Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El fons documental de la família Roca-Cusachs es podrà consultar a l’Arxiu Municipal de Mataró

Escoltar

El fons documental de la família Roca-Cusachs es podrà consultar a l’Arxiu Municipal de Mataró

Està format per documentació de l’activitat comercial dels segles XVIII i XIX



L’alcalde, Joan Mora, i el representant de la família Roca-Cusachs, Marc Roca-Cusachs, han signat avui el contracte de donació pel qual la família Roca-Cusachs cedeix a l’Ajuntament uns 1.500 documents de la seva propietat relacionats amb els seus avantpassats i l’activitat comercial dels segles XVIII i XIX.


 

El Ple d’abril va acceptar per unanimitat aquesta donació gratuïta perquè reconeix l’interès públic i col·lectiu i el valor cultural d’aquest fons, que és de gran importància per a la ciutat, per als investigadors i per a la societat en general així com un enriquiment del patrimoni documental de la ciutat.

 

En l’acte de signatura, l’alcalde ha volgut agrair a la família, en nom de la ciutat i de l’Ajuntament, la seva tasca de conservació de tot aquest fons documental i alhora la voluntat de posar-ho a disposició de la ciutat perquè “ens dóna l’oportunitat de conèixer més la nostra història i de posar-la en valor”.

 

El fons documental està relacionat amb els avantpassats de la família Gaspar Cusachs Planas (1760-1829) i Gaspar Cusachs Costa (1800-1871) que eren, respectivament, el besavi i l’avi del reconegut pintor Josep Cusachs i Cusachs (1851-1908) i consta de, amb una cronologia entre els segles XVIII i XIX, factures, rebuts, correspondència, títols de propietat i documents notarials diversos i aporta informació interessant de peces de terra i topònims mataronins. Els documents mercantils informen dels preus de l’època, d’impostos, de problemes duaners, de plagues del camp i d’episodis polítics i militars, entre d’altres.

 

Tota aquesta documentació ha estat lliurada a l’Arxiu Municipal de Mataró per a la seva classificació, ordenació i inventari amb l’obligació de mantenir-la en condicions de seguretat i conservació que garanteixin la seva preservació.