Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una declaració institucional contra l’homofòbia i la transfòbia

Escoltar

El Ple aprova una declaració institucional contra l’homofòbia i la transfòbia

El Ple de l’Ajuntament va aprovar dijous passat una declaració institucional contra l’homofòbia i la transfòbia. Tots els grups municipals van votar a favor de la proposta de resolució presentada per ICV-EUiA i la CUP, a excepció del PP que es va abstenir.


 

La declaració reconeix el paper “exemplar” que ha tingut l’Ajuntament en la lluita per la igualtat de drets i la no discriminació per raons sexuals i reclama al conjunt de grups parlamentaris l’aprovació de la Llei contra l’Homofòbia.

 

El text íntegre de la proposta és el següent:

 

“El 17 de maig de l’any 1990 l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Amb tot, 22 anys després l’OMS segueix considerant la transsexualitat com un trastorn mental.

 

Des de llavors, a nivell internacional cada 17 de maig es commemora el Dia Mundial contra l’Homofòbia i la Transfòbia, com a mostra de rebuig a qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual i d’identitat de gènere.

 

Encara avui arreu del món existeixen una vuitantena de països que criminalitzen l’homosexualitat i condemnen les relacions sexuals entre persones del mateix sexe amb penes de presó; en vuit d’aquests fins i tot amb la pena de mort.

 

A l’Estat Espanyol, 35 anys després de la primera manifestació en favor de la no discriminació per raó d’orientació sexual i d’identitat de gènere, la lluita d’homes i dones homosexuals i transsexuals ha donat els seus fruïts. Tot i que encara amenaçada pel recurs d’inconstitucionalitat del PP, l’any 2005 es va assolir la igualtat legal reconeixent el dret al matrimoni i a l’adopció entre persones del mateix sexe. En aquest mateix sentit, la llei d’identitat de gènere aprovada l’any 2007 avançava en la lluita contra les discriminacions que pateixen les persones transsexuals. Tanmateix, aquestes no han quedat eradicades totalment ja que encara avui les dones i homes transsexuals es troben sotmeses a un procés de medicalització per aconseguir el reconeixement de la seva identitat de gènere.

 

Però els canvis legislatius no ho són tot. És cert que els drets per poder exercir-los amb plenitud s’han de reconèixer per llei però cal canviar les condicions econòmiques, socials i també de l’entorn cultural per tal que esdevinguin reals. Encara avui dia són molts els estudis que ens demostren la persistència de certes discriminacions per raó d’orientació sexual i d’identitat de gènere.

 

Un dels espais on persisteix amb més força aquesta discriminació és l’entorn educatiu. Si bé, entre la gent jove progressivament es perceben discursos de major integració i respecte cap a la diversitat sexual, els estudis demostren que en els darrers anys les pràctiques i actituds discriminatòries han anat en augment; que aquestes, es multipliquen com més petits són els municipis, i que molt, sovint, resten invisibles per por al rebuig en el propi entorn familiar de les víctimes. Així, aquests mateixos estudis conclouen que el 80% de joves han presenciat en una o altra ocasió situacions de discriminació (insults, amenaces, agressions, aïllament...) cap a persones LGTB.

 

En aquest context les retallades en l’educació pública anunciades i aplicades pel Govern de Catalunya i Espanya o els canvis en l’assignatura d’educació per la ciutadania imposades pel govern central, amenacen i redueixen les ja fins ara dèbils accions de prevenció del bullying LGTBfòbic dutes a terme pels centres educatius.

 

És per tots aquests motius que els grups municipals d’ICV-EUiA i la CUP de l’Ajuntament de Mataró proposa al Ple de la Corporació l’adopció dels següents acords:

 

1-      Treballar perquè l’Ajuntament de Mataró segueixi sent una institució exemplar en la lluita per la igualtat de drets i la no discriminació per raó d’orientació sexual i d’identitat de gènere, tot impulsant entre d’altres les següents accions:

 

-          Integrar el 17 de maig, Dia mundial contra l'homofòbia i transfòbia, i el 28 de juny Dia de l'Alliberament LGTB dintre de les accions culturals i educatives del municipi.

-          Emprendre la coordinació necessària entre els serveis d’infància i adolescència de l’Ajuntament i els centres educatius del municipi per tal de fer front i prevenir possibles casos de bullying LGTBfòbic.

 

2-      Reclamar al conjunt de grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, l’aprovació de la Llei contra l’Homofòbia, els treballs per a la qual es van iniciar durant l’anterior legislatura.”