dels usuaris.

 

Pel que fa a les energies renovables, per primer cop en una promoció d’habitatges de PUMSA s’aprofita la geotèrmia per dotar els habitatges de climatització i aigua calenta sanitària. Aquest sistema aprofita l’energia emmagatzemada en el subsòl i, mitjançant el recolzament de bombes de calor, aporta calor o fred, segons convingui, als habitatges a través de difusors d’aigua situats al sostre.

 

La il·luminació dels espais foscos de l’escala, s’ha resolt amb conductes solars zenitals, que mentre hi ha sol fan arribar llum natural i quan no n’ hi ha, una cèl·lula solar activa unes bombetes de baix consum. 

 

Pel que fa a l’estalvi d’aigua, els habitatges disposen d’un sistema de tractament d’aigües grises, que funciona a través de la recollida de les aigües grises utilitzades a les dutxes i als rentamans. Després de depurar les aigües amb ozó (un producte quasi sense impacte ambiental) permeten ser reutilitzades a les cisternes dels vàters.

 

S’han portat a terme mesures que garanteixen la salut dels usuaris, com instal·lar detectors de CO2, que controlen els nivells i alerten de l’excés de concentració, col·locar  làmines de plom com a protecció de les possibles radiacions que pugui emetre l’estació transformadora situada a la planta baixa, i també posar desconnectadors a les instal·lacions del capçal del llit per evitar els camps magnètics provocats per les corrents elèctriques.

 

 

Local i aparcament

 

L´immoble s’ha construït en un solar adquirit per PUMSA, que formava part de l’antic patrimoni de la Unió de Cooperadors de Mataró.

 

PUMSA, un cop finalitzades les obres, farà l’entrega del local de la planta baixa i primer soterrani, d’uns 240 m2 de superfície, a la Fundació Cooperadors de Mataró i gestionarà els habitatges per un termini de 35 anys, entregant-los posteriorment a la Fundació.

 

L’aparcament s’ha construït conjuntament amb el promotor privat de la finca adjunta, amb l’objectiu de guanyar espai a l’aparcament destinat als residents dels habitatges i veïns de la zona.

 

L’aparcament té un total de 80 places i 40 trasters distribuïts en quatre plantes subterrànies. D’aquest total PUMSA és propietària de 20 places i 20 trasters.

 

 

Inversió i terminis

 

Aquestes obres han suposat per a l’empresa municipal un cost d'1,25 milions d’euros.

 

Els habitatges estan preparats per ser adjudicats a través de la Llista Única d’Habitatge, el sistema que gestiona l’empresa municipal Prohabitatge Mataró. Els set habitatges s’adjudicaran el mes de març i l’entrega de claus també està previst que es faci durant el mateix mes.

 

 

Altres iniciatives mediambientals de PUMSA

 

L’empresa municipal PUMSA aposta per una ciutat basada en criteris sostenibles. Per això té en compte l’eficiència energètica i les energies renovables a totes les actuacions que desenvolupa.

 

L’empresa inverteix en aplicar sistemes innovadors i pioners. N’és un exemple la Nau Minguell, on s’han utilitzat energies renovables per a la climatització de l’espai i la producció d’electricitat i aigua calenta sanitària, que es du a terme mitjançant un sistema de bescanvi geotèrmic. També podem esmentar el sistema de tractament d’aigües grises utilitzat per primer cop a la promoció d’habitatges del carrer de Cosme Churruca. Altres actuacions en aquest sentit són la instal·lació de plaques solars a la coberta dels diferents edificis.