Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Clos Arqueològic de la Vil·la romana de Torre Llauder obre de nou al públic amb una festa romana

Escoltar

El Clos Arqueològic de la Vil·la romana de Torre Llauder obre de nou al públic amb una festa romana

És el primer acte per celebrar el 50è aniversari de la descoberta d’aquest jacimentEl jaciment arqueològic de Torre Llauder celebra amb un seguit d’actes el 50è aniversari de la descoberta d’aquesta vil·la romana enclavada a Mataró. El programa d’activitats s’inicia avui amb una festa romana i li seguiran espectacles, conferències i visites guiades fins al mes de desembre.


 

Així, avui a les 20 h començarà l’acte d’obertura quan els Armats de Mataró iniciïn el recorregut cap al Clos Arqueològic des de l’edifici de La Presó seguint per La Riera, La Rambla, carrer de Montserrat, carrer de Sant Cugat fins a l’avinguda de Lluís Companys i acabaran a la porta d’entrada del Clos Arqueològic on, a les 20.30 h i davant del recinte, efectuaran diversos quadres i evolucions.

 

Tot seguit tindran lloc els parlaments i finalitzats aquests l’arqueòleg municipal, Joaquim Garcia, farà una visita guiada pel jaciment i es projectarà un audiovisual amb la reconstrucció virtual de la vil·la romana. El programa continuarà amb un concert i convit-degustació a la romana. El grup de reconstrucció històrica Thaleia presentarà un espectacle de música i dansa que permetrà conèixer la música que es feia a l’època i el grup Kuan-um farà un tastet de productes romans, com el vi amb mel i donarà a conèixer i a provar receptes romanes.

 

L’acte estarà presidit per l’alcalde, Joan Mora, que estarà acompanyat pel director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma, i pel president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Joaquim Fernàndez.

 

 

Més activitats de celebració

 

El 18 de maig, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, s’inaugurarà al Museu de Mataró l’exposició “La Vil·la romana de Torre Llauder. De res rustica Iluronensium”. La mostra és un recull historiogràfic que recorda com es va produir la descoberta de la mà de Marià Ribas, però també de la història de les excavacions i de l’estat actual.

 

En els actes de celebració també hi participen altres departaments de l’Ajuntament ja que a través de l’IMPEM s’ha implicat als botiguers de la ciutat per guarnir els aparadors amb elements commemoratius, així com els pastissers de Mataró faran una rajola de xocolata commemorativa dels 50 anys, amb la reproducció d’un fragment dels mosaics de la vil·la romana.

 

La Biblioteca Pública Pompeu Fabra acollirà una mostra d’epigrafia romana, concretament una làpida i un pedestal trobats a la ciutat romana d’Iluro amb documents i bibliografia sobre l’obra de Marià Ribas i Bertran i l’arqueologia a Mataró. A més a la biblioteca s’hi faran conferències, hora del conte i un festival de contes per a adults relacionat amb l’època romana a la ciutat.

 

 

Descoberta de Torre Llauder

 

Torre Llauder és un dels jaciments arqueològics més notables del país i la descoberta de la vil·la romana que s’hi conserva per Marià Ribas i el seu equip marca una de les fites més transcendents de l’arqueologia catalana i mataronina del segle XX. El 2011 entitats mataronines i persones convocades pel Museu de Mataró es van constituir en la Comissió 50 anys Torre Llauder per commemorar l’aniversari de la descoberta de la vil·la romana i plantejar-ne el programa d’actes.

 

De les actuacions fetes fins ara, cal destacar la presentació de les darreres excavacions a la Tribuna d’Arqueologia de la Generalitat, l’article dels “Fulls102” del Museu Arxiu de Santa Maria i la proposta del Grup d’Història del Casal de nomenar Marià Ribas i Bertran membre de la Galeria de Mataronins Il·lustres, una iniciativa que ha assumit l’Ajuntament de Mataró.