Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els delictes i faltes penals disminueixen a Mataró un 5,82% de juliol de 2011 a juny de 2012 respecte el període anterior

Escoltar

Els delictes i faltes penals disminueixen a Mataró un 5,82% de juliol de 2011 a juny de 2012 respecte el període anterior

Malgrat el descens global els delictes contra les persones augmenten un 20% i els robatoris amb violència un 13,5%

Ahir dimecres, 18 de juliol, va tenir lloc la Junta Local de Seguretat de Mataró, que va fer balanç de l’estat de la seguretat a la ciutat durant el darrer any.

 

Com a novetat, seguint els criteris establerts pel Departament d’Interior de la Generalitat per unificar les dades de totes les Juntes Locals de Seguretat de Catalunya, els períodes objecte d’anàlisi de la sessió han canviat, passant a ser períodes interanuals en comptes de períodes per mesos iguals de comparativa. Així, el període actual d’anàlisi és el comprès entre el juliol de 2011 i el juny de 2012, i el període anterior de comparació de juliol 2010 a juny 2011.

 

Durant el període actual, el nombre total d’incidents o serveis no planificats realitzats per la Policia de Catalunya ha disminuït un 4,6% respecte el període anterior, essent l’àmbit de seguretat ciutadana el de major requeriment amb un 29,3% respecte al total d’incidents atesos. Els incidents són aquells serveis no programats que es realitzen a demanda ciutadana o d’ofici, però que són sobrevinguts.

 

Pel que fa al nombre de delictes i faltes penals, els fets coneguts a Mataró han disminuït un 5,82% respecte al període anterior, amb una mitjana mensual de 713 infraccions penals. Concretament els delictes han disminuït un 3,3%, mentre les faltes penals ho han fet un 9%.

 

 

Més control als robatoris amb violència

 

Dins de les diferents tipologies delictives, els delictes contra les persones (on s’inclouen els homicidis, lesions i agressions sexuals), s’han incrementat un 20%. Respecte les dades dels delictes contra el patrimoni (on s’inclouen els diferents tipus de robatori, furts i danys) s’observa una davallada general de l’11,4% en els robatoris amb força, i concretament en els robatoris en interior de vehicle i en els robatoris amb força en establiment, amb una disminució d’un 16,1% i d’un 8,1% respectivament. No obstant, en aquest tipus delictiu ha experimentat un augment del 40,4%, el robatori amb força en domicili i un augment del 34,8% el robatori amb força en empresa. Així mateix, d’un període a l’altre s’ha experimentat un increment general del 13,5% en els robatoris amb violència i/o intimidació, essent el més significatiu l’increment de les estrebades en un 64,8%. Motiu pel qual s’estan realitzant serveis específics de prevenció i d’investigació dels esmentats robatoris per pal·liar la seva incidència.

 

Pel que fa al nombre de detencions efectuades per la Policia de Catalunya, han disminuït un 10% respecte el període anterior, passant de 1.053 detinguts durant el període anterior a 947 durant el període actual.

 

La Policia Local, els Mossos d’Esquadra i el Cos Nacional de Policia han realitzat diferents operatius de control sobre l’aplicació de la normativa administrativa referent a comerços i aplicació de la lleis penals i administratives sobre estrangeria.

 

Quant a les infraccions a l’Ordenança de Civisme, s’han aixecat 603 actes per infracció. En destaca l’augment per consum d’alcohol a la via pública, que representen un 42,1% sobre el total d’actes aixecades.

 

 

Repunt dels accidents de circulació

 

Pel que fa a la seguretat viària, les dades mostren un increment d’un 7,2% en el nombre d’accidents del període actual respecte al període anterior. Així mateix, destacar que en el període actual consten dues víctimes mortals, i els ferits lleus s’han incrementat en un 9,8% mentre els ferits greus ho han fet en un 28,6% respecte el període anterior. Respecte al nombre d’atropellaments, també s’ha experimentat un increment d’un 9,9%, destacant que cap de les víctimes mortals ha estat víctima d’atropellament, i que la major part dels atropellaments tenen implicades les unitats turisme-vianant (74%). En canvi, destaca el fet que el nombre de delictes contra la seguretat viària ha disminuït un 1,2%.

 

A la Junta Local també s’ha informat de les diferents sessions que la Policia de Catalunya realitza als col·lectius de risc, amb un total de 292 sessions i 7.383 assistents, entre gent gran, joves, mares i pares, nouvinguts, institucions i comerciants.

 

Finalment, s’ha fet balanç de l’avaluació del Pla de Seguretat Local de 2011, havent assolit un 97,32% d’execució en les accions del Pla, i un 59,68% de millora en els indicadors que l’integren.