Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Casal Municipal de la Gent Gran Oriol Batista obre les seves portes

Escoltar

El Casal Municipal de la Gent Gran Oriol Batista obre les seves portes

Acollirà la Comissió per la Memòria Històrica i activitats de la Vocalia de Dones de Cerdanyola



Unes 200 persones van assistir a la inauguració del Casal Municipal de la Gent Gran Oriol Batista que va tenir lloc dissabte 21 d’abril al migdia. Aquest equipament, llargament reivindicat pel barri, és el segon casal municipal per a la gent gran de Cerdanyola i està situat a la cruïlla entre els carrers del Pla de Bages, del Penedès i de la Garrotxa. El casal s’ha construït en els terrenys on hi havia l’antiga edificació de la finca pairal Mas Miralles.




L’acte va ser presidit per l’alcalde, Joan Mora, i va comptar amb l’ assistència del secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala; familiars i amics del desaparegut regidor socialista Oriol Batista, membres del Consell Territorial de Cerdanyola, regidors del Consistori i veïns del barri.



Després de les paraules de benvinguda de la regidora de Família i Benestar Social, Olga Ortiz, van fer ús de la paraula Elisa Torner i Juan de Maya, membres del Consell Territorial de Cerdanyola que van assenyalar la importància que tenen els veïns en la construcció d’un barri. Ressaltant el valor que té un casal com a punt de trobada.



En aquest sentit el secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala, en el seu parlament va destacar els moments difícils que ara s’estan vivint però va afegir que “si ens emmirallem en les persones que ho han fet bé, com les associacions de veïns, ens en sortirem”. Dirigint-se als veïns del barri, va dir que es lliura un espai inert i que “la vida l’heu de posar vosaltres”.

 



En record al regidor Oriol Batista



Núria Costa, professora al col·legi Salesians d’Oriol Batista va ser l’encarregada de parlar en representació de la família. Costa va fer un recorregut per la trajectòria del regidor des de l’escola fins arribar a la política, destacant la seva voluntat de servei i el seu compromís social.



El regidor i president del grup municipal socialista i alcalde de Mataró de 2004 a 2011, Joan Antoni Baron, va recordar a Oriol Batista com una persona molt implicada amb el servei públic i amb la gent gran, llegint tot seguit un text inclòs en un llibre que el grup municipal socialista li va dedicar al regidor .

 



L’alcalde demana unitat



L’alcalde Joan Mora va cloure els parlaments amb el missatge què “ A través d’aquest equipament i a partir d’avui l’Oriol Batista forma part del patrimoni de la ciutat”. L’alcalde va dir també que era conscient que el barri tenia mancances però que “ara no és moment de construir sinó de planificar”. Malgrat tot va donar un missatge d’optimisme destacant que “de tot se’n surt, si anem sobretot units, si tenim capacitat per pactar, de concòrdia, si sabem cedir i amb generositat per treballar plegats”.



El moment més emotiu va tenir lloc una vegada finalitzats els parlaments, quan la família encapçalada per la mare d’Oriol Batista, Assumpció Gázquez; la vídua d’Oriol Batista, Montserrat Mach; i els fills van descobrir la placa amb el nom de l’equipament: Casal Municipal de la Gent Gran Oriol Batista.

Tot seguit es va iniciar un recorregut per aquestes noves instal·lacions





El nou equipament



Aquest casal és una de les actuacions previstes en el Projecte d’intervenció integral de Cerdanyola, que estan finançades per la Llei de barris de la Generalitat de Catalunya.



La inversió total ha estat de 996.038,09 €, dels quals 926.116,12 € han estat per a la construcció de l’edifici; 24.549,31 € per a treballs previs, estudis geotècnics, topogràfics i serveis afectats i 45.372,66 € per a l’equipament informàtic i mobiliari. La inversió ha estat finançada al 50 % per l’Ajuntament i per la Generalitat.



Els treballs també han comportat l’enderroc de la finca pairal Mas Miralles atès que la remodelació per ubicar-hi el casal era inviable, donat el tipus de materials que es van utilitzar als anys trenta per construir la casa.





Característiques de l’edifici



L’edifici té planta baixa més tres plantes pis, amb una superfície total útil de 428,32 m². L’accés principal està situat al carrer de Pla de Bages, amb connexió a l’espai públic urbanitzat al 2009. La planta baixa queda soterrada respecte al carrer de la Garrotxa, a causa del desnivell dels terrenys, i forma una mena de sòcol.



A la planta baixa hi ha una sala polivalent (73,46 m²) per a la realització d’actes de ciutat adreçats a la gent gran, com activitats lúdiques, intergeneracionals, exposicions i conferències. Els serveis estan adaptats. Les sales taller se situen a les plantes primera i segona, aïllades de la zona més pública: a la primera planta hi ha un grup de dues aules separades per un envà mòbil, que es podrà unir per formar un únic espai; a la segona planta hi ha dues aules independents.



A la tercera planta s’hi ubica una sala d’informàtica (31,69 m²) i el despatx per al personal de dinamització del casal.



La façana principal té un sòcol en planta baixa format per una gelosia força transparent, que permet connectar l’interior amb la plaça exterior. La part superior està formada per dues capes: a l’exterior hi ha una persiana de lames desplegables de material reciclat, procedent del rebuig que queda després de la recuperació dels residus recuperables dipositats al contenidor groc (envasos, brics, llaunes); i a l’interior hi ha un conjunt de balconeres de vidre.





Un nou passatge de comunicació



En una segona fase que correspon al propietari de l’edifici del costat, l’Ajuntament preveu l’obertura d’un passatge amb escales al costat del nou edifici, que comunicarà l’espai públic amb el carrer de la Garrotxa. Aquesta actuació no s’ha pogut executar junt amb l’obra del nou casal per l’existència d’aquesta edificació privada veïna que ocupa part del sòl qualificat com a sistema d’equipament.





Punt de trobada de la gent gran



El casal, a més de la gent gran del barri que el vulgui gaudir, també acollirà la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran que tindrà el seu punt de reunió en el nou equipament i la Vocalia de Dones de l’AV de Cerdanyola hi farà activitats de dinamització adreçades a dones majors de 55 anys. També s’hi ubicarà un servei de dinamització que oferirà activitats 30 hores a la setmana en horari de matí i tarda.



A l’equipament s’instal·larà de forma permanent l’exposició “Mataró anys 30. Recuperem la nostra història” de la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran.